10

Г ЕРБ внесе предложение за отмяна на забраната за медиите да публикуват социологически данни в изборния ден, съобщава "Фокус". Това изменение в Изборния кодекс са внесли депутати от ГЕРБ. 

Предложението на управляващите е входирано в деловодството на парламента днес и е в рамките на периода между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. Законопроектите за изменение в Изборния кодекс са два. Единият внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и "Обединени патриоти“, а другият от "Воля“.

Двата бяха приети на първо четене на 19 декември 2018 г.

ГЕРБ предлагат да се отмени сега действащият текст, а именно резултатите от социологическите проучвания да се оповестяват след 20.00 ч. на изборния ден, както и резултатите от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да не може да се огласява под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден.

Мотивите на вносителите кореспондират с доклада за организацията и провеждането на избори в периода 2015-2017 г. на Централната избирателна комисия. Чрез доклада се установява, че комисията е била сезирана с множество сигнали относно публикуваното и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите и в изборния ден в страниците на търговския електронни медии, както и чрез препращането към профила на доставчиците на такива медии в социалните мрежи.

Предложението е продиктувано от наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват тези данни, което поражда неравнопоставеност между тях.

В първоначалния законопроект за изменение на Изборния кодекс управляващите предложиха отлагане на масовото въвеждане на машинното гласуване и премахване на номерата на партиите в бюлетината, което беше подкрепено на първо четене.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@