165

П риключи протестът в София на представители на бизнеса, пострадал от новите ограничителни мерки. Хората изразиха недоволството от неадекватните според тях мерки на служебното правителство срещу COVID-19, които не решават проблемите на здравната криза, а задълбочават икономическата и са предпоставка за фалити, предаде БТА.

По-рано днес протестиращите блокираха за кратко пл. "Орлов мост".

След това те се насочиха към Министерството на здравеопазването, където поискаха оставката на здравния министър. Протестното шествие премина по бул. "Цар Освободител", като хората блокираха за кратко възлови столични кръстовища. Те се спряха пред сградите на Народното събрание и президентството, за да изразят недоволството си, както и пред Министерския съвет, където скандираха "Оставка!".

За утре не са планирани протести, съобщиха организаторите.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ТУК

Протест в София заради COVID мерките

Протестът се организира от

Алианса на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, Българската асоциация здраве и фитнес и други организации.

Според представителите на бизнеса сегашната система за прилагане на "зелените" сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити.

Източник: БГНЕС

Над 80 на сто спад на оборотите в заведенията се наблюдава през първите два дни,

след като "зеленият сертификат" стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения, съобщиха тези дни от протестиращите организации. Заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров заяви пред журналисти, че браншът е на колене. "Никога не съм виждал толкова много празни заведения, работещите са в паника и не знаят накъде да поемат. Заведения, които са правили по четири-пет хиляди лева оборот на ден от обедни менюта, сега имат по сто-сто и петдесет лева на ден, държавата ни постави в абсолютна несигурност", заяви той.

Димитров напомни, че от бранша са предложили при прилагане

на "зеления сертификат" да се въведе стимулираща мярка "60 на 40" без оглед спада на оборота и стъпаловидна - от десет до пет процента компенсация от оборотите, за да се покрият присъщите разходи, които вече са 300 процента заради повишаването на цените на тока. Обект, който е плащал 1500 лева, вече плаща около 5000 лева, допълни Димитров.

Той подчерта, че браншът е за здравния сертификат,

но е против начина на въвеждането му - "от днес за утре", без адаптационен период и без да е за всички обществени места на закрито. Другото искане на бранша е за признаване на тестовете за антитела, както това е станало в Австрия.

Източник: Георги Димитров / vesti.bg

Протести срещу противоепидемичните мерки имаше и на други места в страната:

Варна:

Варненци излязоха на протест днес срещу противоепидемичните мерки. Те се събраха пред сградата на общината, след което тръгнаха на протестно шествие по главните улици на града. Сред протестиращите са представители на бизнеса, както и персонал на заведения в града. Недоволните скандираха "Долу мерките", а музиката от "Стената" на Пинк Флойд огласяше протеста.

Бизнесът не иска локдаун,

заяви пред множеството зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров. Той допълни, че единственият вариант заведенията да работят е зеленият сертификат, но той трябва да бъде променен. По думите му в днешния протест се включват представители на над 400 заведения в града, което е повече от 80 на сто от този бизнес във Варна.

Пред медиите Сотиров обясни, че този път бизнесът е разбрал какво

и как точно трябва да се иска. За всички е ясно, че за съжаление без зелен сертификат бизнесът отново ще влезе в локдаун, а това искаме да го избегнем, посочи той. Сотиров допълни, че сред исканията е да се признават тестовете за антитела, както е в Австрия и Швейцария, както и изискването за зелен сертификат да важи за всички - общинска и държавна администрация, да няма дискриминация, както е в момента. Според него това е единственият начин да страната да мине през четвъртата вълна без да влиза в локдаун. Сотиров съобщи още, че протестът се подкрепя от трите големи браншови асоциация в туристическия сектор, БХРА, Българска асоциация за здраве и фитнес и др. Всички, които са засегнати по някакъв начин от мерките, са на наша страна, обобщи той.

Протест във Варна
Протест във Варна Източник: БТА

Търговище:

Протестно шествие премина през възлови улици в Търговище. Протестът е срещу въведени нови противоепидемични мерки срещу COVID-19. Представители на различни професионални сдружения в сферата на туризма и ресторантьорството се събраха в центъра и поеха в мирно шествие към възлово кръстовище, а крайната точна бе сградата на Регионалната здравна инспекция в областния град.

"Протестираме, защото в момента Министерството на здравеопазването ни отнема правото на труд.

Ние не можем да работим, а и държавата не ни компенсира. Това означава, че служителите ни остават без работа. Повечето от тях не искат да живеят в несигурност, търсят си работа в други отрасли, където няма да остават без доходи", каза Елена Ненкова - организатор на протеста и собственик на заведение.

Според протестиращите, които категорично заявиха, че не са против ваксините,

целта е да се приеме тестът за антитела като сертификат, за да може хората да се движат свободно. Настояват още бързият тест да бъде достъпен и безплатен за всеки. "Ако ще има зелен сертификат - нека да е за всички, а да не сме ощетени хората от ресторантьорския бизнес", заявяват протестиращите.

По думите Ненкова, бизнесът е обречен на фалит и ако не бъдат чути, ще продължат протестните действия. "Когато трябваше да се вземат правилни мерки, този, който трябваше да взема решения, беше на почивка. Не можем да делим хората - че един има право да влезе в заведение, друг - не. Ние днес сме тук на търговищкия площад, а утре - пред Народното събрание", каза ресторантьорът Тодор Янакиев. Елена Ненкова обяви, че в Търговище вече има заведения, които не работят, докато не се изясни ситуацията.

Протест в Търговище
Протест в Търговище Източник: БТА

Перник/Драгичево

В продължение на един час и 40 минути недоволни представители на туристическия и ресторантьорския бизнес в община Перник, заедно със собственици на фитнес зали, на светофара при село Драгичево спряха движението между Перник и столицата. Протестиращите заявиха, че браншът им е подложен на дискриминация и настояха зеленият сертификат да важи за всички, включително работещите в държавните и общински администрации. Според недоволните зеленият сертификат допълнително утежнява финансовото състояние на бизнеса им, който, според тях, заради скъпия ток и липсата на хора е застрашен от фалит. Перничани настояха и в зелените сертификати да се признаят наличните антитела, като посочиха като пример Австрия. Те поискаха и финансови компенсации. Недоволните заявиха, че предстои да обсъдят по-нататъшни протестни действия.

Протест, село Драгичево
Протест, село Драгичево Източник: БТА

Русе

Хотелиери и ресторантьори организираха протестно шествие в централната част на Русе. Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в града Красимир Иванчев заяви, че исканията са за отсрочка на изискването за зелен сертификат при посещението в заведения. "Искаме външните градини към заведенията да работят през златната есен, докато хората успеят да се ваксинират. Искаме нашите клиенти да не бъдат плашени с глоба, ако нямат зелен сертификат. Настояваме програмата 60/40 да важи при 20 процента спад на оборота, а не както е сега - при 40 на сто, защото тогава вече ще сме фалирали. Целта е бизнесът да оцелее", обясни Иванчев. Той каза още, че след въвеждането на изискването за зелен сертификат клиентите в заведенията в Русе са намалели с 80-90 процента. "В България има около 20 процента ваксинирани, но повечето са над 60-годишна възраст. Нашите клиенти са на възраст между 18 и 60 години", каза още Иванчев.

Сборният пункт на протестиращите бе паркинг пред голям хипермаркет в централната част на града. От там участниците в недоволството организираха шествие до сградата на общинската и областна администрации, като затвориха за кратко участък от булевард и възлово кръгово кръстовище. Към протестиращите се присъединиха също граждани и таксиметрови шофьори, недоволни от въведените противоепидемични мерки.

Кюстендил

Ресторантьори, хотелиери, собственици на фитнес зали и спортни центрове, както и граждани се включиха в протестно шествие в Кюстендил срещу зелените сертификати. Организаторите на протеста считат, че сегашната система за прилагане на здравните сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата. "Целта, която гоним, е обединение на всички бизнеси. В момента сме в ситуация, в която не можем да работим. Ограниченията, които се налагат, не се отнасят за предприятия, администрация, големи магазини, което е нечестно. Протестите ще продължат, но се надяваме да ни чуят. Най-страшното е, че вървим към пълен локдаун", каза собственичката на един от хотелите в града Ангелина Влашка. Според председателя на сдружението по туризъм в Кюстендил Станислав Георгиев, работата на заетите в бранша е намаляла със 70 процента след въвеждането на зелените сертификати.

Протестът премина под лозунга "Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!".

Издигнати бяха лозунги "20 процента ваксинирани плюс зелен сертификат е равно на фалит", "Да се признаят тестовете за антитела", "Всички сме равни през закона". В протеста се включиха и много граждани, които бяха застигнати от шествието. Протестът премина от гаровия площад в Кюстендил, през централната пешеходна алея, където са повечето заведения, останали затворени, централния площад "Велбъжд".

Протест в Кюстендил
Протест в Кюстендил Източник: БТА

Плевен

До 90 на сто спаднаха приходите в заведенията в Плевен след като бе въведен зеленият сертификат. Това заяви пред репортер на БТА Огнян Георгиев, областен координатор на Българската асоциация на заведенията и организатор на протеста, който събра днес в Плевен собственици и служители на ресторанти, кафенета, казина, магазини и фитнеси. "Ние се борим за хляба си, изправени сме до стената", категоричен бе Георгиев. Той призова антигенните тестове да са наистина безплатни, а не "безплатни срещу 10 лв.". Според него е нужно да се признаят и антителата като вариант за получаване на зелен сертификат. "90 процента спад на приходите за нас означава фалит", добави Георгиев.

Той заяви, че "към момента няма нито една работеща мярка в подкрепа на бизнеса".

По думите му собствениците на две заведения в Плевен вече са обявили, че затварят, защото изпитват сериозни финансови затруднения. "В момента сме в ситуация на пълен локдаун, но преди имахме помощ от държавата, а сега не", каза Владислав Монов, управител на най-големия мол в Плевен. Той подчерта, че магазините работят на 100 процента, но заради ограниченията на ден посетителите са по 5 до 10 души. Протестиращите в Плевен тръгнаха от театъра в шествие по централната пешеходна улица до площад "Възраждане". Там под прозорците на Областна администрация издигнаха плакати с надписи "Свобода", "Искаме да работим" и призоваха за отмяна на ограниченията.

Сливен

Представители на ресторантьорския бранш блокираха за около 20 минути кръстовището "Розова градина" в центъра на Сливен. С плакати "Равноправие на труд", "Не" на дискриминацията", "Здраве за всички, работа за всички" и др., те се присъединиха към протестите на браншовата организация в цялата страна. Предлагаме държавата да върне старите икономически и социални мерки за подпомагане, например "60/40", "75/нула" или "80/20". Това каза пред журналисти Христо Стоянов, председател на регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в Сливен. По думите му, техният бранш е най-потърпевш и е обречен на пълен фалит. Част от собствениците са се отказали от бизнеса си, персоналът им е напуснал и се пренасочват към други сектори. Сред исканията им са по-дълъг срок за адаптиране и подготовка към новите противоепидемични мерки.

Стоянов посочи, че с над 90 процента са намалели посетителите на заведенията

в Сливен от началото на седмицата и въвеждането на т. нар. зелен сертификат. При близо 15 процента, обхванати от ваксинация хора в областта, клиентите са намалели драстично. Според него дори цялостен локдаун ще бъде решение, защото те работят "на сто процента загуба". Общо 375 са заведенията в Сливен, 4125 са работещите в тях, или 11 процента от всички заети в областния град, заяви Стоянов. В протеста участваха представители на над 45 заведения, девет хотела, нощни барове, туроператори, таксиметрови шофьори и друг съпътстващи бранша бизнеси.

Бургас

Собственици на заведения и техни служители, представители на фитнес и търговски центрове, на сватбени агенции се събраха на протест пред сградата Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Бургас срещу въвеждането на зелените сертификати. Те носят плакати с надписи "Всички заедно за: здраве, работа, бъдеще, сигурност", "Искаме да работим", "Равенство за бизнеса".

Според ресторантьори трябва незабавно да се отмени зеленият сертификат,

тъй като това изискване е опразнило заведенията им, а бизнесът е пред ръба на фалита. Протестиращите блокираха движението по булеварда "Христо Ботев" и се отправиха към сградата на Областната управа. В момента там заседава Областният кризисен щаб за борба с COVID-19. Решенията от срещата трябва да бъдат оповестени по-късно днес. Пред сградата на Областната управа протестиращи викат за оставка на здравния министър. Протестиращите искат и тестовете за антитела да бъдат признати за зелен сертификат. Сградата на Областната управа се охранява от полицейски служители.

Протест в Бургас
Протест в Бургас Източник: БГНЕС

Ловеч

Пълен локдаун от 1 ноември до началото на декември предлагат собственици на заведения в Ловеч. Предложението бе отправено по време на състоялия се за втори пореден ден протест пред сградата на Областна администрация в Ловеч. Да изразят своето недоволство от системата за прилагане на зелените сертификати и високите цени на електроенергията за бизнеса излязоха собственици на ресторанти, кафенета и нощни заведения в Ловеч, както и работници и граждани.

Иван Арабаджиев, собственик на заведение в кв. "Вароша", заяви, че, ако бъде обявен пълен локдаун през ноември, от декември ще могат да "хванат" празниците до края на годината. "През този период болничната система ще бъде разтоварена, най-вероятно здравната криза ще мине под контрол. Всичко това може да се случи, ако нас ни обезщетят - работниците и работодателите, както през пролетта", посочи Арабаджиев. Според него зеленият сертификат, въведен в европейските държави при ваксинация над 60 процента, е работещ. "При нас е 20 процента, като най-много 5 на сто водят социален живот, което автоматически ни затваря. Ние няма как да издържаме с този клиентопоток", каза още Арабаджиев.

Той призова общинските съветници да подкрепят бранша,

да излязат с декларации, инициативи, да задействат всички механизми и припомни девизът на протеста: "Здраве, работа, бъдеще и сигурност".  Протестът започна и завърши с възрожденски песни.

Хасково

В Хасково протестиращи срещу зелените сертификати зазидаха символично областната администрация. Недоволни пренесоха подготвените близо 80 тухли четворки и изградиха стена на входа на държавната управа. На нея поставиха транспарант с надпис "Щом не сме важни за държавата, и държавата не е важна за нас". Това стана под звуците на хита "Стената" на Пинк Флойд. Зидът остана и след края на протеста.

Той бе организиран от местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Представителите на бранша бяха най-многобройни, но към недоволните се включиха и представители на Движение "Българско семейство" и на Съюза на организациите за любителско изкуство.

Не сме против мерките и режима на зеления сертификат, но те трябва да се обявяват и въвеждат в разумни срокове,

каза председателят на браншовата структура Стойчо Ганашев. Той поясни, че при 20 на сто имунизирано население зеленият сертификат е абсолютно безполезен. По негови думи секторът на общественото хранене, в който в южния областен център са заети около 800 души, е най-засегнатият от въведените мерки, а отливът на клиенти дори надхвърля обявените 80 процента. Ганашев прогнозира, че след здравната се задава и социална криза. Хотелиерът Бисер Господинов обясни, че неговият персонал от 25 души през ден прави за своя сметка антигенни тестове. Не искат и не мога да ги задължа да се ваксинират, добави той. Митингът на площада премина в шествие до площад "Общински" и обратно до изходния пункт.

Велико Търново

В протестното шествие днес се включиха стотици представители на ресторантьорския бранш във Велико Търново. Собственици и служители на заведения и хотели протестират срещу задължителните здравни сертификати и срещу високите цени на електроенергията и горивата, видя репортер на БТА. С плакати "Искаме да работим", "Свобода за бизнеса", "Ваксината е личен избор, а не основание за работа", протестиращите тръгнаха от паметника "Майка България" и, ескортирани от органите на реда, преминаха по главната улица на Велико Търново. Те се спряха пред сградата на енергоразпределителното дружество със скандирания "Мафия!" и призиви за преразглеждане на цените на електроенергията. След това хората от бранша продължиха своя протест пред сградата на РЗИ и призоваха здравните инспектори да се включат в протеста. Участниците в шествието преминаха през кръговото кръстовище - част от главен път София-Варна.

"Ситуацията излиза от контрол, за последните две години

сме работили общо шест месеца", каза Калоян Трифонов, управител на нощно заведение във Велико Търново. Във веригата, която той управлява, работят над 30 души, които ,по думите му, все повече се чувстват несигурни и притеснени, предвид идващия зимен период. Имаме две искания - ваксинирането да не бъде задължителен процес, условие за работа, и настояваме - държавата да влезе като регулатор на енергийния пазар, каза Димитър Манолов, който е собственик на ресторанти.

Казанлък

Протестиращи срещу зелените сертификати се събраха на шествие в Казанлък и блокираха централни кръстовище в града. Към ресторантьорите и хотелиерите се присъединиха и представители на фитнес зали, читалища и театри. Седем заведения, които доскоро са били хитови за Казанлък, са затворили врати от началото на седмицата. След въвеждането на зеления сертификат заведенията в Казанлък са почти празни, заявяват протестиращите.

Собственик на пъб сподели, че е започнал да демонтира

част от прочутото заведение в центъра на града, за която вече не може да плаща наем, дори разпродава маси и столове. Мъжът се е завърнал от Канада преди десетина години и е инвестирал в бизнес, който сега е пред фалит. Собственици на заведения споделиха, че няма да издържат повече от седмица, две и ще започнат да освобождават персонал, който е дефицит в града от години.

Добрич

Протестиращи ресторантьори пред Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Добрич поискаха служителите й да покажат зелените си сертификати. Нека тези, които ни проверяват, да удостоверят дали са ваксинирани срещу COVID-19, призоваха от регионалната организация на Българската асоциация на заведенията /БАЗ/. Собственици и представители на персонала издигнаха плакат, на който можеше да се прочете: "Ние от Добрич искаме да работим!". Не сме против зеления сертификат, но и не го одобряваме в този му вид, и начина, по който бе въведен, заяви регионалният координатор на БАЗ Георги Филипов. По думите му, ресторанти и кафенета практически са в локдаун, защото почти никой не влиза, а и няма как да бъде иначе при 20 на сто ваксинирано население. Филипов заяви пред журналисти, че всички резервации за предстоящите коледни и новогодишни празници са отказани от клиентите, а и заведенията не приемат заявки, защото не знаят занапред какво ще се случи. Настояваме да действат, както бе обещано, пунктове за наистина безплатни тестове - без хората да плащат нито лев, каза регионалният координатор на браншовата организация. Той добави, че в Добрич тестовете вече свършвали и започнали записвания на желаещите, а оставал открит въпросът как ще се тестват хората в почивните събота и неделя.

Пловдив

Протест срещу въвеждането на зеления сертификат блокира за кратко възловото кръстовище на баня "Старинна" в Пловдив. Протестът бе под наслов "Всички заедно - за здраве, работа, бъдеще и сигурност". Недоволните срещу нововъведените мерки се събраха на кръстовището на баня "Старинна", което остана блокирано за кратко, а след това протестиращите продължиха с шествие по главната улица на Пловдив. Ние сме тук, защото искаме адекватни мерки за справяне с кризата. В момента наблюдаваме неадекватност от страна на държавата, без да остави буфер за въвеждане на зеления сертификат, без да са осигурени всички антигенни тестове, заяви Павлин Петковски, председател на Българската асоциация на заведенията. Искаме тези тестове да са безплатни, както и пробовземането, и да са масово разпространени на различни места. Искаме да се признаят тестовете за антитела за страната, да се разшири обхватът на зеления сертификат, както и да има буфер от един месец, за да могат хората да си вземат зелените сертификати. Това, което важи за нас - да важи за общинската и държавната администрация, каза още Петковски. Докато продължи протеста в Пловдив, се наложи маршрутите на 18 автобусни линии да бъдат променени.

Туроператори и хотелиери на протест пред Министерство на туризма

Протест срещу COVID мерките, блокираха Орлов мост

Коментари 165
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

165 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Визитата на Путин в Китай е съдбоносна&nbsp;за бъдещето&quot;&nbsp;</p>

"Посещението на Путин в Китай е съдбоносно за бъдещето на целия свят"

Свят Преди 21 минути

Притеснително ли е изявлението на говорителката на външно министерство на Русия?

д

Русия отблъсна ракетна атака срещу Севастопол

Свят Преди 2 часа

Същевременно боевете в Харковска област продължават

<p>Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Трейлърът започва с руския лидер на пода в... памперси

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 3 часа

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 4 часа

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 4 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 12 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

<p>Бени Ганц заплаши Бенямин Нетаняху</p>

Ганц заплаши Нетаняху: Ако изберете пътя на фанатиците ще бъдем принудени да напуснем

Свят Преди 13 часа

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим

<p>Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър, ето защо&nbsp;</p>

Фалшива тревога: Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър

Свят Преди 13 часа

Според пресслужбата на Болшой театър всичко е наред и спектакълът е възобновен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Свят Преди 13 часа

Атаката е предизвикала известно наводнение, "което е довело до загуба на задвижването и управлението"

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 13 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 14 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 14 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 14 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 14 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици