9

„Ще настоявам правителството да осигури повече средства за правосъдната система – за повече хора и за по-добра надзорно-охранителна техника”, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева след свиканото от нея днес национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната.

Затворник нападна надзирател в Софийския затвор

Дават 15 млн. лв. на протестиращите надзиратели

Протестиращи: Майката на нацията, мащеха за служителите си

„С колегите говорихме за необходимите краткосрочни мерки, които трябва да се предприемат за преодоляване на напрежението в системата. Уточнихме се, че работна група под ръководството на зам.-министър проф. Николай Проданов до края на април с участие на служители на Министерството на правосъдието, главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и с директори на някои от затворите в страната ще търси вариант за оптимизиране на щатовете на служителите в затворите. Целта е да бъдат засилени онези възлови места, за които се прецени от работата група, че към момента са с недостиг на личен състав - недостатъчно хора, които да изпълняват тази функция“, посочи Цачева и уточни, че министерството подкрепя увеличаване числената бройка на щатовете, които са необходими за нормалното функциониране на правосъдието. <br />

„Ние ще настояваме пред правителството за осигуряване на средства и по отношение на необходимите надзорно-охранителни системи, които да бъдат в помощ на хората, които пряко работят със затворници. Затова втора работна група под ръководството на зам.-директора на затвора във Видин г-н Димитров трябва да предложат надзорно-технически средства като заглушители, клетки и др. Трябва споделят добрия опит от затворите в Белене, където със заглушители се постига по-добра охрана за самия затвор, но те са неприложими например за Софийския затвор, тъй като заглушават и мобилните устройства на работещи наблизо граждани. Затова работната група трябва да изследва техническата възможност за разработване на такива методи, които биха могли да бъдат ефективни в разстояние от 1 м. Търсим технически средства, които да бъдат в услуга на работещите, така че да бъде в услуга на тежкия труд на тези, които работят в затворите“, обясни министър Цачева.

По-рано днес служители на затворите от десетки места за лишаване от свобода в цялата страна се събраха на протест пред сградата на Централния софийски затвор. Те протестират в подкрепа на колегите им, които са били на смяна при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от затвора в столицата.

Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите заяви пред медиите, че дали ще има още протести зависи изцяло от волята на държавата да се справи с проблемите в сектора.

Григоров каза, че предложението на синдиката към държавата е

да бъде осигурено „адекватно финансиране на местата за лишени от свобода, да бъде закупена необходимата техника и да бъдат разкрити нужните щатни бройки, за да се осигури нормалното функциониране на затворите“.

Той обясни, че това означава да се закупят скенери за тежкотоварни автомобили, да се обезпечат технически служителите, например с електропреносни пистолети и да се увеличи бройката на психолози, социални работници и надзорно-охранителен състав.

Григоров даде за пример съседни Румъния и Македония, където в затвор като този в София служителите са двойно повече. Той коментира, че не е нужно надзирателите да имат огнестрелно оръжие, а електропреносни пистолети, които са ефикасно помощно средство. И допълни, че в момента има само 12 такива в затворите.

Григоров допълни още, че

при провелата се среща с премиера Борисов за увеличение на възнагражденията е говорено за проблемите в затворите.

И каза, че има стартирана работна група за увеличаване броя на надзорно-охранителния състав, както и че се правят минимални стъпки за осигуряване на техника. „Става въпрос за милиони левове за техника“, обясни той.

За случая с избягалите затвориници Ивайло Григоров коментира, че след приключване на разследването записите от охранителните камери трябва да се предоставят на медиите. Според него проверката ще покаже, че пистолетът не е вкаран от служител. И обясни, че през товарните входове минават всеки ден камиони със строителни материали и хранителни продукти, които се проверяват само от един ръчен металотърсач и един човек.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЯГСТВОТО НА ДВАМАТА ЗАТВОРНИЦИ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Синдикални членове коментираха пред медиите, че според тях има опасност от нови инциденти.

Те отбелязаха, че средно един надзирател отговаря за 100 затворници. По думите им вече има по-човешко отношение към лишените от свобода, но служителите в затворите работят в лоши условия.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание

с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Срещата е насрочена за днес от 13 ч. в Министерството на правосъдието, като на нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Двамата въоръжени рецидивисти Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха от Централния софийски затвор във вторник. На другия ден стана ясно, че хигиенистка в затвора е единствената, която се е опитала да спре двамата избягали престъпници, факт, който министърът на вътрешните работи Валентин Радев отрече. Освен това министърът на правосъдието Цецка Цачева и Валентин Радев обясниха в парламента, че две министерства – на вътрешните работи и на правосъдието са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@