115

П ротест на земеделските производители се провежда в цялата страна. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, съобщиха от Българския фермерски съюз. Протестът ще се пренесе утре в София. 

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора – превозвачи и търговци на земеделска техника.

Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство“, заявяват от Инициативния комитет.

Източник: БГНЕС

Земеделски производители и животновъди от Благоевградско се включиха в националния земеделски протест. Първоначално протестиращите се събраха при полигона край Благоевград. Поради засиленото полицейско присъствие не се стигна до пешеходна блокада на пътя. След преговори с органите на реда беше допуснато преминаване само на земеделска техника, но движението в района на кръговите кръстовища, които свързват главния път Е-79 с автомагистрала "Струма" при Благоевград посока Кулата, не беше спряно. Още преди първоначално обявения час на протеста в района имаше засилено полицейско присъствие. 

Земеделски производители от Югоизточна България блокираха със стотици трактори, комбайни и друга тежка техника кръговото кръстовище на пътния възел Петолъчката край Ямбол.

На този етап не е ясно кога блокадата на Петолъчката ще бъде преустановена. Над 100 са земеделските машини от област Ямбол, към тях се присъединиха приблизително още толкова земеделци с тежка техника от Сливен, Бургас, Айтос и Карнобат. 

Протести на земеделските производители из цялата страна

Протестът продължава, като периодично ще бъдат пропускани колони с автомобили. Безпроблемно ще е преминаването на линейки, противопожарни автомобили и училищни автобуси, каза пред медиите Стоян Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  

Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

"Ние работим на загуба. Около 80-90% от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно". По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете. "Това ще доведе до пълен крах на българското производство", смята той.

Аграрният сектор: Правителството не ни е канило на разговор, преди да отпадне забраната

Протестът ще продължи до 12:30 часа днес, а след това движението ще бъде затваряно през час през деня, каза Милен Коев. 

Пътят за „Дунав мост 2” край Видин също е блокиран за неопределено време и в двете посоки. Около 100-150 машини и протестиращи се намират на пътното платно.

Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите, заяви, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.

"Ние ще затворим пътя, защото това е едно от условията, за да има някакъв ефект този протест. Няма да създаваме напрежение между местните хора и няма да ограничим преминаването на колите, а само на ТИР-овете, които влизат и излизат през страната от Дунав мост-2", каза Андрейнски.

Александър Александров, член на съюза, заяви, че "протестите в днешния ден са, за да могат всички тези хора, които присъстват, да оцелеят".

Денков за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям

"Няма как продукция, произведена за един лев, да бъде продавана за стотинки. Липсата на защита на българското земеделие доведе до поредния протест, втори за тази година - няма кой да ни чуе", каза още Александров.

От полицията предупредиха, че блокирането и възпрепятстването на движението е законово нарушение. Тя заявиха, че ще се съставят предупредителни протоколи на водачите на превозните средства.

Протестиращите държат табели с надпис "Искаме държавна политика, а не държавно безхаберие", "Да спрем разрухата в българското земеделие", "Без фермери няма прехрана" и др. 

Във Великотърновско полицията масово спира машини преди мястото за протеста и прави пълна проверка на земеделската техника.

Земеделски производители и преработватели се събраха на протест и в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора-Хасково, който е и връзката с автомагистрала "Тракия".

Йотова за Денков: Да определиш зърнопроизводителите като терористи, е за оставка

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест за спасяване на българското земеделие. Протестиращите затвориха главния път София – Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили. Вече се образуват колони от автомобили в двете посоки. Движението ще бъде ограничено за един час.

„Все още не бяхме ожънали слънчогледа, когато се заговори, че забраната ще бъде вдигната, търговците спряха да купуват или свалиха цената“, каза Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч.

По думите ѝ към исканията им се присъединяват и животновъдите. „Отказват да им купуват млякото, чудят се какво да го правят, разваля се. Има хора, на които не им е плащано млякото. Те искат да си продават животните и да приключват. Пчеларите са прибрали меда и чакат изкупна цена, която я няма, защото има внос“, каза още Начева и добави, че преговорите с държавата са закъснели.

„Искаме защита на родното производство от страна на държавата. Виждаме колегите в Полша, Румъния, Унгария, които могат да го направят, значи и тук може“, каза Георгиев.

Борисов: Имаме слаб земеделски министър

Протестите на земеделските производители са национални и безсрочни, те ще продължат дотогава, докогато ние не извоюваме своите права като сектор, каза Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му исканията са свързани с това, когато от страна на държавата се предприема едно действие, то да бъде съобразено с нуждите на сектора и да се имат предвид аргументите на засегнатите страни.

Берберов коментира, че на протеста днес се очакват около 500 души производители от Стара Загора, които ще преминат по централния булевард "Св. Патриарх Евтимий" и ще тръгнат към София, за да се включат в утрешния Национален протест. Той допълни, че движението през днешния ден ще бъде затруднено, за което протестиращите се извиняват на гражданите.

По думите на Берберов  в момента има "огромно количество продукция, което залежава. От миналата година има около 600 000 тона само слънчоглед, а от тази година има над 2 млн. тона слънчоглед. Пшеницата, която е залежала, е над 5 млн. тона", каза още земеделският производител. Той риторично се обърна с въпрос "Ние необходими ли сме?".

Земеделците осъдиха изказването на Денков, че са терористи

Земеделски производители и животновъди протестират и в района на Кресна. Производителите затварят периодично движението по главен път Е-79. Има засилено полицейско присъствие в района.

Десетки земеделски производители от Пловдивска област, някои - със селскостопанска техника, блокираха движението на пътя Пловдив - Карлово при село Труд. Задръстванията по пътната отсечка са километрични.

Протестиращите скандираха "оставка", която искат от премиера Николай Денков. Те коментираха, че са лично обидени на министър-председателя за изказването му, че не преговаря с терористи. 

В Пловдивска област земеделските производители протестират на четири възлови места. Първият пункт е на международния път Пловдив – Хасково в района на Първомай, вторият и третият са на пътя Пловдив – Карлово в района на селата Калояново и Труд. Четвъртият пункт е на Орта хан, на пътя Пловдив – Пазарджик, на кръговото за Цалапица и Стамболийски. Очаква се протестиращите и техниката да влязат в Пловдив през "Карловско шосе" и да се насочат през бул. "България" към "Пазарджишко шосе", където при Орта хан ще се съберат. От там те ще тръгнат за София.

Нинова: Дали Борисов не използва протестите на земеделците, за да свали правителството?

Стотици земеделски производители от областите Разград и Търговище се включиха в общонационалния протест. Те се събраха на изхода на Разград, като блокираха с повече от сто земеделски машини движението по пътя Разград - Русе. Земеделците издигнаха плакати с надписи „Земеделците не са терористи! Управляващите са марионетки“, „Стоп на гаврата със земеделските производители“

'С присъствието си искаме да разсеем и съмнението, което се опитват да внушат управляващите, че сме представители на т.нар. зърнари-терористи, които се опитват да изземат всички субсидии и по този начин се опитват да всеят разкол в сектора и в справедливия протест“, каза Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповския регион.

„Гордея, че съм българин, че живея в България, но нашата мила България вече е по-скоро мащеха, отколкото майка на своите чеда. Управляващите изгониха децата ни. Нека бъдем единни и да покажем, че страната е наша, а не на чужденците“, каза овцевъдът Мехмед Мехмедов от Омурташко.

НС реши: Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

„Можем да бъдем солидарни с Украйна, но не за сметка на българския производител, на българската храна и на българския потребител. Недопустими и арогантни са опитите да се противопоставят българските производители с българските потребители“, добави Йорданова.

Машините ще останат на пътя Разград-Русе и утре, като няма да пречат на движението, увери Маломир Власов.

Зърнопроизводители от Силистренско блокираха ключови участъци от пътищата за Русе и Шумен. На пътя край Тутракан бяха спрени около 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с различни плодове, запалиха низи с тютюн и пчелен кошер.

Зърнопроизводители от Шуменско протестираха със селскостопански машини на 5-ти километър край областния град. Движението не беше блокирано. След това машините преминаха в автошествие между кръговите кръстовищата при 7-ми километър и за кв. „Макак“. Протестът се охраняваше от полицаи.

Около 150 земеделски производители от област Монтана се събраха днес на улица "Диана" до околовръстния път на Монтана и протестираха срещу вноса на зърно и селскостопанска продукция от Украйна. Те организираха шествие с трактори и друга земеделска техника до главен път Е-79, блокираха го за кратко и поискаха незабавна отмяна на решението за внос на селскостопанска продукция от Украйна.

Производителите издигнаха лозунги "Искаме честност в управлението", "Не съсипвайте българското производство", "Без земеделци няма прехрана" и др.

Земеделски производители блокираха пътя София - Русе на детелината при село Ясен край Плевен. Така те се присъединиха към националния протест.

"Ние не сме терористи, ние сме браншът, който храни цяла България, произвеждаме 10 процента от брутния вътрешен продукт, всеки седми лев в нашата икономика е изработен от нас. Подобно отношение ние няма да търпим“, подчерта еорги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за кратко в обедните часове.

Цветан Цветанов: Алексей Петров е повлиял на изказа на Денков

Пет са исканията на Инициативния комитет:

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Денков: Готов съм да се извиня, но не и на земеделците, които получават "лъвския пай"

„Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим, докато управляващите не се съобразят с исканията ни. Ще защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти, заявяват обединените организации.

„В случай, че управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, ние няма да се приберем от площадите“, категорични са те.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, подаде оставка в неделния ден като съветник на земеделския министър.

Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“, призовава за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации. Ръководството на Българският фермерски съюз ще бъде със земеделска техника в 10 ч. на летището в Бяла Слатина.

Земеделците: Протестите започват в понеделник с блокиране на гранични пунктове и главни пътища

Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС. "Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни", каза Георги Стоянов, председател на Българският фермерски съюз. Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

Коментари 115
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

115 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 5 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 9 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 9 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 10 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 10 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 11 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 11 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 11 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 11 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 12 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 12 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 13 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян