32

П редварителен интерес към строежа на "Белене" до момента има от държавната китайска ядрена корпорация, корейската "Хидроатомна корпорация" и френската "Арева". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в пленарната зала, където беше изслушана за процедурата по избор на стратегически инвеститор за централата. Петкова уточни, че интерес от кредитни институции да дадат пари за проекта ще бъде обсъден в хода на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори, които трябва да предоставят рамката на финансовия модел.

Ангажиментът на МЕ, на БЕХ, трябва да спре до там да видим има ли интерес от инвеститори и оттук нататък самата компания да развива този проект, а регулаторните органи ще следят процеса чрез НЕК, смята Петкова.

Тя потвърди, както и вчера при изслушването си в енергийната комисия, че решаващо при избора на стратегически инвеститори ще е цена под 9 млрд евро, срок за пускане в експлоатация до 8 години, концепция за реализация на електроенергия в т.ч с конкретни консуматори.

Сред условията е проектната компания да се ангажира с доставката на свежо ядрено гориво, а операторът на централата да има опит в експлоатацията на реактор WWR1000.

Необходимост от мощности като АЕЦ"Белене", според анализа, ще има в целия регион, добре е да опитаме да реализираме проекта,

заяви Петкова. Тя информира Народното събрание, че процедурата ще е напълно подготвена и ще може да стартира в началото на следващата година, а в края на 2019 г. се очаква да бъде избран и самият инвеститор.Предвижда се процесът да премине през девет етапа.

В потенциалната пътна карта е заложено процедурата да приключи в рамките на една година.Трябва първо да се даде старт и да се види дали ще има проявен интерес, обясни Петкова.

Тя подчерта, че ядреният риск остава за страната, на чиято територия се изгражда подобна мощност, така че държавата ще присъства, ще участва с апорт на активи и с блокираща квота чрез НЕК през целия срок на изграждане и експлоатация на централата. Според нашето законодателство тази квота е 34% участие от капитала или в устава да е разписано участие, може и 10%, но то да блокира решенията, разясни Петкова.

В процедурата е заложен критерий за участие на български компании във всеки един от етапите, като по този начин ще бъде защитен българският бизнес, ще се даде възможност за икономическо оживление, особено за област Плевен. Нямало обаче точен анализ за заетия човешки ресурс, но във всички случаи ще бъдат открити нови работни места.

Теменужка Петкова е категорична, че риск инвеститорът да започне да диктува цените на енергийния пазар у нас, както и да направи дъмпинг, например на АЕЦ"Козлодуй", не съществува дори само по чисто икономическа логика - затова и подобно изискване не било предварително заложено. Няма икономически субект, който да продава на по-ниска цена продукцията с ясното съзнание, че не може да обслужва задълженията си, още повече,че нашият регулатор изцяло работи по европейските и световните изисквания в тази област, посочи тя. Допълнителна гаранция е, че централата е в страна-член на ЕС и всеки инвеститор трябва да се съобразява с регламентите на ЕС в областта на конкуренцията.

Министърът подчерта, че

проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип,

без предоставяне на държавна или корпоративна гаранция, без дългосрочни договори за изкупуване на тока от държавата. Предложение за над 30 процента участие на български компании в реализацията на проекта ще бъде с предимство, допълни Петкова. 

„Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че сме до никъде с проекта АЕЦ „Белене“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев от парламентарната трибуна по време на изслушването. Доскоро считах, че министър Петкова е един от радетелите за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“, но всички стъпки, които са извършени до момента, ме карат да бъда все по-скептичен, каза още Бойчев.

„Този проект е необходим за България, защото няма как да се развива без модерна електроенергия“, категоричен бе депутатът от БСП Таско Ерменков. Той оспори твърдението на министър Петкова, че в края на 2019 г. ще бъде избран инвеститор. „Това няма как да стане. Ако се пусне обявата в европейския официален вестник, тя ще излезе март месец. 6 месеца е срокът за подаване на писма за проявен интерес – означава септември. Тепърва трябва да бъдат разгледани, след това извикани евентуалните инвеститори, които да започнат да правят предложения за оферти“, каза Ерменков. Той настоя министърът да направи сериозен анализ- дали, при така поставените условия, този проект може да се реализира или трябва да се направят промени.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@