29

П ороите в Царево взеха две жертви. Това каза пред NOVA кметът на града Георги Лапчев. Двете тела са намерени в залива на Царево, като все още не са изтеглени. По наша информация се издирват още двама души.

Продължава евакуацията на хора от къмпингите Нестинарка и Арапя, и от с. Лозенец. Работи се изключително активно. Отворен за движение на моторни превозни средства е пътят Созопол - Приморско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. По-рано днес  участъкът бе затворен от полиция заради покачилото се ниво на река Ропотамо, чийто води заляха пътя. Той бе непроходим за автомобили. 

Към момента преливат реките Караагач и Ропотамо.

Повече от 100 човека са евакуирани, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев на брифинг пред журналисти след заседание на кризисния щаб във връзка с наводненията в общината. Имаше множество сигнали от „Арапя“, „Оазис“, всички, които са подали сигнал и са потърсили помощ, са локализирани и такава им е оказана, добави той. 

Кметът на Царево съобщи още, че река Велека продължава да излиза, тежко е положението в село Кости. 

За загиналите двама души той отбеляза, че нещастието се е случило на един от пропадналите мостове в град Царево. Още не е ясна самоличността на загиналите, каза Георги Лапчев.  

Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района. Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас, насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.

Следващите няколко часа се очаква явленията и валежите в Бургаска област да продължат, съобщи за БТА дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов. Привечер, но преди полунощ, по думите му, би трябвало да спре да вали и обстановката да започне да се успокоява и облачността да се разкъсва. Утре не е изключено също да има валеж в този регион, но той ще бъде незначителен като количество и няма да има нищо общо с днешния, поясни синоптикът. 

През следващите три дни нивата на реките в Черноморския басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, се посочва в ежедневния бюлетин за състоянието на водите, публикуван от Министерството на околната среда и водите.

Водата отнесе шофьор, който не ни послуша и продължи по пътя. Казахме му да хвърли чадъра си и да се държи здраво с две ръце за колата си, за да имаме време да извикаме пожарната да го спаси, но той не послуша, и водата го отнесе. Не знаем какво е станало с него.

Това каза Биляна, очевидец на трагедията, в Царево, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Щети от обилните валежи, които продължават почти денонощие, са нанесени на територията на цялата община Царево. Всички онези, които са помолили да бъдат евакуирани, са евакуирани, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

Шестдесет души са настанени в кметството в с. Лозенец, останалите са разпределени в града.

"Искам да помоля хората да се въздържат от пътуване, защото това не е препоръчително. В момента страховете за това да погледнем как са имотите, пречат на екипите. Имаме информация за трима изчезнали. Тази информация все още не е потвърдена. Имаме преливане на язовирните стени на двата язовира, които се намират на територията на община Царево", каза Лапчев.

Местната власт е направила организация за доставка на помпи. "Едната идва от Стара Загора, другата от Варна. Надяваме се с тях да се намали натискът върху язовирните стени. Искам да подчертая, че те не са компрометирани", посочи кметът на Царево.

В щаба участват кмета на общината и неговия екип с директора на ОДМВР Бургас, директора на РДПБЗН-Бургас и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, РУ Полиция, Жандармерия.

Щабът реши още:

  • Спира се движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево;
  • Спира се движението по пътя с. Синеморец - гр. Ахтопол;
  • Спира се движението на автомобили в гр. Царево и в населените места.

Изключенията важат само за специализирани автомобили.

Щабът призовава всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите етажи на сградите.

БГНЕС припомня, че проливните дъждове доведоха до невиждан потоп в южните ни черноморски градове и курорти, като най-тежко засегнат е град Царево. 300 литра на квадратен метър са падналите валежи, като рекордът за страната е 310 литра. Ако валежите продължат до вечерта, той ще бъде преминат.

Жителите и туристите са призовани да се качат на по-горните етажи, за да не станат жертва на тежкото наводнение, което вече заля първите етажи на някои хотели в курортния град. Положението е толкова тежко, че част от паркираните автомобили са под вода и се вижда само тавана им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето.

Има също така къщи и хотели с откъснат достъп. Властите призовават за спокойствие.

Със заповед на кмета на община Царево е обявено бедствено положение на територията на общината и е разпоредена евакуация на част от хората, намиращи се в засегнатите от дъждовете райони.

На място заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство, включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области.

Положението във Варвара също е сложно. Кметът Бистра Димова съобщи, че има наводнени къщи и дори отнесени коли в морето. В момента там се опитват да отпушат дерето и да спасят моста, както и да не допуснат водата да залее местната църква.

Движението по пътя Царево – Варвара е ограничено временно в двете посоки заради наводняване.

Като цяло деретата в региона са се превърнали в пълноводни реки. Съобщава се за разливи и на моста на Синеморец, защото там е имало много силна вълна. Водите на река Велека са се покачили значително.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е главният път между Царево и Синеморец.

От МВР съобщиха, че оперативната обстановка на територията на община Царево остава усложнена. Вследствие на обилните валежи са получени голям брой сигнали в оперативния център на бургаската пожарна служба, предимно за отводняване на приземни етажи на къщи и дворове. На място работят 10 екипа, насочват се и допълнителни сили и средства.

Във връзка с усложнената обстановка, продължаващите интензивни валежи и наводненията в Бургаска област, Българският Червен кръст следи ситуацията и е в постоянна комуникация с местните власти, Министерството на вътрешните работи и с ГД ПБЗН.

Екип на Областната организация на БЧК-Бургас пътува към най-засегнатите населени места. БЧК има готовност да подпомогне най-засегнатите с питейна вода, подкрепителни закуски и одеяла.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево във връзка с бедственото положение вследствие на обилните валежи и силния вятър в региона. В 19 часа днес ще се състои брифинг за медиите в сградата на общината.

Поради влошената метеорологична обстановка и преминаващата гръмотевична буря над територията на община Царево властите отправиха апел към жителите и гостите да бъдат с повишено внимание. В следобедните часове се очаква подобряване на прогнозата за времето.

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 2 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 2 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 3 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 3 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 4 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 4 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 4 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 5 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 5 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 6 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 6 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 7 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 8 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 8 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване