6

Д епутатите приеха окончателно промените в Антикорупционното законодателство. Текстовете засягат възможността делото за отнемане на имущество на дадено лице да продължи дори ако наказателното производство срещу него е спряло.

Това означава, че гражданско дело срещу лице за конфискация на имот може да започне дори ако същото лице има приключило наказателно производство и то е оправдано.

Промените бяха внесени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Според председателя на Антикорупционната комисия в момента у нас се водят над 300 такива дела, касаещи имущество на стойност над 22 млн. лева

Депутатите подкрепиха две от измененията , които останаха. Всички проверки и дела за конфискация на незаконно придобито имущество , започнали по реда на отменения Закон за конфискация да продължат по действащия сега антикорупционен закон. Депутатите записаха окончателно още, че прекратяването на наказателно преследване или окончателно оправдателна присъда да не е основание за прекратяване на проверка и съдебно производство за конфискация на имущество. 

Срещу тях в залата гласуваха единствено депутатите от БСП. "За мисленето и начина на провеждане на това изменение остава впечатление, че сякаш се надскачаме с някой, в частност с върховния орган на съдебната власт или едва ли някой има лична драма в отношенията с ВКС", коментира Милко Недялков от БСП.

Красимир Янков от левицата коментира, че КПКОНПИ е превърната в инструмент за експроприация на лица, неудобни на системата. 

Предложенията са срам за всяка правна професионална общност, отказ от правова държава, подкрепи го колегата му Валери Жаблянов. Според него, поправката означава човек, който е обявен за невинен от съда, да продължава да търпи санкции, да продължи производство, което да му налага санкции.Това е позор за конституционния ред, категоричен беше той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@