41

Б ъдещи съвместни проекти с гиганти като Хюндай и Самсунг, което е пряко свързано с геополитическата роля на страната ни като врата към европейския пазар за Южна Корея, очаква правителството. 

Това е равносметката от вчерашното посещение на премиера на Република Корея Ли Нак-Йон, който бе на официално посещение в България. 

Освен това бе учредена Българо-корейска търговска камара.

Целта е задълбочаването на двустранното сътрудничество в областта на търговията, инвестициите и иновациите. Разширяването на икономическите отношения между двете държави идва след подписаната през 2015 г. Декларация за всеобхватно, ориентирано към бъдещето партньорство.

"Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея"

е двустранна, доброволна, колективна организация на български и корейски дружества, които обединяват усилията си за по-бързо и ефективно развитие на търговско-икономическите отношения между България и Корея, като увеличат стокообмена, съдействат за внедреването на високи технологии, екологични системи, подкрепят съвместното участие в инфраструктурни проекти и реализацията на значителни инвестиционни индустриални обекти. 

Камарата е учредена със съвместната подкрепа на премиерите на двете държави – г-н Бойко Борисов и г-н Ли Нак-йон. На събитието присъстваха посланиците на България и Южна Корея - Н.Пр. г-н Петър Андонов и  Н.Пр. г-н Шин Бу-нам.

Двамата премиери са обсъдили резултатите от икономическото сътрудничеството до сега и изразиха ясно желание за по-бързо и активно развитие на двустранните търговско-икономически отношения и за реализиране на нови значителни инвестиционни проекти, в който процес създадената двустранна камара ще има важна роля.  

Премиерът на Южна Корея Ли изрази благодарността си, че са положени толкова усилия да се създаде тази камара.

Той заяви, че силно вярва, че тя ще играе много важна роля за активно сътрудничество и интензивни контакти между хората. „Много съм впечатлен от нашия разговор с премиера Борисов. Има голям ентусиазъм за растеж на икономиката на България“, допълни той. 

Ли обясни, че страната ни може да привлече много чуждестранни инвестиции с добрата си корпоративна данъчна среда и икономическата си политика. Министър-председателят на Корея уточни, че нашето правителство показва воля за развитие в областите на автомобилостроенето, енергетиката, инфраструктурата, ИТ сектора, земеделието, отбраната и индустрията. 

Той не пропусна да отбележи, че България е на стратегическо място и сътрудничеството между двете държави ще е от взаимен интерес. Те изразиха подкрепа на идеята за изграждане на завод за електроавтомобили у нас с увереността, че камарата ще съдейства по този голям проект.

Бойко Борисов от своя страна потвърди намеренията тези големи инвеститори да влязат

в България и изрази надежда скоро да се режат ленти за откриване на заводи за производство у нас на тези концерни.

Той обяви, че е приел поканата на колегата си да гостува в Южна Корея, но иска това да се случи, когато големите геополитически проекти вече са действителност и започне реално производство у нас, особено в ИТ сектора, автомобилостроенето и машини за отбрана. 

Борисов изрази радост, че в делегацията от Южна Корея са и президентите на Хюндай и Самсунг. Той допълни, че всеки корейски инвеститор е добре дошъл и ще му бъде обърнато внимание. По думите му обаче изключително важно е големите концерни да започнат производство у нас.  

Камарата се представлява от председателя Калин Дамянов

с 26-годишен опит в корейския бизнес, от заместник-председателя г-н У Джае-хи, ръководител на „Хюндай Хеви Индъстрис България“ от 6 години, от генералния секретар Савина Константинова с общо 19 години работа с „Хюндай Моторс“, от заместник-председателя г-н Ан Донг-хи, председател на корейската асоциация в България, г-н Джеонг Янг-джонг, генерален директор на KOTRA, от Димитър Цоцорков, председател на най-голямото минно дружество „Асарел Медет“ АД, от Василий Скрипка, изпълнителен директор на „Свободна Бургаска Зона“ с 25 годишна история с Корея, от Фани Асенова, вносител на строителна техника от Корея, почетните консули на Корея в Бургас и Варна, бизнесмените Йосиф Спиридонов и Иво Михайлов и други.     

„Камарата подкрепя дейността на дружества,

които развиват двустранните търговски и индустриални дейности и ще работи за привличане на инвестиции и реализиране на промишлени проекти, свързани с автомобилостроенето, енергетиката, електрониката и екологичните технологии“, това заяви генералният секретар на камарата Савина Константинова.

Камарата ще организира обмяна на търговска и икономическа информация между България и Корея, ще организира регулярни срещи между бизнеса от двете държави. Ще съдейства за облекчаване на процедурите за инвестиране, за ефективност на регулациите и условията за внос и износ на търговските дружества. Камарата ще работи в тясно сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Корейската агенция за насърчаване на бизнеса – KOTRA, Корейската търговска и индустриална камара, както и с бизнес организациите и държавните институции в двете страни. 

Камарата ще съдейства за развитието на нови технологии с ноу-хау от Корея, които да бъдат внедрени в сектори като автомобилостроенето, възобновяемите енергийни източници, селскостопанската техника, информационните технологии и електрониката. Развитието на корейския бизнес в България е важна предпоставка за привличане на корейски инвестиции от големите корпорации като Хюндай, Самсунг, Ел Джи, Хануа, Поско и други, което се подкрепя от правителствата на двете държави. 

По данни на БНБ за периода 1996 г. – 2016 г. нетният поток на преките инвестиции от Южна Корея в България възлиза на 222.6 млн. евро, но достигнатото ниво все още не отговаря на възможностите на двете страни.

Търговско-икономическите отношения между България и Корея

се задълбочават след подписването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) между Европейския съюз и Република Корея през 2010 година. Предпоставка за успешното привнасяне на богатия опит на корейските компании и участието им в български инфраструктурни проекти е разширяването на икономическите отношения между двете държави след подписването през 2015 година на Декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещото партньорство. То е  нов вид споразумение с широк предметен обхват, който включва либерализация на търговията със стоки и с услуги, инвестиции в сектора на услугите и промишлеността, правила за защитата на интелектуалната собственост, държавните поръчки, конкуренцията, прозрачността на регулаторната рамка и устойчивото развитие.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 18 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 2 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 6 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 6 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 6 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 6 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност