3

К ак дете влиза във втори клас, без да е учило в първи, разказва NOVA.

През 2015 година, когато Анна-Мария няма навършени шест години, майка ѝ Румяна Кинчева решава да я запише в столичното 162-ро училище „Отец Паисий”. 

Как да насърчим детето да чете

Промениха медицинските бележки за училище

„Отидохме и пуснахме заявлението за постъпване в предучилищна. На родителската среща разбрах, че няма да има предучилищна, понеже не е имало преподавателка и ми предложиха да я запиша първи клас”, разказа майката на детето.

Така Румяна записва дъщеря си в първи клас. Месец след началото на учебната година обаче отива да я отпише. Детето е малко, не се справя, а им предстои и пътуване до Испания.

Заминават, но няколко месеца по-късно се връщат и решават да запишат детето отново в първи клас, заедно с неговите връстници. За изненада на семейството обаче се оказва, че Анна-Мария вече е второкласничка.

По документи детето е преминало. А в образователната ни система класовете от първи до четвърти клас не могат да се повтарят, независимо дали учениците се справят с материала или не. И единственият изход за детето е да навакса пропуснатото.

Директорът на училището Румен Андреев твърди, че няма причина детето да се върне в първи клас, независимо от възрастта му. „Аз съм направил лично проверка, цялата документация показва, че детето не е отсъствало в такъв период от време. То има 132 извинени отсъствия и 10 неизвинени”, съобщи Румен Андреев.

Майката на Анна-Мария обаче е категорична, че след като семейството се е върнало от Испания, детето не е посещавало училище.

Междувременно учебното заведение получава държавно финансиране - близо 1350 лева годишно.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@