355

Ш пионският скандал с Русия се разгаря. Днес в парламента по темата бяха изслушани председателят на ДАНС и министърът на вътрешните работи. Но депутатите от опозицията останаха недоволни от дадената информация. От БСП искат по темата да говори лично премиерът Бойко Борисов.

Самият той коментира скандала в началото на правителственото заседание, като подчерта, че няма отношение, тъй като това е работа на службите и прокуратурата.

В резултат на действията на спецпрокуратурата и МВР в София, Перник и Брезник са задържани 8 лица  за 24 часа. Те са били разпитани. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред депутатите в парламента. 

Маринов посочи, че са проведени различни по вид действия по разследването - огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и др. на територията на град Перник, град София и Брезник. В резултат на тези действия със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са арестувани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев пък обяви, че по разследването за пране на пари е установен трансфер на финансови средства от руски гражданин от обществото „Двуглав орел”.

Според данните чрез изградената схема се финансират мероприятия, които засягат националната сигурност на страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени организации публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Придобита е информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано. Събрани са данни, че Малинов поддържа контакти с чуждите граждани, многократно пътува до Русия, където провежда срещи с тях, получава задачи от тях, а в някои случаи и финансови средства. Придобити са данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България. В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната”.

След изслушването на представителите на изпълнителната власт депутатът от БСП Георги Свиленски настоя премиерът Бойко Борисов да бъде извикан на закрито заседание.

„Уважаема г-жо председател, посетилите ни току-що две лица- вътрешният министър и председателят на ДАНС, всъщност Ви се подиграха. Единият каза, че са задържани 8 лица, а другият каза, че се водят следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли?”, попита народният представител от БСП Антон Кутев.

„Г-н Кутев, няма как да накарам министъра на вътрешните работи и председателят на ДАНС да изнесат секретна информация, имаше процедура за закрито заседание, тя беше отхвърлена”, отговори му Караянчева.

Независимият депутат Павел Шопов пък поиска да бъде изслушан и главният прокурор Сотир Цацаров, защото само той можел да даде конкретна информация.

Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране на пари, впоследствие са установени и други негови провинения и той е обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването му от депутатите в Народното събрание. „Парите от Русия са насочени лично към Малинов и към негови дружества. Това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности и изпълнение на определени задачи от обвиняемия. Основната част от тях е свързана с преориентация на българската вътрешна и външна политика”.

„Това не е атака срещу движение „Русофили”, подчерта още главният прокурор. „Обвиняемият е председател на това национално движение, но отговорността, която той следва да носи, е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано за реализацията на определени цели, финансирани с пране на пари, не означава, че ние трябва да преследваме за идеи членовете на това движение.”

„Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на едно лице. Това лице е руският гражданин Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години. Днес е наложена ограничителна мярка на още едно лице и това  Константин Малофеев. Същата ограничителна мярка - забрана да влиза на територията на Република България за период от 10 година”, допълни още Цацаров.

По-рано днес ГЕРБ изиска изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов в Народното събрание, за да дадат актуална информация във връзка с оповестените от прокуратурата обвинения срещу председателя на движение „Русофили” Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия. БСП обяви, че в зала трябва да бъде поканен и премиерът Бойко Борисов. Но председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че поради предварително поети ангажименти, премиерът не може да присъства.

 „С шпионския скандал се опитват да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира така, както реагират и в Унгария да речем. Не виждам никакво основание да се свързват едното и другото. Второ, когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия Военнопромишлен комплекс и всичко останало, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски други служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. Всеки има право да развива своята дейност в НПО-та. Едните подкрепят религия, други култура, трети обичат Русия, други Америка”, заяви в началото на днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов.

 „Ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали на „Копринка” в мероприятията. Краси Велчев е председател на Комисията за българо-руско сътрудничество в парламента. Нещо повече, понеже вчера завършиха преговорите, но ще изчакаме до 17-ти, ще обявим какво сме направили вчера. Ще проявим търпеливост и мълчание”, подчерта Борисов и добави: „Нищо против нямаме хората, които обичат Русия”.

 „Нашата геополитическа ориентация, подкрепена от всички партии, преди ГЕРБ да го има, само ВМРО май го е имало тогава, сме приели пътя ЕС – НАТО”, каза премиерът. „Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам”.

Междувременно обвиненият в шпионаж Николай Малинов коментира пред БТВ, че за последно в България са повдигани обвинения в шпионаж през далечната 1978 г. Той бе освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв.

В 7 сутринта в понеделник започна обискът на апартамента ми, като над 30 човека влязоха и преобърнаха всичко. Имах възможност за остана в ареста, и ми направи впечатление, че полицията се държи много добре, в ареста беше и чисто”, посочи Николай Малинов.

„Най-спокойно от всички отворих вратата, защото съм убеден, че не греша никъде в нещата, с които се занимавам. С тези убеждения напуснах и БСП, може да съм имал намерения да правя партия, но намеренията не са подсъдни. Да, исках да правя политематична телевизия, детска телевизия, - в крайна сметка аз от 15 години се занимавам с телевизия, с „Первый канал”, и вече над 30 години защитавам определени каузи, които не са тайна”, допълни Малинов.

„Да, следил съм сделките на Цветан Василев, - тези, които купиха предприятията, трябва да бъдат преследвани, аз просто съм следил сделките; не познавам Емилиян Гебрев”, подчерта Малинов.

„Тази квалификация – шпионин – в личен план за мен е много обидна. Защото каузата, на която съм се посветил в последните години с русофилството, е много важна – православието обединява много страни и е планетарна идея. Съжалявам само за това, че както от България тръгва кирилицата, от България по същия начин тръгва и русофилската идея. Съжалявам, че други страни ще бъдат реализатори на тази бъдеща идея и световна идея”, допълни Малинов.

„Когато съм публикувал статии от „Российская газета” във вестник „Дума”, съм получавал хонорари от Русия, но всичко е проверено счетоводно и всички данъци са платени”, поясни Малинов.

„Обществото „Двуглав орел” се занимава с вътрешната политика. С Малофеев сме единомшленици, братя по вяра и сме приятели, познаваме се. Борим се за традиционни ценности, за силна държава в България, в Русия, и по света. Аз мога да не харесвам определени неща, но ако не харесвах България, щях да отида някъде другаде. Имах предложения за високопоставен пост, но не го поех. Прецених, че каузата русофилство е по-важна за мен”, коментира Малинов отношенията си с руския олигарх Константин Малофеев, чието име е в списъка на санкционираните лица от Европейския съюз заради руската намеса в Украйна.

„Да, запознал съм Константин Малофеев с Цветан Василев – това престъпление ли е? Цветан Василев ме помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия, след като дъщеря му беше заплашена. Но се чувствам обиден и омерзен от Василев, след като той се отметна от всички договорки и заради него сделките не станаха”, допълни Малинов.

„Излъган, измамен и обиден се чувствам от поведението на Василев и от години нямам нищо общо с него, защото 9 месеца и половина не бях вписан като собственик на телевизия ТВ 7 – една чистачка там не можех да назнача”, посочи Малинов. „С Цветан Василев ме запозна Сергей Станишев в кабинета си”.

Малинов каза още, че български политици са искали от него телефона на руския генерал от запаса Решетников. Корнелия Нинова е била сред тях.

„На всички срещи с Русия се обсъждат кандидатите, които социалистите в България подкрепят – например, за президент, но детайли от срещата на Нинова с Решетников не зная“, призна Малинов.

„Тепърва ще събирам сумата от 50 хиляди лева, колкото беше гаранцията за освобождаването ми от ареста. Но няма да разчитам на Малофеев за събирането на парите”, подчерта Малинов.

„Що се отнася до това, което е казано сутринта в ефир, нямам никаква представа кой на кого какви телефони е раздавал. Многократно съм коментирала случая с Решетников и няма какво ново да ви кажа”, отвърна пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 355
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

355 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 15 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 19 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 3 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 3 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 4 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация