127

П резидентът Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени сили и сега ще прецени на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

Възраждане
Възраждане Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

"Въпросът за властта е важен, но паралелно с него хората очакват ефективни решения на проблемите на хората. Вие декларирахте, че решението според вас са предсрочни парламентарни избори. Но проблемите остават, дори ще се задълбочат, ако няма работещ парламент".

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на партия "Възраждане" в президентството, където се проведоха консултациите преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство.

"Ние считаме, че единственият начин за излизане от тази безспорно тежка политическа криза са новите избори, защото сегашният парламент е напълно изчерпан – той е фалирал както морално, така и управленски. Идейно е напълно импотентен. Имаме проблеми със събирането на кворум, включително и днес, видно е, че този парламент с този състав не е работещ", отговори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Не е много сигурно дали ще се повтори същата ситуация в следващ парламент, това ще кажат избирателите. Имаме тежка международна политическа обстановка, която е усложнена и продължава да се усложнява, затова нагласите на хората се променят с часове. Затова за успокояване на обществената нагласа най-добре е провеждането на нови избори. Нека следващите два месеца и половина има състезание на идеи и на предизборни платформи, отколкото нова порция парламентарни скандали, неприятни вътрешнопартийни и вътрешноминистерски борби, които превръщат българската демокрация в нещо, което отблъсква българските граждани. Тази криза бе създадена именно от хората, които сега искат да сформират кабинет", заяви Костадинов.

"Да отидем на нови избори като на референдум за бъдещето на България - искаме ли България да бъде свободна и независима държава или да бъде управлявана от американския посланик", призова лидерът на "Възраждане" след срещата с президента.

Костадинов също така предупреди: "Чака ни много тежка зима, която може да бъде преодоляна при вариант - нормализация на отношенията с Русия" и добави, че "ние трябва да избираме между две много простички алтернативи наесен - война или мир".

Костадинов заяви още, че едно ново правителство, излъчено от този парламент, няма да издържи и няколко месеца. "Тази срамна и мерзка агония на българския парламент и Министерски съвет трябва да бъде прекратена", смята лидерът на "Възраждане".

Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

"Не сме очаквали знаци, че президентът ще връчи на нас мандата. Не сме готови с кабинет, защото третият мандат е колективна игра, и трябва да се търсят допирни точки. Ще преговаряме с досегашните партньори в управлението в опит да реконструираме мнозинството, с изводите от предишната коалиция".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след среща с президента за връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство,

"Ако президентът реши да даде на БСП мандата, ние много сериозно ще обсъдим тяхната визия, възможностите, които се отварят с него, и ще бъдем конструктивни", поясни Иванов.

"Да отчитаме реалностите: очевидно най-голямата партия в парламента има своите резерви по отношение на мандат на "Има такъв народ", така че това не би бил добър вариант", смята Иванов.

"Ние министър-председател няма да издигаме, това трябва да е инициатива на Продължаваме промяната, защото те спечелиха изборите, те получиха моралния мандат да отворят нова страница в българската политика. Ако отидем на избори, има много висок шанс или да се окажем в комбинация, с която не може да се излъчи правителство или ще трябва да се правят компромиси. Затова смятаме, че е по-добре да преглътнем досегашните търкания и да продължим напред с компромиси, отколкото на власт да дойдат ГЕРБ и ДПС", завърши Иванов.

"Страната е изправена пред кризи, няма дългосрочни договори за доставка на газ, няма законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа буксува. Необходимо е да има работещ парламент, за да може България да премине по-лесно през тези кризи. Вие вече заявихте, че ще положите усилия за формирането на нов кабинет в рамките на това Народно събрание".

С тези думи президентът Румен Радев посрещна по-рано днес представителите на "Демократична България" на консултациите преди връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Провеждането на тези консултации преди третия мандат е много конструктивна стъпка. Намираме се в сложен политически етап, в поредица от кризи, и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства", обърна се съпредседателят на ДБ Христо Иванов към президента.

"Нашата политическа криза – че не можем да имаме стабилно управление, е много рисков момент в страната. Смятаме, че трябва да бъде направено възможното и отговорно усилие да бъде излъчено правителство в този парламент. Ако не започнем веднага решаването на тези кризи не просто рискуваме тези кризи да продължат, но рискуваме и да се окажем фатално неподготвени за тях. Няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще родят нещо различно. И тръгвайки към нови избори, вървим към влошаване на политическата среда за взимане на решения, защото кампанията ще бъде поляризираща. Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена. Затова смятаме, че третият мандат – като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета, е възможност за всички нас да преодолеем тази криза, вместо да я засилим с една предизборна кампания", посочи Христо Иванов.

"Ние сме готови да участваме в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори. Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии без да може да предложи решения. Осем месеца след поредните избори сме напът отново да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа ситуация, пред която се е изправяло нашето поколение. Това заплашва да се превърне в много тежко самопризнание, че не можем да носим отговорност", каза Иванов и допълни: "Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната 4-на коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад".

ИТН
ИТН Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

"Имаме надежда, че ще започнат да се водят разговори. Ние сме заявили открито, че сме диалогични, че ще разговаряме с всички, така че погледът ни в момента е насочен към президента. Ние от самото начало казваме, че е добре лидерите на партиите да отстъпят малко встрани".

Това каза Ива Митева от "Има такъв народ" след консултациите при президента за връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Червени линии няма да поставяме. Ние смятаме, че мандатът трябва да отиде там, където ще е най-големият обединител и ще е с най-голям шанс да състави правителство. Считаме, че на този етап е важно да има парламент, и то не за друго, а защото ситуацията в момента е такава, че трябва да има работещ парламент. Решение на президента е на кого ще даде мандата", посочи Митева.

Преди това президентът Румен Радев седна на масата за консултации с представители от ИТН. В президентството пристигнаха Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов. 

"Ние сме политическата сила, която напусна правителството, както много добре заявихте г-н президент. Но точно вие много добре знаете, че един от нашите коалиционни партньори наруши коалиционното споразумение. Така че - неспазването на националните интереси доведе до текущата ситуация. Ние като политическа партия смятаме, че е по-добре в тази кризисна ситуация да има кабинет, и то от тези четири партии", заяви Тошко Йорданов.

  • Президентът посрещна в 13 часа за консултация представителите на БСП - Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Атанас Зафиров.

Страната е изправена пред редица предизвикателства, и наред с положителните статистики от Брюксел, има и редица други предизвикателства: няма дългосрочен договор за доставка на газ, което ще повлияе върху способностите и възможностите на нашия бизнес изобщо да може да произвежда.

Очакваме редица решения по важни теми, които пряко касаят живота, здравето и безопасността на българските граждани. БСП през годините неведнъж е била в ръководството на страната, и то с важни ресори, и мисля, че няма нужда да дискутираме какво означава в средата на кризата страната да остане без работещ парламент. Затова е важно да чуем и Вашата формула за изход от политическата криза – с кого сте готови да влезете в диалог, с какви приоритети и по каква програма за устойчиво управление?

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на БСП за България на консултациите преди връчването на третия мандат в президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Източник: Георги Димитров

"Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните 6 месеца като част от правителството изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си: положихме усилия да преведем страната и хората през тежките зимни месеци. Това правителство остава България финансово стабилна, и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20%, което за първи път ни поставя на първо място в ЕС", каза Корнелия Нинова.

"През тези 6 месеца бяхме социалният стълб в управлението и с удовлетворение отбелязваме, че 22 млрд. лв. стигнаха до над 5 млн. българи като подкрепа на хората – на млади семейства, на пенсионери, на работници. Декларираме нашата готовност ако решите третият мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство", допълни тя.

"За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана, и в нея заложихме три приоритета: да продължим да бъдем социалната партия, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки за младите семейства, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са конкретни стъпки за подкрепа на икономиката в условията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов категорично трябва да продължи. Ние като партия водим тази борба вече 6-а година и тя трябва да продължи, заяви Нинова.

"Адекватната социална политика може да е само резултат от спирането на кражбите, корупцията и течовете.

Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним.

На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, защото са първа политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност", допълни Нинова.

  • Предишната консултация се проведе в 11:30 с Движението за права и свободи

Вие вече декларирахте, че виждате изход от кризата в предсрочни парламентарни избори. Но Вашата партия вече е натрупала достатъчно парламентарен опит, затова водещо трябва да е грижата към българските граждани. Какви са Вашите стъпки за предотвратяване на бъдещи кризи, ако отидем на Вашия вариант, който предлагате – предсрочни избори? Това попита президентът Румен Радев представителите на ДПС на консултациите в президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Източник: БТА

"Намираме се в политическа, здравна, икономическа, енергийна криза, така че в тази ситуация още през април заявихме, че формулата за съставяне на мнозинство в НС и сегашната власт, която е в оставка, е грешна. Политическата логика диктува, че коалиция, основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, няма как да издържи, и ще падне рано или късно. Още тогава казахме, че ни предстоят предсрочни парламентарни избори", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в отговор на въпроса на Радев.

"Ние сме отговорна политическа партия със скромен 32-годишен политически опит, и в такива кризисни ситуации винаги ДПС е играело своята основна, отговорна роля. За да бъде променена формулата, по която се конструират изобщо ситуациите в политиката, са нужни предсрочни парламентарни избори, нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната основа задава грешен модел на крива къща. Но докато се стигне до предсрочните избори, е важно какво има да се прави. Ние имаме отговорност да носим, и не бягаме от нея", допълни Карадайъ.

Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

Предсрочни избори ще има – да, но въпросът е какво правим до предсрочните избори. Много е важно този въпрос да бъде обсъден много сериозно и отговорно. Ние ще си носим нашата отговорност и няма да бягаме от нея, допълни Карадайъ.

“Честит празник! Днес е празник на демокрацията. Надяваме се с нашия конструктивизъм да сме допринесли, да сме били полезни на президента, за да вземе своето решение”, каза лидерът на формацията на излизане от Президенството. 

Карадайъ потвърди още веднъж, че според него предстоят избори, защото “в последните 32 години не е имало по-лош кабинет от настоящия”. “Съревновават се с този на Жан Виденов”, каза депутатът от ДПС.

Той отрече ДПС да е била подлагана на външен натиск, но каза, че има натиск на база ценностите на партията.

  • По-рано през деня се проведе консултацията на Румен Радев с представители на ГЕРБ-СДС.

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ото Народно събрание за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми. Голяма част от тях не се коренят дори сега, те се коренят в предишно управление. Вие с Вашия голям и парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно такива критични моменти да се отива на избор, да оставаме без парламент, да имаме преходни периоди, в които, също го знаем от опит, администрацията също не може да работи ефективно и на пълен капацитет". Тези думи на президента предадоха от DarikNews.bg.

Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

"За нас е интересно. Как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и на цялата администрация. Неотложни и тежки проблеми. Дали това няма да пресече, и както виждаме ръста вече в  индустриалното производство и редица положителни показатели, които се отчитат от управляващите. Очаквам да чуя вашата формула и ролята, която виждате на вашата партия, вашата коалиция за преодоляването на кризите, решаването на проблемите и търсенето на изход най-вече от основната криза, тя в момента е политическата", обърна се Радев към представителите на ГЕРБ. 

"Нашата парламентарна група ясно изрази своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство. Но фактът че сме тук, и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата ни да се справи с тези кризи", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ и обърна внимание на разширения състав на групата, пристигнала за консултации при президента. 

На консултациите при Радев бяха освен Десислава Атанасова, която водеше групата на ГЕРБ-СДС, Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев и Костадин Ангелов. 

"Виждате, че тук са хора, които са с много голям опит и експертиза и при решаване на кризи, които са минали в предходните години и хора, които могат да дадат решение, стига да има кой да се вслуша в тях", допълни Атанасова. 

"Бих искала да отбележа, че през изминалите няколко седмици, повече от месец, дори. Нашата парламентарна група предлагаше такива решения и добре, че Народното събрание, в голямата си част, ги подкрепи. Едно такова решение беше свързано с компенсациите за бизнеса, храмовете, болниците, свързано с цените на електроенергията", каза Атанасова. Тя допълни още, че и мораториумът за битовите потребители на ток, също е било на ГЕРБ, както се търси и решение за намаляване на цените на горивата. 

В четвъртък от ГЕРБ-СДС върнаха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

  • По-рано сутринта президентът проведе консултация и с "Продължаваме Промяната"

"Осъзнаваме огромната отговорност, която имаме пред българския народ. Ние сме тук да заявим цялата ни готовност и да бъдем максимално диалогични. Готови сме да направи, всичко възможно България да има парламент и правителство. Не сме готови да дадем властта на шепа хора, които да ограбят народа", каза премиерът в oставка Кирил Петков.

"Явно след прокарването на нови червени линии това няма да е лесно, но политиците са в НС по волята на българските граждани и те очакват компромиси, за да се решават техните проблеми. В условията на глобална криза проблемите се увеличават, а в условията на липсата на газ се очертава тежка зима. Пътищата може да останат без поддръжка. Все още не сме емитирали 8.5 млрд. лв. дълг", отбеляза президентът.

"От Вашето решение зависи при кого ще отиде третият мандат. Очакваме с огромно нетърпение да видим на кого ще го дадете и, ако е при наши сегашни коалиционни партньори, сме отворени за разговори и диалогичност", каза Кирил Петков. 

“Ако наши партньори успеят да направят възможно да няма задкулисие, ние сме изцяло там да бъдем диалогични и да говорим”, това каза Петков след края на консултацията на “Продължаваме Промяната” при президента. Той отказа да каже дали ПП биха подкрепили мандат на ИТН.

“Искаме да видим, при кого ще отиде мандатът”, каза Петков. “Ние сме постоянни в нашата политика. Единственото е, че искаме 2 млрд. да ходят при хората, а не при 8 човека”, допълни той.

“Личните кандидатури не са от важно значение”, каза още Петков и поясни, че приоритет за тях е да има парламент, който да подкрепи правителството. 

Той каза още, че ПП са готови да проведат разговори "с всички народни представители, от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулистни сили, които не са в парламента". 

Предстоят консултации в 15:30 ч. с представители от „Демократична България“; В 16:45 ч. е насрочена последната среща за консултации с парламентарната група на „Възраждане“.

Коментари 127
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

127 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 минути

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 19 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 3 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 4 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 4 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Снимката е илюстративна

Въртенето на Земята се забавя и може да повлияе на времето

Любопитно Преди 4 часа

Топенето на ледовете в Гренландия и Антарктида е тенденция, която се ускорява

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 4 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 4 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер