17

Л абораторни тестове установиха значително превишаване на европейските норми за канцерогенни вещества в капачки за буркани, продавани в София, съобщава NOVA.

От тестваните 7 вида капачки, на различни производители, нито един не отговаря на изискванията за безопасност.

В една от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, на практика забранени от Европейския съюз за влагане в опаковки на храни, тъй като имат канцерогенен ефект, предизвикват алергични реакции и влияят върху репродуктивната система.

Токсичните химикали преминават от капачките в съдържанието на бурканите и така застрашават здравето на хората.

„Установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите”, коментира авторът на изследването инж. Майя Стойчева.

Най-много канцерогенни вещества има в уплътнителния кръг на изследваните капачки. При направата му се използват пластификатори. Те придават гъвкавост на пластмасовото уплътнение, но изглежда при изследваните капачки не са такива, предназначени за опаковки на хранителни продукти. Друг проблемен елемент са лаковите покрития, които не са устойчиви на високи температури.

Така, при варенето на бурканите, канцерогенните химикали от капачките влизат в зимнината.

Нито една от изследваните капачки за буркани не е годна за контакт с храни. При всички проби отделяните количества вещества многократно превишават нормата от 10 мг. на квадратен дециметър.

От Българската агенция по безопасност на храните посочват, че от началото на миналата, до средата на тази година, имат информация за изследвани десет проби на капачки, всичките във външни лаборатории. Проблем е установен само при една от пробите.

Най-опасни според експертите са капачките, продавани без етикет и ясен производител, които обикновено са по-евтини.

Опасността от преминаване на токсични вещества от капачката е най-голяма при консервите с мазни храни като лютеница и кьопоолу.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@