101

П редложенията за промени, които премиерът Бойко Борисов обяви на 14 август, продължават да будят дискусии и коментари. А пще срещнат ли подкрепа тези предложения?

Борисов предложи свикване на Велико Народно събрание

Коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" сядат на масата за преговори още следващата седмица.

Те ще дискутират предложенията на министър-председателя за свикване на велико народно събрание.

От НФСБ са по-скоро склонни да подкрепят исканите промени. Част от тях съвпадали с политическата им програма.

Министър-председателят Бойко Борисов предложи

свикване на Велико народно събрание, което да извърши промени в Конституцията. Идеята е основният закон да се ремонтира в няколко насоки - броят на депутатите от 240 да стане 120.

Премиерът предлага намаляване и на членовете на следващо Велико народно събрание - от 400 на 280. И още - реформи в съдебната система - създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.

Борисов предлага съкратен на пет години мандат на върховните съдии и главния прокурор, както и ограничени правомощия на правосъдния министър. Сред предложенията на премиера е и изслушване на обвинител номер едно на всеки шест месеца пред Народното събрание.

На тези предложения президентът Румен Радев реагира остро. Поиска оставката на управляващите отново и видя отнемане на президентски правомощия.

Радев: Борисов няма право да иска свикване на ВНС

"Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт. В момента с измененията на Конституцията от 2015 г. разделението на съдебната власт на прокурорска и съдийска колегия донякъде предопределя нещата, които се предлагат сега".

Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев за "Неделята на NOVA".

"Предлага се създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Тези органи не са непознато явление в Европа. Има страни, в които са въведени и функционират отделно и самостоятелно", каза още той.

Първи коментари за предложенията на Борисов

"Премиерът заявява, че Висшият съдебен съвет на съда ще има 13-членен състав, от които 7 ще са избрани от така наречената "професионална квота", а 6 ще бъдат избирани от парламента. В момента ситуацията не е много по-различна", коментира още Магдалинчев.

И допълни: "Дали ще бъдат два съдебни съвета или не, има влияние единствено по отношение на избора на тримата големи".

"В изявлението си, премиерът заяви приемане на изцяло нова Конституция – не става въпрос за промени в сегашната. То ще бъде от чл. 1 и ще завърши до заключителните разпоредби на основния закон. Не става въпрос само за няколко изменения. Нещата са много сериозни", категоричен бе той.

Екатерина Захариева: Борисов ми се обади преди обръщението

"Броят на депутатите трябва да бъде намален. Когато е писана тази Конституция, населението на България е било на 9 млн. души, сега е много по-малко". 

Това заяви евродепутатът и зам.- председател на ВМРО Ангел Джамбазки в студиото на "Неделята на NOVA".

"Много е важно обаче и как се избират депутатите – ако се избират на честни избори тогава има значение и техния брой, ако се избират в махалите с купени гласове, тогава няма значение колко ще са. Има значение кой ще ги избере, затова ние ще настояваме гласуващите да имат образователен ценз", каза още той. 

По думите му нещата тепърва ще се обсъждат, тъй като идеите на министър-председателя са достигнали до коалиционните партньори само няколко часа по-рано и те не са имали възможност да ги обсъдят.

"За де се внесе предложението за нова Конституция и свикване на ВНС трябват 120 подписа. Що се отнася до ВМРО, те могат да бъдат положени само ако в този проект залегнат идеите, за които ние и НФСБ говорим – задължително гласуване, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, връщане на донаборната служба, както и образователният ценз при гласуване", коментира Джамбазки.

Целия разговор вижте във видеото:

ГЕРБ са готови да внесат в НС искането за промени в Конституцията до 2-ри септември

"ВОЛЯ е единствената българска партия, която е последователна в идеите си и счита, че Великото народно събрание е изпразнено от смисъл. Смятаме, че всички неща трябва да се случват от обикновено Народно събрание с по-голямо мнозинство".

Това обяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки по NOVA.

"Свиквайки Велико народно събрание се губи темпо и време за решаване на реалните проблеми в реалния живот", каза още той.

Според него съществува хипотеза, при която е възможно ГЕРБ и БСП да направят коалиция.

"Най-вредното нещо за България след управление на БСП, е управление на БСП и ГЕРБ взети заедно. Тогава ще бъде обезсмислен целия плурализъм и българския народ не го очаква нищо хубаво. Важно е у нас да има управляващи и опозиция, за да има коректив", коментира лидерът на ВОЛЯ.

Марияна Николова: Борисов даде ясно послание, рестарт е необходим

"Бяхме информирани за идеите на ГЕРБ и на министър-председателя, обсъдели сме ги в суров план, но те до голяма степен съвпадат с тези на НФСБ от самото ни създаване".

Това заяви лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

"Нов беше подходът – решителната крачка за опит на даване на отговор на натрупаните обществени очаквания", допълни още той.

"Предложенията за намаляване на броя на депутатите и индивидуалната конституционна жалба са наши предложения от отдавна. Ние ще ги подкрепим. Настояваме единственият официален език да остане българският и традиционното вероизповедание да си остане православието. Ще подкрепим и колегите от ВМРО за образователен ценз", каза лидерът на НФСБ.

И допълни: "Ще се борим и за увеличаване на пенсиите, защото продължават да са най-ниските в ЕС".

Според него всичко е въпрос на дискусии и дебати.

"Има неща за които няма да допуснем компромис. Ще настояваме да се заложи да няма допълнително заплащане за здравеопазване, а социалните помощи да са срещу полагане на обществен труд, имаме предложение когато има престъпления свързани с приватизация или концесиониране да нямат давност", заяви още Валери Симеонов.

Симеонов коментира и протестите в страната. Според него е самонадеяно протестиращите да смятат, че диктуват политическите процеси.

"Няма как с няколко хиляди души на улицата да претендираш, че представляваш народа. Това е доста арогантно. Такива са и постъпките им, които ограничават правата на останалите граждани", смята Симеонов.

Лидерът на НФСБ разкри, че вероятно още тази седмица ще имат коалиционен съвет с ГЕРБ.

"Не съм привърженик на отварянето на конституционния дебат сега, но от гледна точка на политическия шахмат, предложението на премиера за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията, беше хитър ход".

Това заяви политологът Първан Симеонов в "Неделята на NOVA".

"От една страна, с това се печели време – ще се обсъжда, ще се мисли и може да стане и пролет. От друга – темата се сменя. Вече не говорим дали отец Дионисий е отслужил нещо на барикадата, а си говорим за нова Конституция", коментира още той.

И допълни: "Борисов сякаш се опитва да сключи пакт зад гърба на народа. Ясно е, че протестът няма да хареса това. Те го заявиха, но Борисов сърфира на вълната срещу себе си".

"Премиерът Бойко Борисов повиши нивото. Предложенията му не са в отговор на протеста на хората, а анонс, който има много по-дългосрочен хоризонт. Разбира се, това обаче също носи риск", смята политологът доц. Антоний Гълъбов.

"Всички говорят за съдебната власт, но истината е, че големите проблеми идват от липсата на баланс между съдебна и изпълнителна власт", смята още той.

Коментари 101
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

101 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 24 минути

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 3 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 3 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 3 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 4 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение