10

Т акса „пластмасова чаша” може да оскъпи кафето ни в пъти. Част от големите ресторанти и хотели в Европа въведоха такава за клиентите си, които ядат и пият от прибори за еднократна употреба, информира NOVA.

В хотели, в кафенета и барове, в заведения за бързо хранене, продължаваме да използваме пластмасови прибори, чаши, чинии и сламки. Ако изхвърлим дори само една такава чашка – материалът, от който е изработена, ще се разгради след 500 години.

Трябва ли България да забрани пластмасовите прибори

Сега

Брюксел поиска пълна забрана на всички пластмасови изделия за еднократна употреба.

Близо 25-30 тона пластмасови отпадъци произвеждаме годишно само европейците, като от тях се рециклират едва 5%. Останалото отива в океана, почвата или на различни сметища.

В парижките кафенета е невъзможно да пиеш кафе от пластмасова чаша или коктейл със сламка, а напитките в пластмасови чаши по време на големи спортни събития се плащат по-скъпо. Ако на стадиона си вземеш питие трябва да плащаш чашката и ако искаш можеш да я върнеш и да ти върнат парите.

От следващата година Франция въвежда и бонус маус система при пластмасата. Продуктите, които не се рециклират, ще струват с 10 % повече от същите за многократна употреба. Мерките обаче не спират до тук. Големите хотели в Европа започнаха да взимат на своите клиенти т.нар. такса „пластмасова чашка” в размер на 2,85 евро. Ако не желаете да плащате таксата  просто трябва да си върнете пластмасовата чаша на бара, когато повторно отидете да си купите кафе или чай.

Тази

такса „пластмаса“ обаче изглежда е неприложима в хотелите в България.

Хотелиерът Виктория Стоева обяснява защо: „Да накараме българският потребител  към кафето, което му струва 1 лев, да плати 3 лв. за пластмасова чаша, за да си го вземе за път към офиса, е все едно да накараме българския турист да плаща за wi-fi в хотелите в България“.

По сметки на производителите на пластмаса  новите екомерки ще оскъпят много от продуктите.  Най-трудно такса „пластмаса” ще влезе в заведенията за бързо хранене, където всички съдове са за еднократна употреба.

Някои от магазините у нас също вече изпробват нови хартиени алтернативи.

Съвсем скоро пластмасовите опаковки ще изчезнат и от рафтовете на големите вериги. Като първо ще спрат продажбата на сламки, чаши, чинии и прибори за еднократна употреба. Производителите на пластмаса още не са готови за забраната на Брюксел.

Още по темата вижте във видеото горе.

ЕС планира края на пластмасовите опаковки

Поглъщаме ли пластмаса с минералната вода

Пластмасата старее, внимавайте с приборите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@