0

Н адзирателите имат нови искания към министерство на правосъдието. Служителите на затворите настояват за спешна среща с министър Цецка Цачева, тъй като смятат, че след протестите исканията им за по-високи заплати и повече назначения на надзиратели са останали нечути.

Нещо повече – твърдят, че от икономии,

за да не се плаща извънреден труд, нощните смени в затворите са сведени до минимум.

На път ли е ново напрежение в системата? По този въпрос говори в „Здравей, България“ по NOVA Ивайло Григоров от синдиката на служителите в затворите.

Според него няма влошаване на ситуацията, но няма и развитие. „Ситуацията е същата, каквато беше по време на протестите по отношение на щатната обезпеченост. Това беше основно наше искане на протестите. Имаше стартирана работна група, на която срокът за приключване на работа е изтекъл, а решение и предприети действия няма.

Искаме среща с Министерство на правосъдието, на която да ни бъде обяснено дали да очакваме увеличение на щатната численост

на служителите на двете специализирани дирекции и каква е предвижданата финансова рамка”, обясни Григоров.

„В Централния софийски затвор на смяна има около 28-30 надзиратели, като през тъмната част на денонощието по предписание на одитори от министерството на правосъдието в големите затвори се освобождават служители в 12-часови компенсации, за да се понижават нивата на извънреден труд, който пък е свързан с липсата на хора. Това съответно понижава сигурността. Между 4 и 6 човека излизат в компенсация нощно време.

За да функционира нормално затвора и да се чувства сигурност вътре трябва да има двойно повече служители“,

каза още той.

Григоров припомни: „Когато започна работата по изработването на методика за определяне на щатната численост в местата за лишаване от свобода, препоръката на министър Цачева към работната група беше да се изработи методика, която да е едно стъпало по-добра от близките на нас европейски държави. В затвор като Софийския в Румъния на смяна застъпват по 50-60 човека. До момента такава методика не е изработена“.

„Надяваме се нашите искания да бъдат изпълнени до край, защото след протестите диалогът беше преустановен”, допълни Григоров.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Надзирателите отново излязоха на протест

Затворник нападна надзирател в Софийския затвор

Дават 15 млн. лв. на протестиращите надзиратели

Протестиращи: Майката на нацията, мащеха за служителите си

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@