46

Д анните от проверените близо 14 000 пешеходни пътеки в страната показват фрапиращи нарушения. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция.

Цялостната проверка бе възложена на 27 декември 2017 г. и трябваше да бъде установено съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания.

Абсурдни пешеходни пътеки в София

Културата определя дали пресичаме на червено

Българин създаде изумителни пешеходни пътеки

Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например в много области две трети от знаците липсват. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация, съобщи Цацаров.

„Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата”, посочи главният прокурор.

„Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции”, заяви Цацаров.

Той добави, че „Министерството на вътрешните работи следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 година“.

Предвидени са санкции в размер между 2 000 и 7 000 лева при неизпълнение на предписанията. Според Цацаров, е срамен списъкът с областите, в които има най-много нарушения.

Проверката започна заради зачестилите смъртни случаи на пешеходни пътеки и по-конкретно, след като в края на миналата година, при пресичане на улица в Благоевград, загина 19-годишно момиче.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@