13

Ж ители на бургаския квартал "Сарафово" от няколко седмици имат проблем с електрозахранването. Всяка вечер след 22:00 часа се случват серия от токови удари, от които техниката в домовете им или изгаря, или прави проблеми.

В квартала започват подписка до електроразпределителното дружество EVN.

"За токовите удари разбирам сутринта. Радвам се, че нямам проблеми с изгорели уреди, но това може да се случи във всеки момент. От 25 години живея в квартала, токът винаги е бил проблем. Винаги, когато времето се развали, очакваме проблеми", това разказа в ефира на "Здравей, България" Стоянка Томова, жител на бургаския квартал. 

"Хладилникът ни изгоря. В последно време токовите удари зачестиха. През годините това винаги се е случвало, но ударите са толкова често от около месец", казва Нина, също жител на квартала.

"Това, което ми обясниха от дружеството е, че проблемът се дължи на птици, които причиняват аварии в целия квартал. Доколкото разбрах, има още два квартала в Бургас с такъв проблем – "Мина Черно море" и "Рудник". Там също има такива проблеми. Има проблеми и в град Поморие”, заяви представителят от общината Неделин Недялков.

"Птиците не са обективна причина. Именно затова стартирахме подписката с иск към EVN прекъсването на тока да престане, защото това се случва от дълги години. Ако няма промяна, ще заведем частни дела към EVN”, коментира Боян Малашев, който е инициирал подписката до EVN.

"Направихме детайлен анализ на ситуацията. Според него в последните няколко седмици по мрежата средно напрежение е регистрирано едно изключване в част от квартала. В допълнение по мрежата високо напрежение в последните няколко дни са регистрирани няколко кратковременни смущения, предимно във вечерните часове", заяви Крум Косев от EVN.

"Съзнаваме неудобството, което тези изключвания предизвикват в клиентите. Вече сме предприели възможните технически мерки, за да минимизираме прекъсванията", каза още той.

Още по темата вижте във видеото. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@