9

Л овци от русенския регион затвориха за кратко движението към граничен пункт „Дунав мост”. Те протестираха срещу проекта за заповед на земеделското министерство, с която ще се забрани груповият лов на диви прасета и използването на кучета, съобщава NOVA.

 „Как се организира лов на диво прасе без куче, това е абсурд, значи ти не си ловец, на прасе се ходи винаги с куче”, коментира Асен Каракашев, един от протестиращите.

Според ловците забраната за отстрел на диви прасета, като мярка срещу навлизането на африканска чума в България, няма да е ефективна.

„Изискват се ями, за които трябва да имаме разрешение. За загробване на животни именно, се изискват фризери. Доколкото имаме информация всички европейски държави получават субсидия, при нас не се споменава”, посочва Венцислав Стоянов, председател на ловна дружина Сливо поле.„Ние положихме неимоверни усилия, искаха ни екирисажни ями, подготвили сме всичко, заградено, с надписи, мина комисия, фризери купувахме, всичко е изпълнено”.

Ловците са категорични, че само те могат да спрат евентуалното пренасяне на заразата от африканска чума по свинете от Румъния в България. На тяхното мнение е и областният управител на Русе.

Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите на земеделието призова държавите-членки да изготвят по-строги мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете, огнища на която вече има и в Белгия.

Европейският комисар по земеделието Фил Хоган приветства решението на Белгия да унищожи 4 000 домашни прасета.

Разговаряйки с репортери след срещата на министрите на земеделието в Австрия, Хоган припомни, че чумата е нахлула през Източна Европа и че досега са били засегнати девет държави-членки.

„Ние не постигаме в момента такива резултати, каквито бихме искали или бихме могли да постигнем. Нуждаем се от сътрудничеството на всички държави-членки”, каза той.

„Готови сме да помогнем на всички държави-членки, които искат да потърсят консултация или подкрепа чрез съфинансиране, за да предотвратят тази болест, която представлява както заплаха за поминъка на земеделските производители, така и заплаха за търговията със свинско месо в Европа”, подчерта Хоган.

БАБХ даде фермери от Болярово на прокурор 

Експерт: Искам да видя това прасе, което скача 4 метра

Изграждат телена ограда по границата с Румъния заради чумата по свинете

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@