15

Р азследват директора на спортното училище „Георги Бенковски” в Плевен след проучване на NOVA.

Учители сигнализират, че директорът Пламен Георгиев източва държавни пари от години.

След множество сигнали, спортното министерство открило редица нередности. А срещу директора вече тече и разследване.

 „Той искаше да подписваме фалшиви документи и да лъжесвидетелстваме”, посочва учителят по футбол Ботьо Ботев.

Ученици пък свидетелстват, че за почти пълен курс на обучение в училището, не са отишли на нито един лагер.

Асен Митев е ученик в 12-и  клас. По документи той и съучениците му от двете футболни паралелки, са ходили на тренировъчен  лагер в Горна Оряховица две поредни години. Отново  по документи, лагерите са продължили по 10 дни. Момчетата обаче твърдят това не се е случвало реално. Подали са сигнал в прокуратурата.

Сигнал е подал и треньорът по футбол Милко Гаврилов, който според списъка, изготвен от директора, е водил футболистите и на двата лагера. Но докато на хартия пишело, че бил в Горна Оряховица, учителят твърди, че е водил занятия в Плевен.

„Когато този уж лагер се е провеждал, аз съм си записал в дневника, че съм бил на лагер в град Плевен. Децата са се хранили в стола тук. Той в неговия кабинет ми каза: „Подпиши ми, защото без командировъчно за дадения лагер, той не може да съществува”. Аз отказах, разбира се. Каза, че ако решим да кажем, че сме били, да кажем, че сме били в хотел „Раховец” и да предадем това и на децата. Както и да го сметнем, по-малко от 5 000 лв. този лагер не може да струва за едната и за другата година, ако е минимум по 20 лв. на човек на ден”, разказва Гаврилов.

Вместо с автобус, в отчета пишело, че цял клас футболисти пътували до Горна Оряховица с лек автомобил и то личният, на директора. Въпросната кола се оказала бракувана, обясняват от спортното министерство.

Все още не е ясно каква е сумата, дадена от държавата за фиктивни спортни лагери. Директорът не е представил фактури за всички разходи.

Не са отчитани и средства, давани за дарения на училището.

След разкритията, от Министерството на младежта и спорта са решили да уволнят директора. Тогава Георгиев започнал да изнася кашони с документи. Изтрил и записи от охранителните камери.

Наложило се е на място да дойде полиция и да запечата директорския кабинет.

Как да насърчим детето да чете

Промениха медицинските бележки за училище

Абсурд с дете във втори клас

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@