57

З аплати за лекарите от болниците в лошо финансово състояние ще има. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив, където посети обновени клиники в болница „Свети Георги”, предаде NOVA.

Борисов е разпоредил възнагражденията на всички медици да се изплащат навреме.

Междувременно прокурорските проверки в лечебните заведения продължават.

"Корупцията я правят докторите, ако има такава, които управляват или Здравната каса. С половин милиард тази година правителството е заделило повече за Здравата каса. Това, което съм разпоредил е доктори, сестри, санитари да си получават заплатите. Оттам нататък прокуратурата и службите да ги разнищят и да си отидат на мястото за където са. Как може при такова огромно финансиране, да казват, че няма пари за здравеопазване. То е грехота”, заяви Борисов.

При откриването на обновената Клиника по анестезиология и пребазираната клиника по неврология в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, по-рано днес премиерът заяви:

„При повече хора, в пъти повече пари, които даваме сега и купуваме най-добрата техника, която има по света. Има ли по-добро нещо от това, което имате тук? Значи, докторите ни добри, парите, които даваме добри, апаратурата е най-добрата и накрая пациентът да каже, че не е доволен. Е, това не го разбирам. Всъщност, разбирам го, но не е честно. И затова полагаме тези усилия”. 

„Инспектирах обновената Клиника по анестезиология и преобразената Клиника по неврология в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. С инвестициите Клиниката по нервни болести получи възможност за бърза комуникация със Спешното отделение, а отделните болнични структури – възможности за ефективно взаимодействие”, написа в личния си профил министър-председателят Бойко Борисов. 

В 13-етажната сграда са подменени и всички асансьори. Голяма част от средствата, необходими за финансиране на цялата инвестиция, се осигуряват поетапно от собствените приходи на лечебното заведение. 

Стойността на проекта е за около 3 милиона и 200 хиляди лева. От тях близо 2 милиона и 200 хиляди лева са субсидия от Министерството на здравеопазването. Останалите средства са на болницата. 

„Абсолютно всичко е ново. Все още половината сектор работи на пълни обороти, тъй като ремонтът беше направен на две части, за да може хората да не останат без лечение. Очакваме в следващите една-две седмици да пристигне цялото оборудване и да започнем да работим”, коментираха от болницата. 

„Освен с архитектурния план за реновация на клиниката по съвременните стандарти, се осъществява проект за т.нар. „персонализирана медицина”, която преди всичко изисква високо качество на оборудване на всеки един бокс с монитори за наблюдение на абсолютно всички жизнени показатели на пациентите, независимо от това дали тези показатели са важни за неговия живот. Цялата тази информация се събира в единна компютърна система. И за в бъдеще се надяваме да влезем с новите технологии в 21 век, когато идеята за човешка грешка бъде минимализирана благодарение на специализирани софтуери, които ще наблюдават пациентите и ще дават препоръки на лекуващите лекари”, казаха още от Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. 

По-рано Борисов се срещна с министъра на земеделието и въпросите на селските райони на Китай Хан Чанфу.

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието беше основна тема на разговора.

Развитието на партньорството в сектора ще бъде и основен акцент по време на срещата на лидерите от страните от Централна и Източна Европа и от Китай в началото на юли в София, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов и Хан Чанфу бяха единодушни, че през последните години се наблюдава активизиране на двустранните отношения в областта на земеделието и очакват конкретни договорености по време на предстоящата среща в българската столица. Като пример за по-тясното сътрудничество министър-председателят посочи подписания миналата година протокол между българското Министерство на земеделието, храните и горите и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската народна република. Като успешна беше определена и работата на откритите Логистичен център 16+1 и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти в Пловдив.

„Вашите добри отношения с президента и с премиера на Китай спомагат за развитието на двустранните отношения“, заяви министър Хан Чанфу и изрази надежда, че българското правителство ще продължи да стимулира проектите по инициативата 16+1.

Премиерът Бойко Борисов благодари на министъра за организирането и провеждането на издирвателната акция за алпиниста Боян Петров. Китай за пръв път допусна непалски хеликоптери на територията си, а китайци участваха в мисията, която събра над 100 души. 

След посещението си в Пловдив Борисов инспектира пътя Пловдив-Асеновград и ремонта на Тракия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@