14

П ланинският отряд от Дупница е провел тежка акция по спасяване на 18-годишен белгийски младеж в Рила планина. Това съобщи планинският спасител Божидар Джокин.

"При нас сигналът постъпи около 14.00 часа на 8 юли. Той беше за пострадал младеж в района на Додов връх в Рила планина. Имахме дежурни четирима планински спасители в района на Седемте рилски езера. От Дупница тръгнахме още двама спасители, заедно с четирима души от база "Боровец”. Около 20.00 часа бяхме при момчето", разказа Джокин.

Група от 15 души скаути от Белгия тръгнали на поход в Рила. Единият от тях пада и си удря тежко коляното, като получава травма, от която е невъзможно да се движи.

С риск з живота си, в спасителната операция са участвали повече от 10-има спасители от Дупница и Самоков.

"Най-жалкото беше, че неговите приятели са го изоставили и са продължили пътя си. При него е останало само едно момче”, каза Божидар Джокин.

По думите му двамата са бедствали, защото температурата е била около 3-4 градуса, валял е дъжд, а на самия връх е прехвърчало и сняг. Те се намирали в района на връх Мермерите, на около 2600 метра. 

Източник: Facebook/Планинска Спасителна Служба Дупница

"Бяхме изумени, че са го изоставили на такава надморска височина. Веднага се погрижихме за момчето, изолирахме го от студа и поехме една много тежка нощна акция, която приключи в 4.40 часа. Тежък терен, стръмни скали, силен вятър, валеж, студено”, разказа още Джокин.

Спасителната акция е продължила около 13 – 14 часа. Момчето е пренесено на спасителна носилка през стръмните участъци на планината, спасителите е трябвало да се редуват.

Младежът е предаден на "Спешен център” – Сапарева баня, след това е транспортиран в София.

"Ние сме учудени как една скаутска организация, претендираща за другарска помощ и за взаимопомощ, ще изостави свой приятел да бедства”, отбеляза Джокин.

По думите му групата е тръгнала от хижа "Рилски езера” в посока Рилски манастир.

Източник: Facebook/Планинска Спасителна Служба Дупница

3 часа вадиха от преспите младежи на затворен път

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@