5

С лед проливните дъждове по морето, най-сериозни са щетите в Бургаско. В бургаския квартал Сарафово; се активизира свлачище,в понеделник пропадна и част от моста към летището.

Зорбас стигна у нас - Бургас и Поморие под вода

Десетки семейства обитават къщи, които само на няколко метра от срутената земна маса. Те се страхуват, че домовете им може да рухнат, предаде NOVA.

Свлачището съществува от 10 години. По думите на жителите в района, по улиците няма достатъчно шахти, които да ги отводняват. Водата тръгва в посока към морето и наводнява мазета и приземни етажи. Крайбрежната улица "Черно море" също е засегната. Изградено е отводнително съоръжение, но то не работи достатъчно добре. На места канавката е запушена и не функционира.

Местните се притесняват, че при следващ порой оградите на къщите им ще бъдат съборени от водата. Между 5 и 6 метра от земната повърхност пред къщите вече е паднала. Подавани са сигнали и жалби към общината в Бургас, но до момента няма резултат от тях. По думи на жителите е нужна и намеса на държавата.

"Контролът върху свлачищата се извършва от Министерството на регионалното развитие. Общината също участва в този процес, за да изпълни предписаните мерки. Ние подкрепяме притесненията на хората", заяви заместник-кметът по строителството, инвестициите и регионалното развитие инж. Чанка Коралска.

Подготвено е и писмо до регионалното министерство, в което се изисква свикване на спешна комисия. От общината са в готовност да извършат аварийни мерки, ако те са необходими. По думите на инж. Коралска се планира и реализацията на проект за трайно брегоукрепване на свлачищната територия.

Няма никаква опасност къщи или други имоти да пропаднат в морето, коментира кметският наместник на Сарафово Нивелин Недялков за "Дарик". Той разясни, че изградената отдавна там канавка не е успяла да отведе огромното количество вода, събрало се в района на улица „Черно море“ и на места, където канавката е преляла, са отнесени известни количества пръст. Недялков подчерта, че там няма техническа инфраструктура, къщи, друга частна или техническа собственост, която е застрашена от пропадане.

Потърпевши в Гърция: За минути къщата беше под вода. Събудихме се и побягнахме

"Зорбас" връхлетя Гърция с ветрове от 100 км/ч

Синоптиците прогнозират топъл октомври

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@