13

С лужебният министър-председател Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представиха подробен отчет за свършеното от служебното правителство. 

То изпълнява функциите си малко повече от четири месеца.

Днес президентът Румен Радев подписа указите за назначаване на следващото служебно правителство, което ще встъпи в длъжност утре (16 септември), за разпускане на парламента на същата дата и за насрочване на избори, които ще са 2 в 1 (парламентарни и президентски) на 14 ноември 2021 г.

Източник: БГНЕС

На 12 май служебното правителство начело с премиера Стефан Янев встъпи в длъжност с основната задача да организира и проведе честни и демократични избори на 11 юли. След изборите, обаче, не се стигна до редовен кабинет, защото партиите при три връчени мандата не успяха да се разберат и така се стигна до необходимост от нови избори (които ще се проведат на 14 ноември), а на служебния кабинет му се наложи да предложи на депутатите поне спешно да актуализират бюджета, за да не се стигне до криза.

Така днес министрите представят своя отчет за дейността и свършеното от тях през тези четири месеца.

"Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото на нашата работа, а именно - прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани" - с тези уводни думи започна служебният премиер Стефан Янев отчета пред медиите, цитиран от DarikNews.bg.

Източник: БГНЕС

Той посочи като успех на служебния кабинет актуализацията на бюджета за 2021 г. и допълни, че този успех е постигнат в сътрудничество с 46-ото Народно събрание. "За първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите и българските пенсионери са извадени от така наречената граница на бедността", посочи премиерът.

"Правителството демонстрира нов начин на работа - прозрачност и отчетност, успя да покаже недъзите на съществуващи практики при изразходване на обществени средства, успя да покаже начина, по който това може да става прозрачно и отчетно и да се подобри ефективността на изразходване на тези средства", посочи Янев.

„Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел да подобрим неговите параметри и характеристики там, където е необходимо, с мисъл и идея как да се защитят и интересите на отделните браншове, и на българския бизнес, и на иновативната част. Това, което отчитаме в момента е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди. Имаме още работа с Плана, но се надяваме в скоро време той да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет”, каза Стефан Янев.

Изплащането на добавките към пенсиите продължи и през юли, август и септември, като за плащане на парите по тази антикризисна мярка бяха осигурени 520 млн. лв, обобщи от своя страна социалният министър Гълъб Донев.

"От първи юли се промени размера на социалната пенсия за старост. Като знаете, че тя стана 148 лева, а от декември ще стане 170 лева", заяви той.

Донев подчерта също така, че с актуализацията на бюджета на ДОО са гарантирани добавките от 120 лв. от 1 октовмри до края на годината към абсолютно всички пенсии.

Източник: БГНЕС

Трайно повишение ще има за доходите на всички български пенсионери, изтъкна Гълъб Донев.

"От 25 декември започва преизчисление на пенсиите. Това ще гарантира, че всички ще получат увеличение. Минималната пенсия ще стане 370 лева и това увеличение е трайно", заяви министърът. Обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст става от 1 октомври 650 лева от 380. 413 лева пък ще бъде линията на бедност от 2022-ра година.

Донев отчете, че има и рекордно ниско ниво на безработица. "Към днешна дата размерът е 4,82%. Такава безработица не сме имали дори в предкризисните 2008 и 2009 година. Това е исторически рекорд за България", поясни той.

„МВР през периода, който отчитаме днес, има доста активна дейност, която сме се старали да споделяме с българската общественост“. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на отчета на служебния кабинет.

„Първо, във връзка с осигуряването за условия за честни избори на 11 юли, беше създадена много добра организация, което позволи в голяма степен да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите в страната ни, което изкривяваше политическата картина у нас. Нашите усилия доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото и не позволихме до такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на българските граждани“, отчете той.

„Планирахме необходимите полицейски операции, така че да постигнем провеждането на честни избори. Една такава операция беше 11 дни точно преди изборите на 11 юли. Проверени са 5600 места, за които е имало информация, че се извърша купуване и продаване на гласове. Проверени са 10 200 лица, за които е имало информация, че подготвят купуването и продаването на гласове, наред с други проверки в съответния период“, коментира още Рашков.

„Имаше доста положително въздействие върху гражданите и сигналите за нарушения в изборния процес бележат в този период по-висока активност на гражданите – с около 56% в сравнение с парламентарните избори от 4 април 2021 г.“, припомни той. Това показва каква е била ефективността на МВР във връзка с изборните престъпления. По-слаба активност, оставям на вас да прецени защо това е така, заяви лаконично вътрешният министър.

По думите му, работата на МВР е да противодейства на престъпността, независимо каква е тя. „Тази дейност има и друго измерение, тъй като се открити не само списъци с имена и данни от български избиратели, а и с намирането на конкретни суми, предназначени за покупка и продажба на вот- хиляди лева, евро, в британски лири и други“, уточни Рашков.

Министърът засегна и темата с кадрите на полицейско насилие от миналогодишните протести: "Унизителното прикриване на кадрите с полицейското насилие само допреди месец, когато те бяха излъчени, бяха видени от целия народ, прикривано от предишното правителство и главния прокурор. На полицаите са наложени символични наказания. Случаят с бит журналист, работещ в западна медия, беше прикриван, че е бил отвеждан в полицейско районно управление в София. Надявам се в бъдеще да не ставаме свидетели на подобни случаи".

Рашков разкри, че е задвижена предвидена в закона процедура във връзка с полицейското насилие. „Предприехме действия с Института по психология по МВР, тъй като протестите са необичайна и стресова среда за полицаите , и тези, които нямат необходимите реакции, са склонни да превишават своите правомощия и да използват сила, която е абсолютно ненужна. Надявам се тези мероприятия с Института по психология ще предотвратяват подобни инцидента“, разкри вътрешният министър.

Рашков коментира и темата с мигрантския натиск по границата в последните месеци. „Всички се обединихме около идеята да се съдейства от всички институции МВР да бъде способно да се отрази на този засилен мигрантски натиск, особено в периода,в който талибаните взеха властта в Афганистан. Задържането ниво на миграцията в последите две седмици не наложи включването на армейски части. Беше достатъчно да включим допълнителни екипи на МВР. Имаме готовност в 36-часов срок с МО да разположим военни части там, където е нужно, за да укрепим границата“, заяви той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов 

"Главните ми приоритети бяха подобряването на Плана за възстановяване. Смятам, че успяхме да го надградим и да отговорим на критиките от страна на европейските ни партньори".Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на отчета. 

"В Плана за възстановяване отпаднаха проекти, които търпяха сериозна критика от страна на ЕК. За мен много важно е, че успяхме да се преборим и средствата по Плана да не бъдат концетрирани само в София, а във всички области и общини в Югозападния регион. Миналата седмица проведохме разговори с колегите от ЕК и те много добре разбират, че в момента ситуацията в България е трудна. Друг важен акцент бе, че постигнахме редица договорки за следващия програмен период, които се надявам следващото Народно събрание да одобри", добави той.
 
"Преди няколко дни стартира и Националното преброяване. В началото имаше известни проблеми, но сега всичко е наред и аз призовавам всички граждани да се преброят онлайн - сигурността на данните им е гарантирана. В момента обмисляме варианта да бъде удължен срока за електронното преброяване", разкри Пеканов. 

"Темата за "зелената сделка" ще бъде използвана за политически и предизборни борби. Аз съм учуден от твърдия тон на колегите от ЕК по темата, когато става въпрос за най-бедната държава в ЕС. Все пак се предвиждат много средства за България и ние не трябва да изпускаме шанса да ги усвоим, за да може да се подпомогнат засегнатите граждани и бизнеса", завърши Атанас Пеканов. 

Министърът на финансите Асен Василев

"Фокусирахме контрола върху фирмите с големи обществени поръчки. Тази промяна от малките и дребните към по-големите донесе два ефекта. Започнаха да се събират повече пари в хазната. И бизнесът, и хората започнаха да работят по-спокойно. Второ тримесечие тази година отчетохме ръст от почти 10%, което е безпрецедентно след кризата от 1997-98 г. Това е заслуга на всички фирми и граждани, които са си изработили добре продукцията и са си внесли данъците в хазната", това заяви при отчета си министърът на финансите Асен Василев.

Министърът на икономиката Кирил Петков

10% растеж на БВП са наистина голям успех. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на отчета на служебния кабинет "Янев".

„Преработихме изцяло двата проекта в Министерството икономиката от Плана за възстановяване, където милиард и 700 млн. ще бъдат дадени конкурентоспособно, където с помощта на европейските институции ще се следи да няма корупция“, посочи Петков.

Той даде равносметка и за Инициативата „Три морета“.

„Предложихме за пръв път да се сложи фокус върху иновацията, проекти като биотехнологичен хъб на Балканите. Продължихме разговора за предприемачеството, да привлечем стартъпи от чужбина, които да започнат бизнеса си тук“, заяви икономическият министър. Той припомни, че с "Трансперънси интернешънъл" има инициатива за нулева корупция и привличане на инвеститори в отделните общини.

"Спряхме правителствен проект в София тех парк, където без обществена поръчка бяха засилени средства с неясна степен. Неведнъж говорихме за язовирите – 588 млн. договорени без търг и конкурс. Едва 10% язовира са завършени. Надяваме се, че с прозрачността това няма да се случи пак", каза Петков.

По отношение на Българската банка за развитие (ББР) той посочи: „1 млрд. в 8 компании. С лимита от 5 млн. бха спрени тези средства да тръгнат в неясни посоки, а да отиват към малкия и средния бизнес. Заплатите в ББР са намалени между 30% и 50%, защото това са на пари на данъкоплатците, не е като частния сектор“, отчете той.

Личната равносметка на икономическия министър: „Който не го е страх – много може да се постигне за 4 месеца“.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 3 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 10 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията