30

Т рима лекари - баща и двамата му сина, са осъдени на 37 години затвор за убийството на бившия гард на братя Галеви Николай Радев - Отвертката.

През февруари т.г. Кюстендилският окръжен съд постанови 15 години затвор за Николай Карастоянови, 13 г. - за неговия брат Иван и 9 години - за баща им Владимир Карастоянов. Предстои по случая да се произнесат и апелативните съдии.

Гард на Братя Галеви е убит в Дупница

През март 2014 г. в заведение в Дупница възниква скандал, следва сбиване. 28-годишният Радев е прободен с нож в областта на корема. Закаран е в болницата в Дупница, където по-късно умира.

Тримата лекари, които също са участвали в скандала, за първи път разказаха пред камерата на NOVA за случилото се. От самото начало на процеса тяхната защита пледира неизбежна отбрана. Близките на Радев обаче твърдят, че става въпрос за умишлено убийство.

Всичко започнало от запознанство във Facebook с Радев, разказа Владимира Карастоянова, която тогава е 17 годишна. Имали кратка кореспонденция, Отвертката предложил на момичето интимни отношения, но тя отказала. Започнал тормоз, продължил две години.

На 11 март 2014 г. Владимира вечеряла с приятелка в заведение в Дупница, когато дошъл и Николай Радев. „Влезе с неприлични жестове към мен, с обиди, крещеше пред всички в заведението, че няма да си тръгна от това място здрава”, разказа тя.

„Имало е случаи, в които ме е дърпал за косата в дискотека. Лятото се е случвало в басейна до парка да ме тегли по земята, да се прибирам с кървящи рани. Удрял ме е, лицето ми дори съм имала синини, ръцете и краката, те са били безброй много такива случаи, в квартални кафенета, в центъра, в дискотеките. Охраната се обръщаше на другата страна”, разказа Владимира.

Дядото на момичето - д-р Владимир Карастоянов е оъсден на 9 години затвор за убийството. Преди това той е бил вещо лице по дела и по негови експертизи са осъдени близки до братя Галеви, сред които и убитият Николай Радев.

Основен свидетел срещу братя Галеви е мъртъв

Първа версия: Свидетелят срещу Галеви загинал от задушаване

„Познавам го още от началото на неговата кариера в групировката. Той беше изключително агресивен и известен в самата група. Те се бояха от неговата жестокост и агресивност. Изявяваше се като приемник след липсата на Братя Галеви да изпълнява техните функции. Аз затънах в обсега на тези хора понеже дълги години бях вещо лице по безкрайните побоища на тази групировка. И започнаха инцидентите с моето семейство, не само върху Владимира, тероризираха малкия ми син Иван, по мен плюеха, псуваха”, разказа д-р Владимир Карастоянов.

След обидите в заведението, Владимира поискала да си тръгне. "Той не ме пусна, каза да извикам баща ми. Аз звъннах на баща ми, просто да дойде да ме прибере, не да се сбие с него”, разказва Владимира.

„Тя ми звънна и каза: „Тате имам голям проблем, ела бързо на „Колата””. Сигурно за около две минути съм отишъл там, за да я защитя. Нещата се развиха по-бързо отколкото аз очаквах, защото Николай Радев ме причака още на паркинга на въпросното заведение. Зарита колата и започна да ме обижда с думи, които няма как да кажа по телевизията”, разказва Николай Карастоянов, баща на Владимира.

„Помолих го да не се занимава повече с дъщеря ми, да я остави на мира, въобще да не се занимава с нашето семейство. Той продължи да ни обижда, сигурно 10-тина минути.

Когато баща ми дойде, той започна да го ругае и него, наричайки го с отвратителни имена. Баща ми е известен лекар, зъболекар, с репутация, на 70 години, това подейства страшно унизително. И видях, че нещо проблясва в ръката му и знаейки какъв му е прякорът и как действа, защото съм виждал много хора, пребити от него в болницата, обикновено намушкани от него с шило или отвертка, за това му казват Отверката. Просто стихийно се понесох към него и се спънахме и паднахме във витрината”, разказа Николай Карастоянов.

„Прободох се. Буквално замръзнахме, видях, че има много стъкла, паднал човек в кръв.

Рефлексно като лекар го вдигнах и го избутах далече от нас. И решихме да си тръгваме, защото го видях, че говори по телефона с негови приятели и очаквах, че ако извика някой от бандата, положението щеше да ни стане много лошо”, продължи Николай Карастоянов.

Според Владимира Карастоянова Радев станал на крака и тръгнал към колата.

Минути след това Николай Карастоянов, който е анестезиолог, е извикан по спешност в болницата заради пострадал при сбиване.

„Аз казах да потърсят друг колега, защото съм участвал в инцидента, но той докато дойде и му оказах най-необходимата първа помощ. Хванахме венозен източник, започнах вливания, събраха се екип хирурзи".

Няколко часа по-късно Николай Радев умира, причината - дълбока прорезна рана в черния дроб. Според съдебномедицинската експертиза, изготвена от едни от най-добрите експерти в България, смъртоносната рана е от нож. Тримата лекари обаче твърдят, че не са носили нож в себе си. Нож не е открит и на мястото на инцидента. Открито е шило, без следи от лекарите по него.

Близките на Радев астояват за по-тежки присъди за семейство Карастоянови.

„Ще искаме по-високи присъди. Трябва малко по-сериозни наказания, трябва това общество да види, че има по-сериозни закони, че са за всички тези закони”, заяви Иван Радев –брат на Николай Радев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@