13

М инималното допълнително заплащане за нощен труд в България е едва 25 стотинки. То не е променяно от 2007 г. насам. Проблемът касае над 400 000 работещи в страната. Сега от КТ „Подкрепа” настояват за час работа през нощта да се получават по 2,55 лева. Предложението ще се обсъжда от Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщава NOVA.

„Най-напрегнати са часовете между 3 и 4 сутринта, когато излизат от дискотеките и стават побоищата в града”, споделя фелдшерът Марин Вълков, който получава в Благоевград по лев на час допълнително заплащане за нощния си труд. „Това заплащане по никакъв начин не може да компенсира стреса”.

„Искаме промяна на механизма за определяне размера на възнаграждението и режим за ограничаване на нощния труд”, заяви в ефира на „Здравей, България” Любка Георгиева от КТ „Подкрепа”.

Според представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова обаче и сега няма пречка работещите да договорят с работодателя си по-високо допълнително възнаграждение за нощния труд. Тя заяви, че исканият от синдикатите скок в заплащането с над 1000%, не е възможен.

„Няма да подкрепим предложенията във вида, в който са внесени, защото исканото увеличение е с над 1000%, и то в последната секунда, когато са готови разчетите за 2019 г.”, коментира Ангелова. И добави, че работодателите искат определяне на почасов размер на минималната работна заплата и цялостна реформа в тази част от трудовото законодателство.

„Къде е това договаряне, да попитам?” коментира от своя страна Георгиева. Тя посочи, че заплащането на нощния труд трябва да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата. Също така полагането на такъв да бъде ограничено със закон, така че работодателите да не злоупотребяват и да не карат служителите си да работят на 3 смени.

Милена Ангелова обаче посочи, че рязко покачване на заплащането за нощния труд може да създаде проблеми на предприятията в по-малко развитите региони на страната. Тя поясни, че работодателите настояват за отмяна на добавката за прослужено време.

Инфлацията надига глава, ще се вдигнат ли заплатите

КНСБ: Цените тръгват нагоре

НСИ: За година доходите на човек от домакинството са нараснали с 8,7%, разходите - с 11.4%

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@