72

Д нешното заседание на Народното събрание беше белязано от скандал, призиви за оставки и напуснали депутати. Повод за гневна декларация от ДПС стана решението на общинския съвет в Стара Загора да смени старите турски имена на редица местности с български, съобщава NOVA.

Според ДПС тези действия напомнят недвусмислено за т. нар. „Възродителен процес” и трябва да бъдат санкционирани от държавата.

„ГЕРБ направи национализма основна държавна политика. Те не само излъгаха 100 000 турци и мюсюлмани в България. Те се подиграха с тях, с техните чувства и отвориха незараснали рани. Ясно е, че това е само началото. Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да предприемат реципрочни контрадействия. Нашият  апел към вторите е – недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне”, призова от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Българският етнически модел не е измислен от г-н Доган, нито от ДПС. Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението. И ако това не е вярно, в България няма да има турци, а има и то твърде много. Ние все още сме стопани на тази земя и тук трябва да става каквото кажем ние”, отвърна Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.

„Ако един национализъм е такъв, какво е този в Стара Загора и този в дясната част на залата, и за съжаление не само в дясната, то дали няма да породи ответен. Искам да ви попитам там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите, ако решат да отговорят на това. Давате ли си сметка, аз да ви запитам като етнически българин и християнин”, заяви Йордан Цонев от ДПС. „Дали си давате сметка, че през тези 20 години има отказа от реваншизъм от една истински патриотична част от българското население”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@