2

П резидентът Румен Радев не наложи вето и пусна промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Това става ясно от указа на държавния глава, публикуван в петък в „Държавен вестник”. 

Документът е бил подписан преди два дни. 

Поправките, които предизвикаха възмущението на съсловните организации на юристите и съдиите, бяха атакувани и от опозиционни партии. Те внесоха в четвъртък в президентството искане за вето. 

С промените в НПК всички предстоящи дела за корупция

по високите етажи на властта се прехвърлят в Специализирания наказателен съд.

Приетите в края на първата сесия на 44-то Народно събрание поправки в НПК въвеждат и правила, с които се прекратява практиката на безкрайно отлагане на съдебните дела. Според мнозинството, с новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс ще се осигури ускоряване на съдебния процес, за което настоява обществото.

В петъчния брой на "Държавен вестник" бе обнародван Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който е един от трите закона, приети в последните дни на лятната сесия на парламента, срещу които имаше недоволство. Последно в четвъртък пет извънпарламентарни партии поискаха вето върху НПК с писмо до президента Румен Радев, а преди това със силно аргументирана позиция такъв апел отправиха към него и от Съюза на съдиите в България. Президентският указ е подписан на 2 август, т.е. по-малко от една седмица след окончателното гласуване на НПК на второ четене от парламента на 26 юли.

По конституция президентът има 15-дневен срок от приемането на закона, за да подпише указ за обнародването му в "Държавен вестник" или да го върне с отлагателно вето на Народното събрание.

Основните възражения срещу промените в НПК са,

че с прехвърлянето на специализирания съд на делата за корупция от високите етажи на властта този съд се превръща в извънреден съд, какъвто конституцията забранява. Освен това няма нито един издържан аргумент и за целесъобразността на тези промени, които дават възможност специализираният съд и спецпрокуратурата да се превърнат в инструмент за политическа саморазправа.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@