1

К омисия ще опише щетите, които нанесе ураганният вятър на сградата на Професионалната гимназия „Владимир Заимов” в Сопот. Със заповед на кмета на града сряда е обявен за неучебен ден.

Евакуираха ученици заради ураганен вятър в Сопот

Бурният вятър във вторник изкъртил стъклопакетите на двете входни врати, съборил част от хидроизолацията на столовата и пукнал стъкла на физкултурния салон, каза в ефира на предаването „Здравей, България” по NOVA директорът на училището Катя Адърска. „Материалните щети могат да се възстановят, по-важното е, че нямаме щети върху здравето на колегите и на децата“, заяви директорът.

Тя разказа, че евакуацията на учениците във вторник е извършена бързо и е преминала без паника. „Два пъти в годината имаме учебни евакуации и учителите и учениците бяха подготвени.

Ужас нямаше, имаше една система, при която учениците на групи, на класове напускаха сградата по най-безопасния маршрут,

съпроводени от учителите им.

Служителят на Гражданска защита в общината беше при нас през цялото време, а имаше и двама родители, които бяха дошли. Те просто присъстваха, но за мен беше по-спокойно, че има родители, които виждат, че се действа спокойно, без паника и в интерес на децата“.

Директор Адърска заяви, че

критичният момент е настъпил малко след началото на първия учебен час към 8.15 ч.,

когато се счупила и втората входна врата и вяърът започнал да се вихри в цялото училище.

Общинските власти ще помогнат за възстановяването на сградата, каза кметът на Сопот Деян Дойнов.

Той заяви, че материални щети вследствие на силния вятър има и на други места в града. Паднала част от коледната украса в централната част, имало счупени улични лампи. Получени били и няколко сигнала за отхвърчали от покриви керемиди.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@