38

„Туристите не трябва да отменят резервации. Напротив. Трите плажа на Черноморец са едни от най-чистите. Те са с отлично качество”, заяви пред NOVA Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция Бургас.

Така той опроверга информацията, изнесена преди 3 дни от ръководената от него институция, че на плажа край залива Вромос радиационният фон е между 5 и 50 пъти над нормата и посочи, че „радиационният фон е 2 до 3 пъти завишен в сравнение с останалите плажове”.

Плажът Вромос край Черноморец е радиоактивен

И министър каза: Плажът на Вромос е опасен

„Всеки месец се следят плажовете. И отчетените данни показват, че трите плажа са с отлично качество”, подчерта Паздеров. Той добави, че на плажа най-близо до залива Вромос замерванията показват, че радиационният фон е в рамките на средния за плажните ивици на Южното Черноморие и е в нормата.

Паздеров се извини на жителите и хотелиерите от Черномоерц, които се оплакаха от анулиране на резервации и отлив на туристи след твърденията за радиация в района.

Местните хора показаха разпечатки, според които радиационният фон на плажовете около Вромос е по-нисък от този в столицата София и запитаха кой има полза от създаването на паника сред туристите в разгара на летния сезон.

„Кой има интерес то това? Вариантите са два – тук да няма сезон и туристите да отидат в Созопол или някой да иска да вземе залива и да го застрои”, коментира хотелиер.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@