24

Д нес честваме 136 години от Съединението на България. 

По повод празника президентът Румен Радев поздрави българите, като заяви:

"Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно с неповторимия акт на българското Съединение сме успели сами, без външна подкрепа или принуда, с единната воля на целия български народ, с държавническа зрялост, с политическа мъдрост да постигнем своята голяма национална цел. Време е да го направим и днес", призова държавният глава.

По повод празника вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българите, като написа:

"Съединението е урок по достойнство, пример и отговорност".

"136 години по-късно единението не е кухо буквосъчетание и тежко грешат онези, които целенасочено, заради лични амбиции сеят разделение и омраза. Много бързо такива хора историята ги изхвърля извън борда си, но последствията от коварните им действия са за всички! Дребни страсти и псевдолидери трудно може да отнемат от силата на единението около общата ни цел - просперираща, сигурна и справедлива България. По-силно от тях е желанието ни да възстановим държавността, правилата и законността, да си върнем достойнството на държава, която не ограбва, а подарява мечти!
Вярвам в общата ни енергия за промяна! Честит празник!“, заяви още Йотова.

Българските полици също отправиха своите поздрави по случай днешния празник:

Председателят на Народното събрание Ива Митева написа:

"Скъпи сънародници, Сърдечно Ви поздравявам по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 година нашият народ се обединява в отстояването на националните си интереси и ясно заявява желанието си българите да живеят заедно в своя държава. Зад общата цел застава цялото общество и показва, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност", пише тя.

В поздрава си Митева отчита и актуалната политическа обстановка.

"За съжаление, 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения. Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани", посочва председателят на НС.  

Честваме 136 години от Съединението на България

"Съединението е резултат от непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал",

написа премиерът Стефан Янев в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". 

"Съединението ясно показа, че силното общонародно движение за обединение е в основата на националния подем. Ето защо днес, когато страната ни е изправена пред редица предизвикателства, е пагубно отчуждението на гражданите от обществения живот. Нужно е като общество да проявим мъдрост, отговорност и да положим единни усилия за благополучието на нашата държава. Всички искаме страната ни да върви напред и да имаме по-добър живот, но за да не бъдат усилията на всеки от нас напразни, трябва да вземем пример от историята и да работим заедно за просперитета на България.
Честит празник", написа министър-председателят.

"Напоследък ние рядко употребяваме думата нация, а всъщност съвременните държави съществуват като национални държави. Особено в този глобален свят, ние не можем да пренебрегнем нито нациите, нито ролята на цивилизациите. Въпросът е как да свържем това, което е важно за всички хора по света с това, което ни прави българи".

Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по повод 6 септември – Денят на съединението.

"Много от хората загубиха волята да полагат самостоятелни усилия за това, което искат да постигнат. Загубиха част от трудолюбието и може би част от това обикновено човешко достойнство, което изисква от всеки един да тежи на своето място и да отстоява своите разбирания", смята Стоилов за съвременните българи и онези от не толкова далечната 1885 г.  

За съвременната сложна политическа ситуация Янаки Стоилов коментира:

"Изходът не е в една крачка, най-важното е да не пропилеем това, което беше постигнато в последните 2-3 месеца. Да не зацикли процесът на промяната в страната. Много трудно е всеки да покаже своите разбирания, партиите да бъдат различни помежду си, а в същото време да имат такива национални цели, които да отстояват. За съжаление през последните години нашите цели предимно се задават отвън, те не са осъзнати, изстрадани и последователно отстоявани". 

Слави Трифонов също поздрави българите по случай Деня на Съединението.

"Преди 136 години българите са показали кое е правилно. Самоотвержено, героично, отговорно, патриотично са реализирали българския идеал - Съединението. Това е особено важно днес, когато ние имаме безусловно нужда от този пример. Честит празник!", написа лидерът на ИТН.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново отправи критики към президента Румен Радев. Използвайки Деня на Съединението, Борисов обвини държавния глава, че е разделил държавата.

"Съединението прави силата! Преди 136 години едни велики българи разбираха това и се превърнаха в държавници. Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос", пише Борисов във "Фейсбук".

Борисов отчита, че сега се нуждаем от обединение. "За да преодолеем политическата криза и да започнем да се борим с реалните предизвикателства на нашето време. Вярвам, че заедно ще успеем! България ще се върне сред отличниците в Европа и ще го постигнем заедно. Защото заедно сме по-силни от хаоса", заключва лидерът на ГЕРБ.

"Предците ни са могли да се обединят зад общ идеал, можем и ние".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в къщата на Иван Вазов, където беше представена книгата "Дарителят отец Кирил Нектариев", съобщиха от пресцентъра на БСП.

"В къщата на Иван Вазов, сред атмосферата на неговите книги и двора, в който чорбаджи Марко е събрал многобройната си челяд на вечеря, човек се връща към онези мигове от българската история, с които се гордеем. Съединението е един такъв миг на национално самочувствие и жажда за справедливост", посочи тя.

"Нашите предци са могли да се обединят в името на общ идеал. Можем и ние. От римско време има една сентенция: разделяй и владей. Но тя е за онези, които искат да властват над народа си и да го отслабват. Нека за нас, които искаме той да добрува, да бъде: обединявай и развивай. Пожелавам честит празник, кураж и вяра на българския народ", допълни Нинова.

"Вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано, казва Константин Иречек по повод Съединението. Святото национално обединение се увенчава с успех благодарение на сплотеността на българската войска и политици, загърбили партийните си пристрастия, на решителността на княз Александър І Батенберг и общата воля на целия български народ".

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ днешният празник е повод да си припомним колко е важно единението, защото то носи сила и възход.

"На тази дата отдаваме достойна почит на всички, които с живота и делото си направиха така, че България да има достойно място на картата на Европа и на света. Днешното време е не по-малко драматично и изисква същия подвиг – да се преодолеят лични  и партийни пристрастия, за да можем в единство и заедност да живеем мирно и градивно, в името на по-доброто бъдеще на нашата Родина. В името на по-доброто бъдеще на всички нас и на децата ни. За да бъдем достойни членове на Европейския съюз, за да е фактор България и на международната политическа сцена", пише Карадайъ.

"Честито съединение на България! Днешният ден е най-силният пример за решителност, обединение и как самостоятелно, когато сме единни, можем да постигнем много!", смята Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Това написа в профила си във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Това обединение на смелостта и копнежите на целия народ прави възможни събитията от 6 септември 1885 г. Защото съединението прави силата и така променя историята. В изпълнение на предсмъртното желание на княз Александър І Батенберг, той е погребан в София. Гробницата му на бул. "Васил Левски" също преминава през превратностите на времето – след 1946 г. е затворена за посещения и отворена отново през 1991 г. Поклон пред святото дело на героите на Съединението и Сръбско-българската война! Да празнуваме и помним уроците на историята! Честит празник!", каза тя.

Поздрав към българите отправи и патриарх Неофит:

"В деня на Съединението на славната ни Българска държава се обръщаме към всички вас с отеческа обич и искрен поздрав. Сърцата ни се изпълват с радост и вълнение при спомена за това родолюбиво дело. Преди 136 години, с Божия помощ нашите предшественици, които обединени от вярата, доброто и надеждата за светло бъдеще на идните поколения, обединиха народа и успяха да се преборят и съберат границите на Отечеството ни, като съединиха разделения по територия, но не и по дух - единен български народ. "Съединението прави силата" - емблематични слова, за които положиха душите си и отдадоха живота си безчет знайни и незнайни родолюбиви българи. Това казва патриарх Неофит в обръщението си към българите за Съединението на България .

"В наши дни, като че ли заветните думи на предците ни са само една златна сентенция украсяваща входа на емблематичната за държавата и народа ни сграда - Народното събрание. Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението. Все повече се отдалечаваме от заветните поучения на Св. ап. Павел, който ни наставлява да няма помежду ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл (1 Кор. 1:10), за да бъдем всички едно (Йоан 17:21), така, както Господ Иисус Христос молеше Небесния Си Отец. Непреходни са думите на Спасителя: "Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части, една против друга, няма да устои" (Мат. 12:25), без обединение и единомислие", подчертава Негово светейшество.

Патриарх Неофит казва, че "в празничния ден сме призвани не само да отдадем почит и благодарност към всички, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си, в това, което се случва в съвременното ни общество - дали това е духът на единството и Съединението или е духът на разединението?!".

"Всесърдечно молим Всеподателя на всички блага Господ Иисус Христос - духът на единството никога да не оставя обичния ни български народ, държавата и обществото, така, както всякога и Светата ни Българска православна църква се стреми и ратува за единение и просперитет на народа и на скъпата ни Родина България!

Обични в Господа братя и сестри, нека изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, които обединени от вярата, надеждата и любовта, извоюваха в далечната 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека и ние в единомислие, разбирателство и мир помежду си да градим славната ни държава на духа.

Драгоценно е нашето народно и църковно единство! Единствено със силна вяра, упование и молитвено прибежище в Бога, ще одело творим единението на народа, и чрез усилията на всекиго от нас, ще запазим благословената ни Родина чиста и свята такава, за каквато се бориха и ни я завещаха нашите предци! Бог да пази България! Честит и благословен празник! За много години!", отправя благослов към българския народ патриарх Неофит.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 28 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 33 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 3 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 3 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша