40

Е вропейската комисия изпрати на България официални уведомителни писма с искания страната да приведе разпоредбите си за ДДС в съответствие с правото на ЕС. 

Парламентът иска разсекретяване на доклади, свързани с акцизната система и горивата

Пазарът на горива - невидими танкери и изчезващи печалби

Мартин Димитров: Горивата са скъпи, защото има пречки пред вноса

Ако до два месеца страната ни не предприеме действия по тези искания, Комисията може да изпрати мотивирано становище на българските органи.

Източник: Thinkstоck/Guliver

Понастоящем малките дружества, търгуващи с горива, са задължени да плащат авансово прекомерно високи суми, за да гарантират, че могат да платят дължимото от тях ДДС. За големите дружества е достатъчно само да внесат гаранция в размер, равен на дължимото по сделките им ДДС.

Позицията на ЕК е, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на ЕС  и със свободата на стопанска инициатива. Отделно от това България е приканена да промени правилата си за начисляване на дължимия ДДС в случаите, когато стопански активи се използват за частни или нестопански цели, както и когато стопански активи се прехвърлят в друга държава членка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@