49

Н а тържествена церемония днес президентът и вицепрезидентът на Република България Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание.

В рамките на церемонията беше прочетено решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България.

Събитията, които белязаха първия мандат на Румен Радев

След това двамата се заклеха пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Веднага след клетвата и подписването на клетвените листа, в залата бе пуснат химнът на Републиката и химнът на Европейския съюз.

ЦИК с обобщени данни за избирателната активност на балотажа

След полагането на клетвата президентът направи обръщение към народа и Народното събрание.

„Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън”, заяви Радев.

В обръщението си той подчерта, че подкрепата на българите за него и Илияна Йотова е най-меродавната оценка за сложните решения, които двамата са взимали по време на първите пет години на „Дондуков” 2.

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият, авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше”, заяви Румен Радев и открои гражданските протести от 2020 г. „срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието”.

Държавният глава посочи, че очакванията на гражданите от президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които Конституцията й отрежда.

„Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа”, каза  Радев.

 По думите му, протестите са отприщили процеса по възстановяване на демокрацията и законността, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време. Като предизвикателства пред обществото през следващите години той определи връщането на доверието в институциите и справяне с партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и дълбокото социално разслоение.

„Наивно е да мислим, че след като повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията” посочи президентът.

Той подчерта, че първото предусловие за успеха на обществото е свободата и достойнството на личността.

„Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим”, каза Румен Радев. Той изрази убеденост, че в България е налице „антимафиотски консенсус”, обединяващ огромното болшинство от почтени българи и макар гражданите да са гласували за много и различни партии, са били водени от една надежда „за справедливост и законност”.

 „Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, подчерта Румен Радев и посочи, че „в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона”.

„Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция”, подчерта Румен Радев и предупреди, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.

 Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права.

Справянето с демографската катастрофа президентът определи като друга стратегическа цел, за която е необходим консенсус.

„Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми”.

Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което  здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.

 „Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни”, посочи в обръщението си към народа и Народното събрание президентът Румен Радев.

Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала по време на президентското слово на Румен Радев.

Депутатите бяха провокирани от думите на президента, че първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей.

„Винаги сме твърдели, че демокрацията е зачитане на вота на българските граждани. Ние уважаваме институциите, затова и бяхме в залата при полагането на клетвата от г-н Радев и г-жа Йотова. Считаме обаче, че години наред всички думи за това, че една политическа партия, конкретно ГЕРБ и нашата парламентарна група, е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде „чегъртана”, влияе не на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на тази политическа партия”, коментира Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

„За да има работещи институции трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук в тази сграда, не трябва да е по оста партии – президент. През последните 5 години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от Конституцията да бъде обединител на нацията”, смята Атанасова.

„Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин, ще има преосмисляне вече при по голям политически опит за това каква е ролята на политическите партии и каква е ролята на президентската институция. Ролята на президнетската институция е да търси консенсус, да бъде надпартиен българският президент, да кани когато е нужно и когато има нужда от реакции на кризи политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните 5 години”, заяви Атанасова.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит посрещна в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и отслужи тържествен молебен по повод встъпването им в длъжност.

За втори път българският патриарх Неофит лично отслужи молебен и благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 2 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 5 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 6 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 6 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 13 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 13 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 14 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 14 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години