81

"Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам", каза бившият главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов в ефира на „Здравей, България”. В понеделник той беше отведен за разпит по съмнения за шпионаж. По-късно вечерта беше освободен без обвинение, а от държавното следствие съобщиха, че е бил разпитван като свидетел.

Шпионски скандал: Разпитват бившия редактор на „Дума”

„Това обвинение е много тежко, това е обвинение в държавна измяна. Три разпита, общо 4 часа, никой не ми предложи да коментирам факти”, каза Борисов. Искам факт, който навежда за мисълта за шпионска дейност., отбеляза той.

„Мисля, че имаше желание за сплашване. Ген. Леонид Решетников си е един пенсионер, бивш директор на Института за стратегически изследвания на Русия към президента. Познаваме се във връзка с дейността на движение „Русофили”, във връзка с православни активности, манастири. Не мога да разбера защо това познанство се предпоставя, че е нещо криминално”, каза още Борисов.

Кой е ген. Решетников

Руската Уикипедия го представя като общественик, публицист и историк. Директор е на Руския институт за стратегически изследвания от април 2009 до януари 2017 г. Леонид Решетников е бивш дългогодишен служител в Службата за външно разузнаване на Русия с направление България, генерал -лейтенант. В края на 2016 г. става инициатор за създаване на обществената организация "Двуглав орел". Член е на научния съвет при министъра на външните работи на Русия, на научния съвет при Комитета за безопасност на Руската федерация и на Обществения съвет към Министерството на отбраната. Президент е на благотворителния фонд "Наследство". Владее сръбски и български, владее говоримо и гръцки. Женен, с две дъщери

Бившият главен редактор на в-к „Дума” обясни, че е разпитван за конкретно проучване, направено между  2011-2014 г.

„Социологическите изследвания не са евтини. Има едно социологическо изследване, което, когато аз бях главен редактор, беше поръчано и платено от фирмата, която издава вестника. Движение „Русофили” има различни дейности. От едни хора се взимат дарения за паметници, от други – за изучаване на руски езици, трети – за фестивали. Един набор от десетина дейности, които си намират своите спонсори”, заяви Борисов по повод на финансирането на движението. Имаше такова изследване и може би е било коментирано, каза още Борисов.

На въпрос дали са получавани пари от Решетников, той отговори, че не разбира защо трябва да дава разяснения за една хипотеза, без да се казва на какво почива тя.

По повод на познанството му с Константин Малофеев, той заяви, че няма информация той да се е интересувал от дейността на движение „Русофили”. „Познаваме се на "добър ден". Не съм поддържал никакви контакти с него, но дори и да бях, не знам какво общо има това”, добави Борисов.

„Това, което чувствам е, че това едно сплашване на хора, които ясно изразяват своето неодобрение за външната политика за България, която според мен е папагалска, вредна за България, късогледа и не може да доведе до нищо добро”, каза още Борисов.

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков коментира, че задържането на Борисов е „повече от нелепо”. „Да те отведат с белезници, да ти изтарашат къщата и късно вечерта да ти кажат, че си свидетел, мисля, че нещата излизат извън възможността да бъдат коментирани с нормални аргументи и логика”, каза той.

„Решетников е един пенсионер. Тези хора, които са привиквани като свидетели и нямат достъпа до информация. /…/ Ако имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да доставят определени обеми информация, да влияят върху българското обществено мнение, да ги извадят и да ги кажат. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, хайде утре премиерът с белезниците там, защото той направи самопризнания. При правителството и парламента имаме публични действия. Ние загробихме 1,2 млрд. долара заради АЕЦ „Белене", каза Петков.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, съобщи ТАСС.

"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа днес във Фейсбук председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.

Той добавя, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията. "Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът. Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България ".

Руското посолство в България проверява информацията за задържането на български гражданин по обвинение в шпионаж в полза на Русия, съобщава РИА Новости. Според дипломатически източник, в посолството до момента не е постъпвала официална информация. Посочва се, че мисията ще провери появилата се в медиите информация и ще следи за развитието на ситуацията. 

Свързана ли е Москва с номинацията на ген. Радев

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 81
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

81 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 1 час

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 7 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 9 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 9 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 9 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 10 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 10 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 10 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 11 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 11 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 12 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 12 часа

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"

КЕВР решава за цената на природния газ за май

КЕВР решава за цената на природния газ за май

България Преди 12 часа

"Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 12 часа

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица