16

Т екстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и ще бъдат гласувани от парламента отново в петък. Това съобщи Вера Иванова – майка на дете с увреждане и един от инициаторите на "Системата ни убива“, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

"Имаше промени на текстове между първо и второ четене, касаещи Закона за личната помощ. И имаме уверение, че те ще се преразгледат още утре и в петък ще се гласуват наново. С тези 150 млн. лв. проблемът е, че не се разпределят правилно. Надявам се, че след днешната среща се разбра още и че основният проблем са ТЕЛК-овете. Надяваме се много скоро да има основна реформа, която да започне с реформа именно в ТЕЛК“, заяви Иванова. 

"Промените в Закона за личната помощ ще се въвеждат поетапно, осигурени са достатъчно средства", заяви председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.  "Тази година приемаме бюджета на социалното министерство с над 1,3 млрд. лв. – целият e фокусиран в социалната средства. Заедно с тези 150 млн. лв., част от които ще бъдат гаранция за изпълнение на закона за Личната помощ, и част - за Закона за хората с увреждания. Така че ангажиментът, който поехме, вече е факт. Имахме среща с майките, защото те се притесняваха, че тези пари няма да бъдат достатъчно, за да осигурят изпълнението на Закона за личната помощ, но той ще се въвежда поетапно и пари ще има. Там е важно да се разпишат текстове за начина, по който ще се изпълнява тази помощ“, заяви Стоянова. Тя посочи, че е важно е да се приемат окончателно на двата закона.

"Надявам се след последните уточнения, които коментирахме с майките, Министерски съвет да ги приеме в петък, а следващата седмица парламентът да ги гласува в зала“, заяви Стоянова. 

Премиерът Борисов също говори пред медиите за срещата с майките на деца с увреждания.

"Благодаря за срещата, макар че беше доста припряна – от една страна хората с увреждания, от друга синдикатите, работодателите, енергийният бранш. Има и много проблеми от десетилетия в енергетиката, които трябва да се решават, както и проблема с ТЕЛК. Наследени проблеми. Безумните договори, които са сключени за топлоелектрическите централи. Сега се чудим как да ги оправим, а те не могат да се оправят. Три часа това сме говорили. Цялото ми уважение към майките на деца с увреждания. През цялото време съм се отнасял с уважение и те се отнесоха с уважение, защото приеха извинение. Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари сложили на едно място, другите на другото място. Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания”, заяви Борисов. „Вторият ангажимент – социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. И в един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършено“, допълни той. „А голямата част сме си я свършили, защото вече парламентът прие преди малко и сложи на едно място, за да са видими тези 150 млн. повече. Оттук нататък можем да си бъдем и полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не уж кресливи жени, тези дами да го наречем. А именно дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват точно до мястото и човека, където трябва, дали няма злоупотреби“, каза още Бойко Борисов

По-рано председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова съобщи, че 71 милиона лева се прехвърлят от централния бюджет към социалното министерство и така парите за хората с увреждания надхвърлят 460 милиона лева. 

Част от тези пари ще са гаранция за изпълнение на Закона за хората с увреждания, а друга част - на Закона за личната помощ, обясни тя.

Дотук се стигна, след като майките на деца с увреждания отидоха на спешна среща с Бойко Борисов. Поводът е отвореното писмо, което те изпратиха до премиера днес. В него майките казват, че са излъгани и Законът за личната помощ е "100 процента осакатен”.

Преди срещата с Борисов, повече от два часа майките преговаряха в Народното събрание в кабинета на председателя на парламента Цвета Караянчева с министъра на труда Бисер Петков, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова във връзка със спорни текстове от проекта на закон за личната помощ.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че средствата, които са договорени, са осигурени и заложени в бюджета на държавата за 2019 г.

"Ангажиментите, които поехме към майките на деца с увреждания за 150 млн. лева повече, са изпълнени според нашите разбирания", обяви министърът на финансите Владислав Горанов в кулоарите на парламента. Той призова да няма конфронтация и обясни, че тепърва ще бъде анализирано откъде идва неразбирането:

"Разбирам, че окончателните текстове, които са одобрили депутатите, не удовлетворяват омбудсмана и част от майките. Всички разговори, които съм имал с омбудсмана по повод Закона за хората с увреждания и по повод Закона за личната помощ, се свеждаха до това, че през 2019 година - освен 150 млн. лева, обещани от премиера, няма да се налагат допълнителни разходи. Иначе, ако се направят различни допускания, Законът за личната помощ може да струва и милиард. Вероятно някога обществото може и да стигне до тази сметка“.

Майките: Ще продължим до приемането на законите

Майките смениха черните знамена със сиви шалове

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@