11

„Булгартрансгаз” избра нов строител на газопровода от Провадия до границата със Сърбия.  

Това съобщи пред журналисти днес изпълнителният директор на фирмата Владимир Малинов.

След декласиране на посочения като първи в конкурса за строител, сега изборът пада върху заелия второ място консорциум „Газово разширение и развитие в България”, в който влизат три компании - от Италия, Германия и Люксембург.

Цената на проекта ще е 1 102 197 333,19 евро без ДДС, добави Владимир Малинов.

В избрания изпълнител няма участник или подизпълнител - българска фирма, подчерта изпълнителният директор на „Булгартрансгаз”.

Класираният на първо място „Консорциум Аркаб” - Саудитска Арабия не е подал документи в нито в законовия срок, нито в поисканото от него удължаване на срока, посочи Малинов. От 30 нужни документа фирмата е представила само четири.

Избраният сега изпълнител първоначално е дал висока цена за изпълнението на проекта, но на 17 май, е обявил, че е готов да намали офертата си с 31,5 на сто и така тя става макар и с малко - по-ниска от тази на „Арка”, подчерта Малинов.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” очаква договорът да бъде подписан максимално бързо. По закон това може да стане и след десет дни, ако няма обжалвания и други процедурни пречки, посочи той. Работата по проекта ще продължи 615 дни, като първите 308 километра от трасето от общо 475 километра, трябва да са готови за 250 календарни дни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@