5

А пелативният съд във Варна прекрати наказателното дело за наводнението в квартал "Аспарухово" през 2014 г., взело 13 жертви. 

С определение от 24 август 2018 г. Апелативният съд във Варна е уважил протеста на Окръжната прокуратура в града, с което прекратява наказателното дело за наводнението във варненския квартал, съобщиха от преслужбата на Апелативната прокуратура.

Протестът на Окръжната прокуратура е срещу определение на Варненския окръжен съд, който отмени постановлението за прекратяване на наказателното дело за екстремното наводнение на 19 юни 2014 г. 

Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението във варненския квартал, е водено за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Делото е наблюдавано от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжният следствен отдел.

При проверката на определението на Варненския окръжен съд, съдебната инстанция е приела аргументите на Окръжната прокуратура, че то е необосновано.

За екстремалността на валежите на 19 юни 2014 г. говорят всички справки на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час - от 18.30 часа до 19.00 часа, падналите валежи на един квадратен метър са били 138.8 литра.

За периода от 15 до 20 юни 2014 г. количеството на валежите са били 175.6 литра, което представлява 382% от нормата за юни.

Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 г., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна. 

Апелативният съд е приел, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 г.

Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него, не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали, допълват от прокуратурата.

Съдебният акт на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Вижте още:

Помните ли Коцето - малкият голям герой от Варна 

Какво остана след потопа във Варна?

След потопа: Свлачища и наводнения във Варненско

Една година след трагедията в „Аспарухово“

Поне 10 са жертвите след пороя във Варна, издирват се още хора, кв. "Аспарухово" бедства

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@