17

„Има много символика в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в приветственото си слово при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес. Българският премиер припомни, че страната ни е приела поканата да бъде съвместен домакин на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г.

„Ние бяхме убедени, че подобен ход е естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в същото време - 15 години сред Срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Солун България върна обратно в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на региона“, отбеляза Борисов пред лидерите на балканските страни.

Премиерът Борисов вече няма COVID-19, посрещна Заев

Той коментира и глобалната пандемия от короанвируса, която блокира и преобърна световната икономика, постави на изпитание устоите на националните структури за здравеопазване и социални грижи и разтърси ценностните системи на народите.

„Тази пандемия промени дълбоко и необратимо живота и съдбите на хората и в местен, и в регионален, и в национален, и в глобален план“, категоричен бе Борисов.

На този фон българският премиер изтъкна подобряването на свързаността във всичките ѝ аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността между хората с акцент върху младите, образованието, сигурността. От ключово значение е също стартирането на съвместен регионален пазар и на Зелен дневен ред на Западните Балкани и други инициативи, допринасящи за по-доброто сътрудничество и разбирателство в региона.

„За нас е важно в рамките на Берлинския процес да се отдели специално внимание на развитието на инфраструктурната свързаност в региона, тъй като това е кръвоносната система на Балканите, чрез която живеят и бизнесът, и гражданите“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Балкански ковид - Шенген правят Македония, Сърбия и Албания

„Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, каза още Борисов.

Пред лидерите премиерът посочи, че като съвместен домакин на Берлинския процес България е водена от желанието си да подпомогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските отношения, регионалната сигурност и сътрудничество, които придобиват още по-голяма значение на фона на общите предизвикателства.

Министър-председателят Бойко Борисов изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес.

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес, лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка ратифицираха Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред.

Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с коронавируса.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в пълно съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в пълен синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

В рамките на Срещата на върха по Берлинския процес, проведена днес онлайн канцлерът на Германия Ангела Меркел подчерта, че събитието се провежда в много трудни обстоятелства. Тя поздрави участниците за напредъка, който са направили - за общия регионален пазар, което по думите ѝ е окуражаващо съобщение за икономиките, както и за съгласието за зеления дневен ред. Меркел отбеляза, че не трябва да забравяме, че освен предизвикателствата на ковид-19, климатичните промени остават важен въпрос.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изтъкна значението на подписване днес документи. Те, заедно с организацията на Берлинския процес обединяват усилията на Западните Балкани за приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз. Той изтъкна значението на инвестициите които се отпускат за развитие на инфраструктурата на Западните Балкани.

„Посланието ми към региона е, че трябва да има разбирателство помежду ви, тъй като това е от съществено значение“, подчерта Меркел.

Тя благодари на премиерите на България и РС Македония Бойко Борисов и Зоран Заев за съвместното председателство на Берлинския процес, който трябва да сближи Западните Балкани с ЕС.

„Благодаря и на двама ви. Факт е, че срещата на върха на Берлинския процес е организиран от две държави – едната член на ЕС, и друга, която се надявам. Много е добре, че ни показахте, че може да проведете конференция и в тези тежки условия“, каза германският канцлер.

„Берлинският процес е свързан с преодоляване на различията и на наследството от миналото. Надявам се, че този процес ще продължи“, подчерта Меркел.

Тя отбеляза, че е постигнат напредък, особено при сформирането на единен пазар, което е важно послание за икономиките и за постигането на четирите свободи. „Това ще даде импулс, който е от значение както за хората от региона, така и за фирмите“.

 „Каня ви следващата година през лятото в Берлин, за да видим, докъде сме стигнали в напредъка в рамките на Берлинския процес“, заяви германският канцлер.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 8 минути

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 15 минути

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

Русия атакува критична инфраструктура в украинската Ивано-Франковска област

Русия атакува критична инфраструктура в украинската Ивано-Франковска област

Свят Преди 45 минути

Отломки от дронове са причинили пожари

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 48 минути

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет

Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални

Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 година

Свят Преди 1 час

Признанието идва след трагичната смърт на съпруга ѝ

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Свят Преди 1 час

Разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна

<p>Ето къде плащат 18 хил. евро, за да спиш и лежиш</p>

Ето къде плащат 18 хил. евро за два месеца спане и лежане

Свят Преди 1 час

Как е възможно да ни платят 18 хил. евро за два месеца спане четете в следващите редове

<p>&quot;Молех го да ми остави поне една ръка&quot;</p>

"Молех го да ми остави поне една ръка": Пастор залови църковен крадец, наказа го с мачете

Свят Преди 1 час

Местната асоциация за обществена полиция каза, че напоследък има проблем с наркотиците в Емалахлени

<p>Развръзка с барикадиралия се мъж в София</p>

Полицията изведе барикадиралия се мъж в София

България Преди 2 часа

Той е настанен за принудително лечение в Центъра за психично здраве

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Епицентърът на труса е бил между островите Кюшу и Шикоку

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Свят Преди 2 часа

Повече за мистерията около паметника четете в следващите редове

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Свят Преди 3 часа

Страната беше обхваната от силни дъждове, които предизвикаха наводнения

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

Свят Преди 3 часа

27-те решиха също да засилят санкциите срещу Иран след ракетното нападение на Техеран над Израел