142

„Всичко, което правим е в интерес на хората и те заслужават да бъдат информирани”, заяви на брифинг служебният премиер ген. Стефан Янев.

„Колкото повече се заравяме в проблемите и секторите, толкова повече намираме системен безпорядък и липса на правила”.

„Целта на този брифинг е да дадем отчет за първия месец на служебното правителство. По нормалната демократична практика за едно правителство се дава толеранс от 100 дни, но служебното правителство няма този комфорт. По Конституция и нормалната практика, животът му трае около 100 дни. Опитваме се да дадем отчет на направеното досега, което макар и един месец назад, на базата на това, което намираме и констатираме, изглежда, че е много повече от 1 месец. Това, което заварих и имах възможност да коментирам в първото ми телевизионно интервю, думата, която използвах, беше хаос”, посочи Янев.

Той подчерта, че служебното правителство ще предложи и политики, с които да се решат проблемите, констатирани до момента.

„Застанали сме пред вас с вицепремиерите и някои от министрите от служебния кабинет и ще се опитаме да брифираме по отделни ресори по това, което е намерено и констатирано, както и с какви мерки и политики предлагаме да се излезе от ситуацията и да върнем някакво усещане за нормалност. Един от министрите, които присъстват тук, стана известен с метафора на това, което заварихме, затревените и източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори”, каза служебният премиер и обясни, че не присъстват всички министри, тъй като членовете на служебното правителство са много заети.

„Реалистичната картина доказва нещо, което можем да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма”, заяви Янев.

Василев: Те са идентифицирани като контролирани

„С този анализ на дейността на служебното правителство се опитваме да поставим началото и да покажем единните си усилия за преодоляване на причините, които миналата година изкараха много хора на площадите. От една страна, демонстрациите на българските граждани показаха зрялост на демократичния процес в България, но от друга страна показаха и стремеж за промяна, което ще даде възможност на гражданите да усетят и разберат, че те са водещи по отношение на политическия процес, че са водещи по отношение на политическите партии, че те определят дневния им ред, а не чакат политическите партии да ги водят, да им дават своите програми и на тяхната база да се харесват и да гласуват за тях. Силата на гражданите е, че те определят дневния ред. Колкото по-бързо и дълбоко го разберем, толкова по-добре. В този смисъл служебното правителство демонстрира кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина”, каза Янев.

Според него „маскирана“ корупция има в публичния сектор, икономиката, селското стопанство, образованието и културата.

Ген. Янев поясни принципите на служебното правителство: прозрачност и отчетност пред обществото и подчерта, че различен подход няма да бъде толериран.

Вицепремиерът: Икономиката започва да се възстановява

„Заедно с това, толерирането на никого и недосегаемостта на никого не е гарантирана. Всеки отговаря за действията си”, подчерта служебният премиер.

„Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1 500 машини, които са необходими за гарантиране на вота”, прогнозира Янев.

„Най-важната ни отговорност е да предоставим възможността на ЦИК да вземе информирано решение по отношение на въпросите, които касаят нейната дейност: осигуряването на машини в съответствие с Изборния кодекс, осигуряване на тяхното обслужване и безпроблемното протичане на изборния процес”.

Ген. Янев подчерта, че освен подготовката на изборите, служебното правителство има ангажимент и задължение към хората да бъде показан нов стил на управление.

„Новият стил трябва да помогне на хората да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие и безнаказаност. Надяваме се, че полагаме основите на такъв тип политическо поведение и този тип политическо поведение ще бъде продължен от партиите, които ще влязат е следващото Народно събрание и ще сформират кабинет. Искаме да вдъхнем увереност на българския избирател, че неговия вот има значение. Той има значение за нашето собствено бъдеще, за бъдещето на нашите родители и на нашите деца”, допълни служебният премиер и призова хората да гласуват на 11 юли.

Настоящият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията ще бъде сменен, каза още Янев. Директор на агенцията в момента е Габриела Козарева.

Василев: Нямаме нужда от банка за развитие на олигархични групи

Служебният министър на вътрешните работи

заяви, че като области с най-много престъпления срещу политическия избор на българските граждани са сочени Бургас, Кърджали, Благоевград, Стара Загора и др.

„Не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Разкрити са престъпления за покупко-продажба на гласове от други партии”, отчете Бойко Рашков. Към 11 юни са подадени 9 сигнала свързани с изборни престъпления.

„В МВР бяха извършени необходими промени, а не чистка”, каза Рашков. „Броят се на едната ръка на пръстите тези, които са освободени и единият е главният секретар. Това, което се случи под колоните на Министерски съвет миналата година, не можеше да има друга последица, защото той координира работата в министерството”.

„Където се обърнем е блато”, заяви Рашков и обяви, че доскоро в службите не е имало информация за незаконни трансплантации в болница „Лозенец”.

„Има случаи на подслушване и те не са един и два. Проследявани са не само политически и обществени дейци, но и протестиращи граждани. Подслушванията са били одобрени на основата на чл. 95 от Наказателния кодекс, че някой иска да събори властта с бунт и въоръжено въстание”, обясни Рашков. „Доказателства за подслушвания има и аз ще ги представя в Комисията за контрол на службите в следващия парламент, това е, което мога да направя”.

Служебният министър на вътрешните работи подчерта, че не може да посочи публично конкретни имена, тъй като това ще бъде в нарушение на закона.

Пред журналисти в Шумен зам.-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов посочи,

че на този етап няма проверка на видеозаписа със съветника на президента Пламен Узунов. Той представи пред ръководния състав на ОД на МВР- Шумен новия директор на Областната дирекция на полицията - старши комисар Владислав Мишев. Досегашният директор ст. комисар Ялчън Расим е преназначен на друга длъжност в МВР.

На друг журналистически въпрос, свързан с разследванията за подслушвания, Катинов каза, че на този етап се работи много усилено по тази тема, с работна група, която е ангажирана ежедневно да докладва какво е извършено. "На етап, на който бъдем готови да ги обявим, ще ви кажем докъде стигнаха и какво има", уточни Катинов.

"Преназначаването е една напълно нормална дейност в нашето министерство, която е съобразена с нашите виждания, с оглед и на една обстановка за свободни и прозрачни избори. Не трябва да се правят някакви аналогии - лоша дейност, дисциплинарни нарушения, злоупотреби и корупция. Това е нещо, което ние сме го премислили достатъчно добре и продължаваме да разчитаме на г-н Ялчън Расим като служител на МВР", каза още Катинов.

Новият директор на ОД на МВР- Шумен Владислав Мишев, който работи от 1994 година в системата на МВР, където е заемал различни изпълнителски и ръководни длъжности, заяви, че няма намерение да прави кадрови чистки в Областната дирекция на полицията. Сред първите задачи пред него са да се запознае със състава на дирекцията, а след това да проведе срещи с областния управител на Шумен и с кметовете на населени места.

„В края на другата седмица ще има протокол за диагностика и лечение на ковид, какъвто досега нямаше, въпреки че трябваше да е направен”, посочи

здравният министър Стойчо Кацаров

и подчерта, че ако продължи спадът на новите случаи, България скоро ще влезе в т. нар. „зелената зона” на пандемията.

„Включихме се в общоевропейската процедура за ваксини, така че такива има осигурени и за 2022 г. и 2023 г.”, поясни Кацаров.

Той посочи, че с малко промени здравната система в България може да работи много по-добре. Според здравния министър основното е да бъде овластен пациентът и да има право да избира.

„Приех промени и в правилника за устройството на Министерство на здравеопазването, ще създам нова дирекция - Дирекция за правата на пациента”.

„Ковид-19 е проблемът, който прави тежка работата на здравния министър и на цялото правителство. Страната ни беше на първо място по смъртност”, припомни Кацаров.

„Дадохме приоритет на ваксинирането на възрастните хора, защото за тях това е въпрос на живот и смърт. Същото бяха направили и много други страни, но не и България. Добрата новина е, че сега има относително висок брой ваксинирани от тях - над 400 хиляди души над 60-годишна възраст”, отчете Кацаров.

Той е възложил изготвянето на доклади и анализи за причините за смъртността от ковид-19 в България, тъй като рискът от нова вълна през есента продължава да съществува.

„В скоро време предстои правителството да приеме решение за увеличение на пенсиите с 5% за над 1 милион 245 000 български пенсионери”, посочи

служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Гълъб Донев подчерта, че друга основна цел на ръководеното от него министерство е да се помогне на уязвимите групи от българското общество като например хората, чиито доходи са под линията на бедност.

„Безработицата в страната продължава да намалява. В момента нивото на безработица е около 5,4%. Това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена от мерките, които се прилагаха за ограничаване на разпространението на коронавируса. В същото време заетостта също нараства, което е добър показател за българската икономика, тъй като са разкрити допълни работни места”, отчете Донев.

„Парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще дойдат в рамките на тази година. Ще получим 13 процента финансиране от момента, в който бъде одобрен”, поясни

служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Планът не е предаден на Европейската комисия и има малко забавяне по две причини. Едната е заради решението на нашите предшественици да не го подават и някои технически неизправности, които бяха оставени за нас да решим. Втората причина за забавянето е нашето желание да подобрим плана и да направим корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин”, каза Пеканов.

„Преработваме част от текущите проекти. По около половината правим подобрения, като например програмата за икономическа трансформация, програмата за енергийна ефективност. Увеличаваме някои програми, които смятаме, че са целесъобразни, и досега не са намерили достатъчно място - например програмата за финансиране на енергия в еднофамилни и многофамилни сгради чрез слънчева и фотоволтаични системи”, каза Пеканов.„Добавяме и някои реформи - например много важната реформа в социалната сфера, която Европейската комисия изисква от нас от години. Друга реформа цели стимулиране и помощ на стартъп сцената, която може да бъде двигател на българската икономика”.

„Осветлихме, че ББР беше дала на 8 фирми 946 млн. лева, после разбрахме, че 1,8 млрд. лева са дадени са 20 фирми. Затова предложихме нов устав на ББР, в който се предвижда максималният заем от ББР да може да е 5 млн. лева, за да не може повече да се дават кредити по сто милиона лева от банка, която е за малките и средни предприятия”, отчете

служебният министър на икономиката Кирил Петков.

В подкрепа на икономическия растеж министърът посочи програмата за възстановяване за над 2,5 млрд. лева - нови средства за малките и средните предприятия, в партньорство с търговските банки.

Създадени са и комисии по прозрачност и контрол в ДКК и в БАЕЗ, поясни Петков и напомни за последните проверки на язовирите в страната, при които са установени възможни безстопанственост и злоупотреби за милиони левове.

Много добри са и резултатите от състезанието на българските търговски представители в чужбина за привличане на чуждестранни инвеститори в страната и за осигуряване на потенциални сделки за експорт на български фирми, каза Петков и подчерта: „Конкуренцията работи”.

„Основната ни задача бе да спрем изтичането на финансов ресурс и да увеличим събирането на приходите”, отчете

служебният министър на финансите Асен Василев.

„Липса на предварителен контрол как се възлагат договори и поръчки. Липса на последващ контрол как се изпълняват те. Липса на каквато и да е заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите. Тези пари бяха харчени безконтролно”, каза Василев.

„Вече има повишена събираемост на данъците от страна на НАП, като се очаква да съберем доста повече пари в бюджета”, поясни Василев. Той добави, че са наваксани изоставанията в агенция „Митници”.

Василев даде пример с пристанище „Росенец”, през което минава нефтът за рафинерията на „Лукойл”. Там е имало само седем служели на Агенция „Митници”, даващи 24 часови смени. Така цялата нефтена база е била наблюдавана само от един човек в даден момент. Проблемът вече е преодолян с назначаването на допълнителни хора, пренасочени от други служби.

„В големите предприятия е засилен контролът върху парите, които се държат в наличност. Половината от държавния ресурс е бил харчен, вместо по закона за обществени поръчки и тръжни процедури, чрез вратичка за спешни и неотложни случаи. Това се е превърнало в порочна практика”, посочи Василев. „През заобикаляне на ЗОП е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове”.

„Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета, като целта ни е да няма увеличение на дефицита. Възможно е това да стане чрез рязане на капиталови разходи”, поясни министър Василев. Той допълни, че мерките за борба с пандемията са били бюджетирани само до края на март.

Коментари 142
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

142 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 24 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 53 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 6 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 6 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 7 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване