103

Р омска сватба на открито държи три нощи цял квартал буден. Сигнала изпратиха зрители на NOVA от Лом в рубриката ни "Моята новина".

По ирония на съдбата сватбарският квартал  е известен с името "Щеш не щеш". Освен сватбарите обаче, празнуващи по неволя се оказват и всички в квартала.

Тези, които застанаха пред камерата на телевизията, пожелаха да бъдат скрити лицата им, защото се страхуват от саморазправа.

"Бях принуден или да затворя всички прозорци, за да не се чува звукът толкова много и децата ми да "умрат" от жега, или да ги отворя и да оставя децата си без сън. Снощи те са заспали след 12.30“, разказва жител на квартала, пожелал анонимност.

Амнести: Ромите в България продължават да страдат

Подготовката започва още в края на миналата седмица, когато огромни шатри изникват под прозорците на два от блоковете в квартала.

"Празникът започна буквално на следващата сутрин, който продължи до към 12.30 вечерта – жива музика, диджеи...“, разказва същият мъж. 

Съседите, станали част от празника без да искат, са безсилни. Не смеят да направят забележка, някои се страхуват да покажат и лицата си.

За роми кафето е 2,50 лв., за останалите - 1,10 лв.

"Не желая проблеми за семейството си, дори за съседите си. Всички са недоволни, но просто ги е страх. Евентуалните последствия са някой да им потроши колите, да ги пресрещне…“

На третия ден, около 20.00 часа в понеделник, сватбата още продължава, макар и по-скромно. Сватбарите не се притесняват, обясняват, че имат всички разрешителни. Разказват, че тридневната сватба им струвала повече от 20 000 евро, а в една от вечерите ги веселял известен сръбски оркестър.

Единствената страна, която успява да интегрира циганите

На въпроса защо организират сватбата между блоковете в квартала, ромите отговориха: 

"Ами, защото тука живеем. Не можем да си преместим апартамента. Взел съм разрешително и съм си платил мястото. Не може да съм дал 10 хиляди за музика и тя да спре в 23.00 часа. Тази музика ще продължи цяла седмица. Нека дойде полицията и ме спре“, казва Огнян Александров, роднина на младоженците. 

Роми от Ботевград: Полицаите ни нападнаха, ние сме културни

От началото на годината Община Лом е издала над 30 разрешителни за празненства на открито, които да продължават до полунощ. Местната управа обмисля да спре празненствата на открито.

Дотогава празнуващите и тези, които опитват да спят, остават на различни позиции.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@