19

Д нес бе постигната договорка за подписване на споразумение с банките кредитори по Втори облигационен заем на БДЖ, вследствие на която е спряна продажбата на активи на дружеството.

Това става след проведените интензивни преговори през последните няколко седмици между екипите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, „Холдинг БДЖ” ЕАД и представители на облигационерите, съобщиха от пресцентъра на железопътния превозвач.

Наливат 224 млн. лв. в БДЖ от концесията на летище София

Синдикат поиска оставката на шефовете в БДЖ

Продават половин историческа сграда в центъра на София заради дълг на БДЖ

Изплащането на оставащите задължения към финансовите институции ще се осъществи чрез предоставяне на възмездна финансова помощ от държавата, след като през юни 2017 г. Европейската комисия одобри държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лева.

До спешните преговори се стигна след като на 4 юни стана ясно, че частен съдебен изпълнител продава половината от сградата на БДЖ, намираща се на ул. „Иван Вазов” №3 в центъра на София. Тогава държавата пое ангажимента да помогне на дружеството като и отпусне временна финансова помощ в размер на 20 млн. лв., за да може холдингът да плати на облигационерите част от задълженията си.

Сградата е гарант по втория облигационен заем, който БДЖ изтегли през 2007 година. Той е на стойност 240 млн. лв. Към днешна дата дружеството трябва да изплати още 103 млн. лева. Заемът бе изтеглен за покриване на стари задължения и ремонт на товарни вагони.

Към момента дружеството има задължения в размер на 370 млн. лева. От тях просрочени са само въпросните 103 млн. лева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@