0

П ожарът, който се разгоря във вторник в Благоевградско, е достигнал на 500 метра от най-близкото село Дренково. Засегната е площ от над 300 декара.

Огънят е тръгнал от сухи треви, а пожарникарите го наричат низов. Опасяват се обаче, че той може да обхване и дървета заради вятъра, който духа в района. Именно той пречи и на овладяването на пламъците от всички страни.

Към момента огнеборците са категорични, че за опасност за населението няма. 

Овладян е пожарът, горяла е смесена гора, по-голямата част от която борова.

От 18.30 ч снощи гасят пет екипа огнеборци, служители на Югозападното държавно горско предприятие с високопроходима техника, водоноски на общинската фирма „Биострой”, както и верижна машина на ОД ПБЗН, която от 22 ч. снощи прокарва път към пожара.

Пожарът е обграден с ивици, за да не се разпространи, засегната е и вила, горял е само таванът й.

Всъщност пожарите над с. Дренково са два, тръгнали от къщи. Първият, обхванал треви, храсти и смесена гора, тръгва от билото, духан от силния вятър снощи надолу към центъра на селото.

Вторият тръгва обратно - от вила в центъра на селото, огънят навлиза в изцяло борова гора, която гори низово, гасят я и тази сутрин с вода и тупалки, правят се ивици. 

Пожарът в ТЕЦ Сливен е овладян, но пламъците продължават да горят на няколко огнища в двора на енергодружеството. Малко след като огънят се разгоря, пожарникарите преградиха огнището с пясък и пръст. Силният вятър обаче сериозно затрудни гасенето.

Стихията обхвана площ от над 15 декара. Изгоряха и четири площадки в два съседни завода.

Битката с пламъците продължи повече от 24 часа, а опасността все още не е преминала. Институциите се заеха със случая, макар и полицията, и местата власт да смятат, че огънят не е запален умишлено. Предполагат, че е предизвикан от късо съединение или искра, която е запалила лесно горящите биомаси. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@