20

П резидентът Румен Радев ще търси рационално решение за датата за разпускане на парламента и насрочването на парламентарните избори. Това стана ясно от думите на държавния глава в отговор на журналистически въпрос.

"На дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата", каза Румен Радев.

По думите му неуспехът на депутатите да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани.

"На плещите на народните представители тежи отговорността за актуализация на бюджета и вярвам, че депутатите няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците, бизнеса без пари", каза президентът. Той допълни, че всички очакват в оставащите дни депутатите да организират максимално добре своята работа, като има и важни проектозакони, които също предстои да бъдат гласувани.

Относно задачите пред парламента Радев коментира още, че Народното събрание отказва да вземе каквото и да е отношение по Плана за възстановяване и устойчивост, което по думите му не е добър сигнал към българските граждани.

Попитан за провеждане на избори 2 в 1, държавният глава отново заяви позицията си, че смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на конституцията и разграничаването на отговорностите между отделните институции.

"Този вариант не е в интерес и на президентската институция", каза отново Радев.

"Но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства и на време", посочи президентът. "Ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена", каза държавният глава.

"Темата за служебния кабинет не е на дневен ред, в момента най-важно е какво ще свърши парламентът", каза още президентът Радев. На въпрос дали ще остане служебното правителство в същия състав, президентът каза, че има още време до разпускането на парламента и това служебно правителство има да свърши още важна работа.

Той заяви, че с това служебно правителство е искал да покаже, че е възможен нов модел и стил на управление, който да надхвърля насадения антагонизъм между партиите, като по думите му този модел се е оказал успешен и е показал сериозни резултати.

На въпрос за евентуален политически проект на служебния министър Кирил Петков, президентът посочи, че твърде много се говори за тази хипотеза и няма причина да я коментира преди да стане факт.

"Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко в българските граждани", каза Радев, попитан дали би подкрепил такъв проект.

По-късно през деня думите на президента бяха коментирани от ГЕРБ-СДС и ДПС.

ГЕРБ-СДС и ДПС изразиха несъгласие с поставените от президента Радев условия, при които той ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и ще насрочи нови парламентарни избори.

"Не е възможно г-н Радев да поставя условия на Народното събрание", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

"Недопустимо е да се поставят някакви условия за дейността на парламента и те да са залог за спазване на Конституцията от него", каза Десислава Атанасова.

"Факт е, че Националният съвет на БСП е взел решение и на 7 септември ще върне мандата, посочи тя. Практиката и досега дава възможност за няколко дни забавяне на указа на президента за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори, но това не може да става под условия", коментира Атанасова.

"Ясно е, че следващата седмица парламентът ще работи, за да приеме актуализацията на бюджета. Всички ние си даваме сметка, че сме изправени пред социална, икономическа, здравна и мигрантска криза", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според Атанасова президентът може да бави разпускането на парламента в някакъв разумен срок - в рамките на няколко дни.

"Няма нужда от повече бавене, за всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви тънки сметки и наглася някакви дати от календара така че на него да му е удобно и с това да задължава парламентът да продължава да работи, смятам, че е недопустимо", каза тя.

Атанасова посъветва президента по най-бързия начин, след като мандатът се върне и мине актуализацията на бюджета, да разпусне парламента.

Тя посочи, че от ГЕРБ-СДС вече са заявили позицията си за избори "2 в 1". Според Атанасова, да се гласува в три поредни недели ще бъде изтощително за българските граждани, още повече, че сме в разгара на COVID вълна.

ДПС също не приема условията на президента Румен Радев какво трябва да свърши парламентът, преди да бъде насрочена дата за нови парламентарни избори, пише БНР.

"По отношение на плана за възстановяване и устойчивост топката е в служебния кабинет", коментира пред БНР депутатът от движението Хасан Адемов:

"Той може да поставя всякакви условия, а Народното събрание има правото си да решава, но когато един акт е в правомощията на Министерския съвет, няма смисъл да се иска решението на Народното събрание".

Обявиха датата на президентските избори

Тошко Йорданов: Партиите на протеста са длъжници на хората

Петков: Ако махнем корупцията от България инвестициите ще са огромни

Във Военномедицинска академия бе открит военномедицински симулационен тренировъчен център. Президентът наблюдава демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел в тактическа обстановка и по време на евакуация.

ВМА откри уникален военномедицински симулационен тренировъчен център

"Уникално място и съоръжение, единствено по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров. Националната ни сигурност изисква високо подготвени военнослужещи, които да са готови да вземат участие във всяка една операция. По-важно е тези военнослужещи и техните командири да знаят, че дори в най-сложната и рискова ситуация има високо подготвени санитари, които да се притекат на помощ за спасяване на техния живот. Тези военни санитари трябва да имат уменията на първо място да запазят собствения си  живот, за да могат да достигнат до ранените", каза президентът. 

Ива Митева обяви евентуална дата за президентските избори

Държавният глава поздрави ръководството на ВМА за създаването на този център. "Това е огромна инвестиция в бъдещето на въоръжените сили", допълни Радев.

Ще има ли политически проект от Кирил Петков и Асен Василев

"Обръщам се към вас млади военни медици: Вие сте от първите випуски, които ще получат една пълноценна, реална подготовка. Пожелавам ви да запазите този устрем", каза още Румен Радев.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 5 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 12 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 13 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията