17

П роцедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена така, че в строителството се разрешава да вземат участие и други инвеститори с миноритарен дял. В конкурса по строителството ще могат да се включат и бизнес компании или лица, които имат намерение да сключат дългосрочни договори за изкупуване на енергия.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване на парламентарната комисия по енергетика, предаде агенция БГНЕС.

В задължителните условия на конкурса е записано, че

кандидат-инвеститорът ще е задължен да използва произведеното оборудване,

да бъдат използвани всички издадени лицензии, да не се променя по никакъв начин дизайнът на оборудването, да се придържа към одобрения проект от Европейската комисия през 2007 г.

В заданието е поставено задължително условие за участие на български компании при строежа на централата. Най-висока оценка ще получи онзи инвеститор, който предложи участие на над 30% български фирми. „Всеки кандидат, който предложи по-висок дял, ще има и по-висока оценка при следващото участие в конкурса“, обясни Петкова

По отношение на стойността на проекта, изграждането не трябва да надвишава 10 млрд. евро, колкото е оценката на Българската академия на науката и консултанта HSBC. Максимален срок за реализация до 10 години.

„Ако проектът АЕЦ „Белене“ се реализира,

държавата трябва да има блокираща квота, за да гарантира сигурността“,

категорична е Петкова. По думите ѝ, който и да дойде за стратегически инвеститор, за страната остава ядреният риск. „Не възнамеряваме да се дава допълнителен ресурс“, допълни тя.

По думите ѝ блокиращата квота може да бъде и такова участие, което дава основание и право на страната да участва във взимането на определени решения, които са важни. „Добре е да положим усилия, да опитаме, да направим нещо. Разбира се, единствено и само проектът да се реализира на пазарен принцип“, каза още министърът.

„Вече са в ход срещи с нашите партньори от Черна гора,

които проявяват много сериозен интерес за участие в проекта. Предстоят разговори с нашите македонски партньори“, сподели Петкова и добави, че проектът ще бъде представен и пред Сърбия.

„Разбира се с руските колеги, които са конструктори на проекта и производители на оборудването, на всички е ясно, че без тях няма как проектът да бъде реализиран. Ще направим всичко необходимо да промотираме проекта, да разкажем за него и съответно да привлечем инвеститори. Към проекта определено има доста сериозен интерес. Аз съ приятно изненадана и съм оптимист по отношение на интереса към проекта“, каза още министър Петкова.

Запитана от БСП дали е обсъждан вариант АЕЦ „Белене“ да бъде обединена и развита от АЕЦ „Козлодуй“, Петкова обясни, че ЕК не разрешава, тъй като се нарушават правилата на конкуренцията. Подобен казус е имало при строежа на унгарската АЕЦ „Пакш 2“.

За да не се нарушава законодателството втората АЕЦ е поверена на Министерски съвет с министър без портфейл. Впоследствие обаче, няма никакъв проблем АЕЦ „Козлодуй“ да бъде оператор на централата в Белене. Министър Петкова подчерта, че

страната ни ще държи оператор на АЕЦ „Белене“ да бъде АЕЦ „Козлодуй“.

С решение на Народното събрание през миналия месец, министърът на енергетиката получи мандат за избор на инвеститор. Конкурсът ще включва 9 етапа като се очаква кандидатът да бъде избран до 1 година. Към момента няколко компании са заявили сериозен интерес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@