12

Е вропейският съюз представи плановете си до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и да се премахнат пластмасите за еднократна употреба като чаши за кафе, бутилки и прибори.

Стратегията, обявена от Европейската комисия, следва решението на Китай да забрани вноса на пластмасови отпадъци за рециклиране, включително огромни количества от Европа.

ВИЖТЕ КАКВО ПРИЧИНЯВА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА И КАК Я УНИЩОЖАВАМЕ БАВНО, НО СИГУРНО - СНИМКИ

"Комисията има за цел да увеличи рециклирането на пластмаси и всички пластмасови опаковки да бъдат повторно използвани или рециклируеми до 2030 г.", посочват от Комисията.

Поглъщаме ли пластмаса с минералната вода

Пластмасата старее, внимавайте с приборите

Първият вицепрезидент Франс Тимерманс заяви: "Трябва да спрем навлизането на пластмаси в нашата вода, нашата храна и дори в нашите тела. Единственото дългосрочно решение е да се намалят пластмасовите отпадъци чрез рециклиране и повторно използване на повечето".

"Китайското решение несъмнено е голямо предизвикателство, но нека да превърнем това предизвикателство във възможност", добави той.

Предложенията засега не съдържат планове за данък върху пластмасовите опаковки, които бюджетният комисар Гюнтер Йотингер предложи миналата седмица за борба със замърсяването и да помогне за запълването на дупка от около 13 милиарда евро в бюджета на ЕС, причинена от "Брекзит".

"Все още не сме намерили начин да въведем европейски данък за пластмаси", заяви пред репортери заместник-председателят Юрки Катайнен, отговарящ за работните места и инвестициите. „Още е рано да обещаваме нещо.“

Комисията съобщи, че европейците генерират 25 милиона тона пластмасови отпадъци годишно, като по-малко от 30% от това количество се събират за рециклиране.

Тимерманс каза, че Европейската комисия е започнала процес, който да забрани в крайна сметка микропластмасите, намиращи се в козметиката, отделяни от опаковки и други продукти, тъй като те могат да попаднат в храната и в човешкото тяло.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@