7

П о искане на кредиторите на Български държавни железници съдебен изпълнител обяви за продажба офисите на компанията в центъра на София.

Офисите на БДЖ се намират в емблематичната четириетажна сграда, обявена за паметник на културата, разположена между  улиците  - „Г. С. Раковски”, „Иван Вазов” и „Шести септември”.

Първоначалната цена за идеалната част отговаряща на половината от имота е над 7,3 милиона лева.

Общата разгърната площ е 3 852 кв.м. А за продажба са обявени идеални части с площ 1 854 кв. м. Така зададената първоначална цена е 3 946 лв. на квадратен метър.

Кредиторите на БДЖ ще продават активи на холдинга

БДЖ продава вагони, за да изплаща дългове

Възстановяват субсидията за БДЖ

Това е една от мерките, които недоволните кредитори на компанията са предприели, за да си приберат просрочените вземания. От дружеството коментираха, че въпреки стартиралата процедура за продажба, администрацията на БДЖ ще остане да работи в офисите.

„Сградата е заложена заради втория облигационен заем, който през 2007 година изтегли дружеството „Пътнически превози”. Той е на стойност 240 млн. лв. Към днешна дата дружеството трябва да изплати още 103 млн. лева. Заемът е изтеглен за покриване на стари задължения и ремонт на товарни вагони. Кредиторите обаче не могат да чакат още и на 2 юни пуснаха иск в Софийски градски съд, с който поискаха 40 млн. лева, но съдът отсъди дружеството да върне 20 млн. лева“, коментира Петко Александров от пресцентъра на БДЖ.

Той добави, че когато е теглен заемът дружествата „БДЖ Холдинг” и „БДЖ - Пътнически превози” са били едно цяло, а от 2015 г. са разделени.

Частният съдебен изпълнител Орлин Мендов, който се занимава с продажбата на сградата, отказа да коментира казуса, но заяви, че до 2 юли се събират оферти. Запорирани са и две от сметките на железопътния превозвач.

Междувременно финансовият директор на „БДЖ Холдинг” Филип Алексиев съобщи, че държавата ще опусне 20 млн. лв., за да може дружеството да плати на облигационерите част от задължението и да падне възбраната върху сградата на ул. „Иван Вазов” номер 3.

Това обаче е само половината от исканата сума, за да бъде възстановен диалогът с кредиторите.

Сградата в центъра на София е построена през 1900-1904 г. за централа на Българската земеделска банка. В нея е заседавало правителството на България, оглавявано от Кимон Георгиев през 30-те години на ХХ век.

Половината е собственост на „Холдинг БДЖ”, а другата половина - на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@