6

П родължава кризата в Спешна помощ – Горна Оряховица. 26 са вече подадените молби за напускане на служители на Центъра за спешна медицинска помощ.

Медиците са категорични, че няма да оттеглят оставките си, ако здравното министерство не осигури по-сериозни мерки за сигурност. Междувременно

в спешното отделение влезе "граждански патрул",

който в последните две нощни обикаля по адреси заедно с лекарския екип, информира БГНЕС.

За пореден път: нови нападения над медици

Идеята на инициативата е присъствието на доброволците да респектира пациентите и техните придружители, и дава възможност на медиците да вършат спокойно работата си.

"Не искам да има агресия срещу нашите медици в спешна помощ. Опитвам се да помогна на медиците като стоя тук и ги подкрепям в тяхната дейност”, каза Ростислав Васев, който е доброволец. "Нашата цел е да сме тук, на място и ако има някаква агресия спрямо медиците, които помагат на гражданите по някакъв начин да потушим това нещо в рамките на закона, не с агресия, да видят, че има гражданско общество, което помага”, сподели и Николай Николов.

Лекарският екип казва, че присъствието на граждански патрул в центъра по време на нощно дежурство им дава спокойствие, но в никакъв случай

това не е решението на проблема с мерките за сигурност.

"Искаме сигурност, че живи и здрави сме дошли на работа, живи и здрави ще се приберем в къщи”, каза медицинската сестра Валентина Бойчева. Фелдшерката Нела Радева добави, че въпреки съдействието, гражданският патрул не е решението.

Здравните работници настояват за среща със здравния министър, на която да бъде обсъден въпроса с назначаването на физическа охрана в отделенията, а ако това не се случи са категорични, че няма да оттеглят оставките си и 80 000 пациенти ще останат без спешно медицинско обслужване.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви пред журланисти, че филиалът на спешна помощ в Горна Оряховица вече ще бъде с 24–часова физическа охрана.

„Не мога да си обясня как могат да бъдат атакувани медици, които помагат на хора, изпаднали в тежко здравословно състояние. Затова се обръщам към всички – нападението над медицински лица е деяние, което не трябва да се случва повече“, коментира здравният министър. Кирил Ананиев отново осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и изрази надежда прокуратурата да действа бързо и ефективно в такива случаи. С цел подобряване сигурността на спешните медици,

новите линейки ще бъдат оборудвани с паник-бутони.

В момента се уточнява как да бъдат разпределени 400-те нови линейки, които ще бъдат доставени по линия на големия проект за модернизация на Спешната помощ, стана ясно от думите на Ананиев. Министърът съобщи, че държавата работи и за осигуряването на възможност в спешната помощ да работят парамедици.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@