12

В престъпната група в НОИ – Силистра са участвали началникът на отдел „Отпускане на пенсии” и семейство – баща, майка и син. Това каза на брифинг в събота говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„Групата функционира от 2007 г., като е издавала фалшиви ТЕЛК-ове, които са предоставяни пред НОИ – Силистра. В нея участват длъжностни лица, сред които директорът на НОИ – Силистра и началникът на отдел „Отпускане на пенсии”. Членове на групата са и семейство – баща, майка и син”, обясни Милева.

„Претърсени са 14 адреса, както и леки автомобили. В резултат на тези действия са иззети мобилни телефони, банкови карти, извлечения от банкови документи”, посочи прокурорът. „Установена е ролята на директора на НОИ – Силистра – той по телефона е диктувал на началничката на отдел „Отпускане на пенсии” и тя е записвала на бележка „СМЧ – Пенчев” – т.е. „силно мой човек – Пенчев”, коментира Сийка Милева и допълни, че така служителите са знаели, че въпросните хора са близки до директора и по досиетата се е работило по-бързо, като не са били проверявани.

Милева обясни, че семейството е съхранявало документи, а синът е извършвал проверки на лица, които са искали да им бъдат отпуснати пенсии, в имот, който е бил собственост на майката и бащата.

„Огромни ще са щетите за държавата от случая в НОИ – Силистра”, коментира по-рано днес пред БНТ заместник главния прокурор Иван Гешев.

„Не можем да решим нито проблемите с ТЕЛК-овете, нито с източването на НОИ. Но можем да посочим проблемите, да създадем някакво усещане, че има справедливост и тези хора да не бъдат безскрупулни. А там изтичат стотици милиони. Ние сме бедна държава, но явно се краде много”, смята Гешев.

Той определи издаването на фалшиви ТЕЛК-ове като „успешен бизнес”, от който се изкарват много пари. „Искаме да покажем, че държавата може нормативно да въздейства върху този проблем и в голяма степен може да затвори пробойните, от които изтичат стотици милиони”, заяви зам. главният прокурор.

На 6 души от НОИ – Силистра, сред които и директорът, ще бъдат повдигнати обвинения „в рамките на часове”, поясни Гешев. „Обвиненията на първоначален етап ще са за участие в организирана престъпна група, като се надяваме в следващите часове да се съберат доказателства и за вторични престъпления”.

По думите на зам. главния прокурор сложността в този случай е, че става дума за много документи.

„Тази група е имала такса за услугата – 10 000 лв., срещу които се създават неистински документи. Шефът на клона е запознат с тази схема и е участвал в групата”, категоричен е Иван Гешев.

Директор на силистренския НОИ е Милен Пенчев, баща на певицата Тита, бивш заместник-кмет на града и действащ общински съветник.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@