37

В момента в България тече проверка на всички големи мостове, разпоредена от премиера Бойко Борисов след трагедията с рухналия виадукт в Генуа, която отне живота на десетки хора.

„За съжаление нашите съоръжения въобще не са поддържани”, коментира по NOVA Веселин Димитров, директор на Института за пътища и мостове  в Агенция пътна инфраструктура.

Борисов поиска план за едновременни ремонти на мостове

Бетонни късове падат от виадукт на АМ „Хемус“

Ремонтират виадуктите по магистрала "Тракия"

По думите му ремонти на големите мостове по магистралите „Тракия” и „Хемус” са започнали едва през 2013 г. И до края на миналата година са ремонтирани 17 съоръжения. В момента се работи по три моста.

Проверки на мостовете в България се правят два пъти в годината – през пролетта и есента. В републиканската пътна мрежа има 211 такива съоръжения, които се нуждаят от ремонт. Сега ще се работи по приоритет и ще се избират тези мостове, които имат най-належаща нужда от ремонт, поясни Веселин Димитров.

Той посочи, че причините за инцидента в Италия могат да бъдат няколко. „Може да е подала основата на единия стълб. Може да има умора на материалите. Възможно е и дъждовете да са оказали влияние. Явно това съоръжение е доста старо”.

По принцип такива мостове се проектират за 100 годишен период. Съоръженията от този тип по магистралите „Тракия” и „Хемус” са строени в периода 1977-1985 г.

Веселин Димитров подчерта, че те не отговарят на съвременните изисквания за устойчивост на земетресения за разлика от новите мостове и осигуряването на такава е част от ремонтните работи.

Мостовете са едни от най-сложните инженерно-технически съоръжения, на които трябва да се отделя специално внимание”, подчерта инж. Ясен Ишев, член на Управителния съвет на Научно-техническите съюзи по транспорта. Той посочи, че поддръжката е изключително важна.

„Мостът е едно живо съоръжение. Той се движи. Той диша. Трябва да се осигурява възможността на това съоръжение да извършва тези движения. Иначе се случват неприятни неща”, поясни инж. Ясен Ишев, който е участвал в изграждането на много от виадуктите в България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@