73

"Вярвам, че заставаме един пред друг с ясното съзнание за отговорността, която носим пред България. Само с диалог може да се гради доверие между партньори. Предизвикателството сега е да водим такъв диалог, който да изпълни със съдържание думите амбиция, авторитет, ангажимент. Съставяне на работещо правителство е първата крачка в тази посока и приоритет номер едно. Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели за постигането му".

Това каза кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер - Мария Габриел, на среща с представители на "Продължаваме промяната"-"Демократична България".

Членове на прокурорската колегия на ВСС предлагат предсрочно освобождаване на Гешев

"Чуха се различни интерпретации на думите ми за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Първото, което ще направим е да внесем искане за освобождаването на главния прокурор. Това искане не е персонална промяна, а връщане на доверието в институцията на главния прокурор. Това би било важна крачка и заявка за цялостно съдебна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост в българските граждани", подчерта Габриел. 

Остър спор в НС: Нарушено ли е "джентълменското" споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

Тя отново посочи приоритетите, по които ще работи, ако бъде избрана за министър-председател: създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите; стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет за 2023; правосъдна реформа; справяне с инфлацията; приемане на България в еврозоната; преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми; подобряване на сигурността на българските граждани – преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата; модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор; преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда; опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина.

На свой ред съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков благодари за поканата за разговори. Той каза, че са запознати с десетте точки и са ги прегледали внимателно: "Виждаме, че много от нашите приоритети в общата програма, са заложени в тези десет точки".

Съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов взе отношение по темите сигурност и отбрана.

"Всички сме загрижени за състоянието на държавата и заявяваме, че искаме да преодолеем политическата криза, дано успеем“, каза той и открои като най-голямото предизвикателство в момента в света войната в Украйна, като посочи, че в 48-ото Народно събрание, макар и трудно, бяха взети определени решения, за които и двете политически сили гласуваха единодушно", отчете Атанасов.

Той попита Габриел за информацията, че Украйна е поискала 155-мм снаряди, но България е отказала: "Как ще действа Вашето правителство?"

Габриел отговори, че иска да има правителство с ясно заявена евроатлантическа ориентация.

"Решенията не се вземат от един човек. Може да бъде намерен механизъм, има възможности в кратки срокове нещата да се случват", посочи тя.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък заяви, че към момента "не знаем дали има искане от Украйна към България за боеприпаси. Това, което знаем, че това е европейска инициатива. България не разполага със 155-мм снаряди, разполага със 152-милиметрови".

Съпредседателят на "Демократична България“ Христо Иванов попита кандидата на ГЕРБ за премиер какви конституционни промени предвижда партията и как ще осигури политическия ресурс за тяхната промяна.

"Темата свързана с правосъдието е изключително важна. Целите разрешаване на политическата криза и създаване на работещо правителство. Тези две неща са свързани. Не е въпросът да се намерят гласове, за да се избере правителство. Големият проблем е, че българската политическа класа не може да изпълни обещанието да живеем в държава със закони. Хората виждат беззаконие и нагла корупция. Те нямат доверие на институциите и политиците", каза Иванов.

Според него трябва да търсим разрешение на тази криза в дълбочина.

"Радвам се, че направихте смели заявки в тази посока. Направи ми впечатление заявката за предприемане на действия срещу главния прокурор. Тук е много важно да знаем за какво става дума. Дали виждате смяната на Иван Гешев така както беше назначен или това е начало на обновяване и дълбоки промени. Ние не можем да говорим за съществена промяна в правосъдието, ако не говорим за промени в Конституцията и модела на ВСС. Въпросът е да не сменяме една фасада с друга, а да бъдат дълбочинни промените", заяви Иванов и поздрави Мария Габриел за гражданската доблест да се кандидатира за премиер.

Самата Габриел изрази готовност да се продължат разговорите в детайли. Тя подчерта, че като човек идващ от Брюксел се гордее, че не познава негативните феномени, характерни за нашата действителност.

"Но знам какво искат българите – чувство за справедливост. За мен има правила и прозрачност по ключови теми. Всичко, което се случва трябва да бъде при спазване на правомощията. Ние говорим за конституционна реформа. Вие сте изключително фин познавач на системата и затова търсим подкрепа. Детайлите ще оставим на експертите", каза Габриел.

Десислава Атанасова посочи, че реформите могат да се осъществят само при мнозинство. "По-важният разговор е колко е животът на 49 НС. Ако този живот е ограничен и не бъде реализиран първият проучвателен мандат, ние каквито и добри намерения да имаме да работим заедно, няма как да ги осъществим. Ще дадем ли време на 49 парламент и ще излъчим ли правителство и мнозинство?", каза тя.

"Очевидно вие няма да участвате в кабинет, ще участвате в парламента, в гласуването на различни закони. Дано не се стигне до избори, резултатите ще са същите", обяви Делян Добрев от ГЕРБ. Той поиска да знае ще гласуват ли по различен начин от ПП и ДБ за бюджета, както и по други теми.

Асен Василев пък поиска да знае каква финансова политики ще води правителството на Габриел.

Теменужка Петкова отговори: "Днес се навършват 2 г., откакто публичните финанси на България не се управляват по европейски модел. България беше давана за пример, държавата с инфлация между 0 и 2%, с най-нисък дефицит и през юли 2020 г. влезе в чакалнята на еврозоната".

Тя уточни, че страната ни беше вкарана в чакалнята на еврозоната от ПП ГЕРБ.

"Съжалявам, че днес не бяхте в зала, за да чуете какво каза служебният финансов министър Росица Велкова. Знаете какво точно сте правили, за да стигнем до тези резултати", обърна се Петкова към Василев.

"Миналата година слушахме тези прогнози за 6% дефицит, те не се сбъднаха, защото се събраха достатъчно данъци и защото България стана първа в ЕС по ръст на износа. Вие гласувахте за този бюджет и вие вдигнахте разходите с 800 млн., така че ако си говорим за популизъм, може да погледнете на банката отсреща", отвърна Василев.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се появи на срещата.

"Първият извод от тази среща е, че имаме толкова много общи неща, че е грехота да не направим правителство. В името на България може да се направи кабинет. Прекрасен Министерски съвет може да имаме", каза Борисов.

Той заяви, че е дошъл по-късно на срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за да покаже, че в партия ГЕРБ има достатъчно хора, които могат да водят преговори и призова ПП-ДБ да преспят и да помислят още веднъж.

"За месеци можем да изведем България на съвсем друго ниво. Няма по-лошо от тези служебни правителства. Готови сме на всякакви компромиси, за да има работещо правителство. Не се заблуждавайте, че избирателите ни предпочитат избори", подчерта лидерът на ГЕРБ.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви:

"Има значение дали в този момент можем да водим нормален диалог за решения. Много важно е да сме последователни и принципни. Това, което се опитахме да направим през тези няколко седмици преговори, работихме по законодателна програма, е нормалното, европейското. Ние направихме джентълменска уговорка, избрахме г-н Росен Желязков. Всички знаем, че днес ни трябва шеф на правна комисия и днес втората част от тази сделка не дойде. Въпросът са делата."

"Как ние ще повярваме, че г-н Гешев ще бъде сменен? За да има доверие, трябва да има реални резултати, реални действия и спазени уговорки. И вие ни нямате доверие, и ние ви нямаме доверие. Ако първата уговорка не се спази, как да повярваме на втората?", попита Петков и добави: "Днес на правна комисия ГЕРБ гласува против включване на точката в дневния ред на парламента".

В крайна сметка съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" заяви, че националните органи на коалицията ще обсъдят резултатите от днешната среща и "ангажиментите, които ние сме поели, ще ги спазим".

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 30 минути

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 33 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 3 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 3 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 3 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Опасната&nbsp;болест от Япония: Какви са симптомите и как да се предпазим</p>

Синдромът на стрептококовия токсичен шок: Ето какво знаем за него и кои са симптомите

Свят Преди 3 часа

Смъртността от инфекцията е 30 процента, което предизвиква безпокойство в цялата страна

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 3 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 3 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко