115

П ротест на земеделските производители се провежда в цялата страна. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, съобщиха от Българския фермерски съюз. Протестът ще се пренесе утре в София. 

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора – превозвачи и търговци на земеделска техника.

Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство“, заявяват от Инициативния комитет.

Източник: БГНЕС

Земеделски производители и животновъди от Благоевградско се включиха в националния земеделски протест. Първоначално протестиращите се събраха при полигона край Благоевград. Поради засиленото полицейско присъствие не се стигна до пешеходна блокада на пътя. След преговори с органите на реда беше допуснато преминаване само на земеделска техника, но движението в района на кръговите кръстовища, които свързват главния път Е-79 с автомагистрала "Струма" при Благоевград посока Кулата, не беше спряно. Още преди първоначално обявения час на протеста в района имаше засилено полицейско присъствие. 

Земеделски производители от Югоизточна България блокираха със стотици трактори, комбайни и друга тежка техника кръговото кръстовище на пътния възел Петолъчката край Ямбол.

На този етап не е ясно кога блокадата на Петолъчката ще бъде преустановена. Над 100 са земеделските машини от област Ямбол, към тях се присъединиха приблизително още толкова земеделци с тежка техника от Сливен, Бургас, Айтос и Карнобат. 

Протести на земеделските производители из цялата страна

Протестът продължава, като периодично ще бъдат пропускани колони с автомобили. Безпроблемно ще е преминаването на линейки, противопожарни автомобили и училищни автобуси, каза пред медиите Стоян Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  

Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

"Ние работим на загуба. Около 80-90% от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно". По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете. "Това ще доведе до пълен крах на българското производство", смята той.

Аграрният сектор: Правителството не ни е канило на разговор, преди да отпадне забраната

Протестът ще продължи до 12:30 часа днес, а след това движението ще бъде затваряно през час през деня, каза Милен Коев. 

Пътят за „Дунав мост 2” край Видин също е блокиран за неопределено време и в двете посоки. Около 100-150 машини и протестиращи се намират на пътното платно.

Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите, заяви, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.

"Ние ще затворим пътя, защото това е едно от условията, за да има някакъв ефект този протест. Няма да създаваме напрежение между местните хора и няма да ограничим преминаването на колите, а само на ТИР-овете, които влизат и излизат през страната от Дунав мост-2", каза Андрейнски.

Александър Александров, член на съюза, заяви, че "протестите в днешния ден са, за да могат всички тези хора, които присъстват, да оцелеят".

Денков за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям

"Няма как продукция, произведена за един лев, да бъде продавана за стотинки. Липсата на защита на българското земеделие доведе до поредния протест, втори за тази година - няма кой да ни чуе", каза още Александров.

От полицията предупредиха, че блокирането и възпрепятстването на движението е законово нарушение. Тя заявиха, че ще се съставят предупредителни протоколи на водачите на превозните средства.

Протестиращите държат табели с надпис "Искаме държавна политика, а не държавно безхаберие", "Да спрем разрухата в българското земеделие", "Без фермери няма прехрана" и др. 

Във Великотърновско полицията масово спира машини преди мястото за протеста и прави пълна проверка на земеделската техника.

Земеделски производители и преработватели се събраха на протест и в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора-Хасково, който е и връзката с автомагистрала "Тракия".

Йотова за Денков: Да определиш зърнопроизводителите като терористи, е за оставка

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест за спасяване на българското земеделие. Протестиращите затвориха главния път София – Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили. Вече се образуват колони от автомобили в двете посоки. Движението ще бъде ограничено за един час.

„Все още не бяхме ожънали слънчогледа, когато се заговори, че забраната ще бъде вдигната, търговците спряха да купуват или свалиха цената“, каза Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч.

По думите ѝ към исканията им се присъединяват и животновъдите. „Отказват да им купуват млякото, чудят се какво да го правят, разваля се. Има хора, на които не им е плащано млякото. Те искат да си продават животните и да приключват. Пчеларите са прибрали меда и чакат изкупна цена, която я няма, защото има внос“, каза още Начева и добави, че преговорите с държавата са закъснели.

„Искаме защита на родното производство от страна на държавата. Виждаме колегите в Полша, Румъния, Унгария, които могат да го направят, значи и тук може“, каза Георгиев.

Борисов: Имаме слаб земеделски министър

Протестите на земеделските производители са национални и безсрочни, те ще продължат дотогава, докогато ние не извоюваме своите права като сектор, каза Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му исканията са свързани с това, когато от страна на държавата се предприема едно действие, то да бъде съобразено с нуждите на сектора и да се имат предвид аргументите на засегнатите страни.

Берберов коментира, че на протеста днес се очакват около 500 души производители от Стара Загора, които ще преминат по централния булевард "Св. Патриарх Евтимий" и ще тръгнат към София, за да се включат в утрешния Национален протест. Той допълни, че движението през днешния ден ще бъде затруднено, за което протестиращите се извиняват на гражданите.

По думите на Берберов  в момента има "огромно количество продукция, което залежава. От миналата година има около 600 000 тона само слънчоглед, а от тази година има над 2 млн. тона слънчоглед. Пшеницата, която е залежала, е над 5 млн. тона", каза още земеделският производител. Той риторично се обърна с въпрос "Ние необходими ли сме?".

Земеделците осъдиха изказването на Денков, че са терористи

Земеделски производители и животновъди протестират и в района на Кресна. Производителите затварят периодично движението по главен път Е-79. Има засилено полицейско присъствие в района.

Десетки земеделски производители от Пловдивска област, някои - със селскостопанска техника, блокираха движението на пътя Пловдив - Карлово при село Труд. Задръстванията по пътната отсечка са километрични.

Протестиращите скандираха "оставка", която искат от премиера Николай Денков. Те коментираха, че са лично обидени на министър-председателя за изказването му, че не преговаря с терористи. 

В Пловдивска област земеделските производители протестират на четири възлови места. Първият пункт е на международния път Пловдив – Хасково в района на Първомай, вторият и третият са на пътя Пловдив – Карлово в района на селата Калояново и Труд. Четвъртият пункт е на Орта хан, на пътя Пловдив – Пазарджик, на кръговото за Цалапица и Стамболийски. Очаква се протестиращите и техниката да влязат в Пловдив през "Карловско шосе" и да се насочат през бул. "България" към "Пазарджишко шосе", където при Орта хан ще се съберат. От там те ще тръгнат за София.

Нинова: Дали Борисов не използва протестите на земеделците, за да свали правителството?

Стотици земеделски производители от областите Разград и Търговище се включиха в общонационалния протест. Те се събраха на изхода на Разград, като блокираха с повече от сто земеделски машини движението по пътя Разград - Русе. Земеделците издигнаха плакати с надписи „Земеделците не са терористи! Управляващите са марионетки“, „Стоп на гаврата със земеделските производители“

'С присъствието си искаме да разсеем и съмнението, което се опитват да внушат управляващите, че сме представители на т.нар. зърнари-терористи, които се опитват да изземат всички субсидии и по този начин се опитват да всеят разкол в сектора и в справедливия протест“, каза Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповския регион.

„Гордея, че съм българин, че живея в България, но нашата мила България вече е по-скоро мащеха, отколкото майка на своите чеда. Управляващите изгониха децата ни. Нека бъдем единни и да покажем, че страната е наша, а не на чужденците“, каза овцевъдът Мехмед Мехмедов от Омурташко.

НС реши: Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

„Можем да бъдем солидарни с Украйна, но не за сметка на българския производител, на българската храна и на българския потребител. Недопустими и арогантни са опитите да се противопоставят българските производители с българските потребители“, добави Йорданова.

Машините ще останат на пътя Разград-Русе и утре, като няма да пречат на движението, увери Маломир Власов.

Зърнопроизводители от Силистренско блокираха ключови участъци от пътищата за Русе и Шумен. На пътя край Тутракан бяха спрени около 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с различни плодове, запалиха низи с тютюн и пчелен кошер.

Зърнопроизводители от Шуменско протестираха със селскостопански машини на 5-ти километър край областния град. Движението не беше блокирано. След това машините преминаха в автошествие между кръговите кръстовищата при 7-ми километър и за кв. „Макак“. Протестът се охраняваше от полицаи.

Около 150 земеделски производители от област Монтана се събраха днес на улица "Диана" до околовръстния път на Монтана и протестираха срещу вноса на зърно и селскостопанска продукция от Украйна. Те организираха шествие с трактори и друга земеделска техника до главен път Е-79, блокираха го за кратко и поискаха незабавна отмяна на решението за внос на селскостопанска продукция от Украйна.

Производителите издигнаха лозунги "Искаме честност в управлението", "Не съсипвайте българското производство", "Без земеделци няма прехрана" и др.

Земеделски производители блокираха пътя София - Русе на детелината при село Ясен край Плевен. Така те се присъединиха към националния протест.

"Ние не сме терористи, ние сме браншът, който храни цяла България, произвеждаме 10 процента от брутния вътрешен продукт, всеки седми лев в нашата икономика е изработен от нас. Подобно отношение ние няма да търпим“, подчерта еорги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за кратко в обедните часове.

Цветан Цветанов: Алексей Петров е повлиял на изказа на Денков

Пет са исканията на Инициативния комитет:

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Денков: Готов съм да се извиня, но не и на земеделците, които получават "лъвския пай"

„Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим, докато управляващите не се съобразят с исканията ни. Ще защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти, заявяват обединените организации.

„В случай, че управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, ние няма да се приберем от площадите“, категорични са те.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, подаде оставка в неделния ден като съветник на земеделския министър.

Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“, призовава за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации. Ръководството на Българският фермерски съюз ще бъде със земеделска техника в 10 ч. на летището в Бяла Слатина.

Земеделците: Протестите започват в понеделник с блокиране на гранични пунктове и главни пътища

Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС. "Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни", каза Георги Стоянов, председател на Българският фермерски съюз. Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

Коментари 115
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

115 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разкрит ли е най-накрая Банкси? Съобщиха истинското името на художника в съдебно дело

Разкрит ли е най-накрая Банкси? Съобщиха истинското името на художника в съдебно дело

Любопитно Преди 2 часа

50-годишният Робин Гънингам е посочен в съдебно дело срещу "художника, известен като Банкси“

<p>66 години ожесточена космическа надпревара</p>

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Любопитно Преди 3 часа

Изстрелването на „Спутник-1“ е един от най-важните моменти в историята на космическите изследвания

15 години в очакване на любовта: Страстта между Хавиер Бардем и Пенелопе Крус

15 години в очакване на любовта: Страстта между Хавиер Бардем и Пенелопе Крус

Любопитно Преди 3 часа

Любовта им, като хубаво вино, чакаше дълго време, за да улови и погълне напълно двама ярки и страстни актьори

Снимката е илюстративна

Наркотайните на океана: Вижте самолета с дрога на Пабло Ескобар (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Останките от самолет, който се разби, докато превозваше наркотици, са на дъното на океана край Бахамските острови вече 43 години

<p>&bdquo;Не можем да бъдем съдници&ldquo;:&nbsp;Папата е готов да благослови еднополовите двойки</p>

Папата е готов да благослови еднополовите двойки, но не и да признае такива бракове

Свят Преди 4 часа

Папата обяснява, че за църквата еднополовите двойки са "обективно греховни"

Дали Исус всъщност е бил халюциногенна гъба? Един учен със сигурност е смятал така

Дали Исус всъщност е бил халюциногенна гъба? Един учен със сигурност е смятал така

Любопитно Преди 4 часа

Според Джон Марко Алегро, влиятелен филолог и археолог, Исус не е бил жив човек, а гъба

<p>Има риск за две трети от икономиката в България</p>

Има риск за две трети от секторите на икономиката в България

България Преди 4 часа

Подобрение спрямо миналата година у нас се отчита само за сектор Енергетика

България е втора в ЕС по скок на цените на имотите

България е втора в ЕС по скок на цените на имотите

България Преди 4 часа

Въпреки поскъпването търсенето продължава да расте

Костадин Костадинов: Започнахме консултации за вот на недоверие

Костадин Костадинов: Започнахме консултации за вот на недоверие

България Преди 5 часа

Имаме съгласието на ИТН, коментира той

Какво се случва с третата година майчинство?

Какво се случва с третата година майчинство?

Любопитно Преди 5 часа

В новия епизод на “Ох, на мама! Podcast” oтговори дава мениджърът Човешки ресурси Мария Маринова

Братът на Тупак Шакур смята, че убийството му е останало неразкрито заради расата им

Братът на Тупак Шакур смята, че убийството му е останало неразкрито заради расата им

Любопитно Преди 5 часа

До тази седмица много хора бяха престанали да вярват, че полицията ще разкрие едно от най-големите неразкрити престъпления в Америка

тошко йорданов

"Придатък" и "мъжката секретарка на Делян Пеевски": Тошко Йорданов получи "забележка" за думи към Николай Денков

България Преди 5 часа

Според него всъщност няма коалиция, има еднолично управление на Делян Пеевски

Снимката е илюстративна

Лятото е още тук: До 29° в четвъртък

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 8°

<p>МВнР съобщи дали има българи сред жертвите на инцидента с автобус в Италия</p>

МВнР съобщи дали има българи сред жертвите и ранените при инцидента с автобус в Италия

България Преди 5 часа

Жертвите на трагедията с автобуса са двадесет и една

<p>Папа Франциск предупреди, че светът се срива</p>

Папа Франциск предупреди, че светът се срива, вследствие на климатичните проблеми

Свят Преди 5 часа

Той призовава на преговорите на ООН за климата COP28 да се договорят задължителни политики за преминаване към възобновяема енергия

<p>&quot;Беше истински кошмар&ldquo;: Виктория Бекъм за предполагаемата афера на Дейвид</p>

"Беше истински кошмар“: Виктория Бекъм с подробности за предполагаемата афера на Дейвид

Любопитно Преди 5 часа

Виктория Бекъм говори за първи път за предполагаемата афера на съпруга си Дейвид с бившата му лична асистентка Ребека Лоос