17

ЦИК беше осъдена от Софийския административен съд по дело, заведено от бившия депутат Мартин Димитров и Петър Славов. Според съда Избирателната комисия трябва да въведе машинното гласуване до половин година.

„ЦИК ще изпълни решението на съда, когато стане окончателно”.

Това заяви в ефира на NOVA Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Според него машинно гласуване, „така както е допуснато чрез предходно решение на Върховния административен съд, а именно във всички избирателни секции поставя редица въпроси”.

Как се гласува машинно - вижте в нашата галерия

„Голяма част от тях са въпроси, които ЦИК не може сама да реши, тоест е необходима помощта на държавата”, заяви Андреев. „Ако говорим за 12 500 машини, това са 60 тира с машини”.

Решено: Машинно гласуване във всяка секция

Машинното гласуване или за всички, или няма да има

Според решението на магистратите, като алтернатива на хартиените бюлетини, ЦИК трябва да осигури и машини за гласуване във всяка секция. Това следва да се случи до февруари 2019 г. - няколко месеца преди гласуването за евродепутати.

„Има вече закъснение от 18 месеца от страна на ЦИК по отношение на изпалнението на закона, който е императивен”, заяви бившият депутат Мартин Димитров от „Демократична България”.

„За този период са нарушили закона около 50 пъти. Убедени сме, че ЦИК нямат желание да въвеждат машинно гласуване, затова заведохме това дело и го спечелихме. Нека спрат да протакват и да изпълнят закона”, заяви още Димитров.

Решението на съда не е окончателно и Централната избирателна комисия ще го обжалва.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.